ŞEHRİVAN ÖZEL: HAKİM İNALÖZ -NECMETTİN DURSUN

ESKİ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNÜN YERİ YAŞAR KEMAL MÜZESİ OLSUN

Van’da kültür, sanat ve edebiyat anlamında yakalanan hareketlilik kent adına yıllardır beklenilen bir adımın güçlü bir şekilde dillendirilmesinin önünü açtı. Van Edebiyat Mahfili’nin söyleşiler dizisi kapsamında Van’a davet ettiği yazar Şeyhmus Diken’in önerisi olan Van’da Yaşar Kemal Kültür Evi/Müzesi yapılması fikri haftalar içerisinde büyük bir kabul gördü. 2023 yılında 100’üncü yaşı dolacak Vanlı edebiyatçı Yaşar Kemal ile ilgili öneriler daha yüksek ses ile dillendirilmeye devam ederken konuyla ilgili yerinde bir teklif de iş insanı Şemsettin Bozkurt’tan geldi. Eski Emniyet Binası’nın yeri tartışılmaya devam ederken Bozkurt yaptığı bir paylaşım ile; “Buradan İlgililere sesleniyorum! Buyrun eski emniyet binasının yerine Yaşar Kemal Müzesi yapalım. Tamamı bazalt taşından 2 katlı ihtişamlı bir bina yapalım. Bu işi Van Yaşar Kemal vakfı bünyesinde yapalım. Hem adını yaşatalım hem de kentin kültür ve turizmine katkı sunalım.” Dedi. Bozkurt’un o paylaşımı ses getirirken Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertugrul Günay, yazar Şeyhmuz Diken gibi önemli isimler de böylesi bir çalışma için destek sözünü verdi.

VAN ESKİ EMNİYET BİNASI’NIN YERİNİ TARTIŞIYOR

2011 yılındaki deprem sonrası yeri değişen kurumlardan birisi Van Emniyet Müdürlüğü oldu. İpekyolu üzerindeki eski binası yıkılan Emniyet Müdürlüğü, aynı cadde üzerinde yapılan devasa bir kampüse taşındı. O tarihten bu yana hiçbir kuruma tahsis edilmeyen eski yer ile ilgili olarak geçtiğimiz haftalarda bazı tartışmalar başlatıldı. Hazırlanan yeni imarda ‘Cami’ olarak gösterilen Eski Emniyet Müdürlüğü yeri ile ilgili sosyal medyadaki paylaşımlardan sonra Van Ekonomi Konseyi de bir açıklama yaparak o alanın cami değil yeşil alan olması önerisinde bulundu. Bölgede yeterince cami bulunmasından hareketle Van’ın nefes alacak alanlara ihtiyacı olduğunu ifade eden Van Ekonomi Konseyi bu önerisi tüm bileşenlerin imzası ile kamuoyuna duyurdu.

BOZKURT: O ALANA YAŞAR KEMAL MÜZESİ YAPILSIN

O açıklamadan birkaç gün sonra sosyal medya sitesi twitter üzerinden bir paylaşım yapan Vanlı iş insanı ve VOSİAD başkanı Şemsettin Bozkurt ise o cadde üzerindeki bir diğer noktaya dikkat çekti. Bozkurt imar planında hem Eski Emniyet Müdürlüğü’nün yeri hem de mevcut Atatürk Stadyumu’nun alanında iki ayrı cami projesi olduğuna dikkat çekti. Aynı alanda birden fazla caminin olmasına dikkat çeken Bozkurt, bu durumdan yola çıkarak Vanlılar’ın son dönemlerde gündemlerinden düşmeyen Yaşar Kemal önerisini dile getirdi. Bozkurt, Eski Emniyet Müdürlüğü’nün yeri için; “Buradan İlgililere sesleniyorum! Buyrun eski emniyet binasının yerine Yaşar Kemal Müzesi yapalım. Tamamı bazalt taşından 2 katlı ihtişamlı bir bina yapalım. Bu işi Van Yaşar Kemal vakfı bünyesinde yapalım. Hem adını yaşatalım hem de kentin kültür ve turizmine katkı sunalım.” Teklifinde bulundu.

ŞEYHMUS DİKEN: İLK KATKI BENDEN, SÖZÜM SÖZ!

Van’da tartışmalara neden olan eski emniyet müdürlüğü binası yeri için “Yaşar Kemal Müzesi” olsun talebi kent kamuoyunda büyük destek gördü. Paylaşıma tam destek veren isimlerden birisi olan Diyarbakır’ın yetiştirdiği en önemli yazarlardan birisi olan Şeyhmus Diken oldu. Geçtiğimiz haftalarda Van Edebiyat Mahfili’nin davetiyle Van’a gelen Diken, Van ziyaretinde de bu anlamda bir çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekmiş ve böylesi bir çalışma için tüm çalışmalara tam destek vereceğini ifade etmişti. Diken, Bozkurt’un o önerisi sonrası bu desteği yenilerek söz konusu öneri için şu yorumu yaptı: “Van söyleşimde dile getirmiş ve alenen sözümü söylemiştim. Yaşar Kemal usta adına yapılacak müze & kütüphane için naçizane bir işçi emeklisi olarak ilk katkı benden. Sözüm sözdür...”

DİKEN 2020 YILINDA YAŞAR KEMAL MÜZESİ GÖRÜŞMELERİNİ HATIRLATTI

Diken, paylaşımların devamında Yaşar Kemal Müzesi adlı müzenin Adana’da yapılacağı kararını yazar Yaşar Kemal’in reddettiğini hatırlatarak bunun Van’da müze kurulması için bir fırsat olacağını söyledi. Diken, paylaşımında: “Bir öneri. 2010 yılında Kültür Bakanlığınca yedi ilde Müze ve Edebiyat kütüphaneleri kurulması kararlaştırılır. Adana’dakine Yaşar Kemal adı verilmek istenir. Kabul etmez Karacaoğlan adı verilsin der usta. Öyle olur. Van’da “Yaşar Kemal Edebiyat Müze Kütüphanesi” neden olmasın... Ayrıca bu konuda Ertuğrul Günay ağabeyin söyleyecekleri mutlaka olur. Çünkü “Karacaoğlan varken benim adımın verilmesi olmaz” demişti hatırladığım kadarıyla. O halde Van’da Yaşar Kemal’in adıyla çok şık olur.” Sözlerine yer verdi.

ESKİ BAKAN GÜNAY: VAN’DA YAŞAR KEMAL MÜZESİ AÇILMASINI DESTEKLİYORUM

Öte yandan dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise Diken’in o paylaşımını doğrulayarak, Van’daki bu öneriye de tam destek verdi. Günay, o desteğini şu sözlerle ifade etti: “Sevgili Yaşar Kemal, Adana’da açtığımız Edebiyat Müzesine Karacaoğlan’ın adının verilmesini istemişti. Biz de onun isteğine uyduk. Van’da Yaşar Kemal adıyla Edebiyat Müze Kütüphanesi açılmasını çok yerinde bir öneri olarak görüyorum ve heyecanla destekliyorum. 2010-12 arasında, Adana Karacaoğlan, Ankara Mehmet Akif, İstanbul Tanpınar, Diyarbakır Ahmed Arif, Erzurum Emrah Edebiyat Müzelerini açabildik. Ancak, Van Yaşar Kemal, İzmir Atilla İlhan, Trabzon Eyüboğlu gibi projelerimiz yarım kaldı, üzgünüm. Elimden geldiğince destek olmayı onur sayarım, Yaşar ağabeyimizin adını Van’da bir müze-kütüphanesinde yaşatmak çok yakışır.”

VANLILARDAN DA TAM DESTEK

Bu öneriye onlarca sosyal medya kullanıcısı da tam destek verdi. Bozkurt, Diken ve Günay’ın paylaşımları altında yorum paylaşan Vanlılar bu kararı desteklediklerini açıkladı. Geçtiğimiz haftalarda da sıkça gündem olan Yaşar Kemal isminin yaşatılması konusu bu öneri ile birlikte yeniden tartışmaya açılmış oldu. Vanlı bir ailenin çocuğu olan Yaşar Kemal’ın adına kentte sadece bir parkın bulunması konusu son dönemlerin de konusu iken edebiyat çevrelerinin buluşmaları ve söyleşileri ile birlikte bu anlamdaki öneriler de artmış oldu. Bu konuda özellikle Van Edebiyat Mahfili’nin gündeminde olan Yaşar Kemal için çeşitli hazırlıklar da yapıldı. 2023 yılının Yaşar Kemal yılı olması, Yaşar Kemal adına bir edebiyat festivali hazırlanması gibi gündemleri olan Van Edebiyat Mahfili son aylarda bir çok farklı ortamda konuyla ilgili çalışmalar için öneri ve çalışma fikirlerini de tartışmaya açtı.

Editör: TE Bilisim