Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, çatışmasızlık sürecinin devam etmesi noktasında kendilerinin de hükümet kanadının da kararlı olduğunu söyledi.

Dün HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder ve Grup Başkan Vekili İdris Baluken’le birlikte Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la görüşen Buldan, görüşme hakkında bianet’e konuştu.

Görüşmenin içeriği hakkında ayrıntılı açıklama yapmama kararı aldıklarını ifade eden Buldan, genel hatlarıyla görüşmenin olumlu geçtiğini, çatışmasızlığın ve çözüm sürecinin devamı noktasında umutlu olduklarını dile getirdi.

İlk kez toplu toplantı

“Toplantının Başbakan'ın bir gün önce bakanlarla yaptığı toplantının hemen ertesine denk gelmesi bir şüphe uyandırdı ama bu bizim rutin toplantılarımızdan bir tanesiydi.

“Bir de bir format değişikliği oldu. Daha önce bakanlarla tek tek görüşme yapıyorduk. Bu sefer üçlü görüşme yapmanın daha anlamlı olacağını düşündük. Çünkü hem 26 Nisan'da İmralı'da Öcalan'la yaptığımız görüşme hem de en son Kandil'de yaptığımız görüşmeyi toplu olarak aktarmak istedik.

“Daha önce toplanmayı planlamıştık. Ancak Soma faciasıyla ertelenmek durumunda kaldı.

Kararlılık

“Toplantımız iki saat sürdü. Genel anlamda olumlu ve iyi bir toplantı olduğunu ifade edebilirim. Hem Kandil'deki hem de İmralı'daki görüşmelerimize ilişkin izlenimlerimizi aktardık.

“Sürecin bundan sonra daha somut, daha gözle görülür bir noktada olması gerektiğini, hükümet cephesinden bu durumun dikkate alınması gerektiğini söyledik. Tabanımız, halkımız artık bu noktada somut adımlar görmek istiyor. Kandil'in de İmralı'nın da beklentisi bu yönde...

“Dolayısıyla bu konuları enine boyuna masaya yatırdık. Biz kendi cephemizden nelerin olması gerektiğini ifade ettik. Her iki taraf açısından da ortada bir kararlılık var. “Çatışmasızlık sürecinin devam etmesi ve aynı zamanda sürecin ilerleyebilmesi için de bir kararlılığın olduğunu ifade ettiler. Bu konudaki çalışmaların devam ettiğini, zamanı gelince kamuoyuyla paylaşacaklarını söylediler.

“Toplantıdan biraz umutlu ayrıldığımı söyleyebilirim. Belki bundan sonra somut adımlar görebiliriz diye umut ediyorum.

Beklentiler

“Hem Kandil'in hem Öcalan'ın hem halkımızın talepleri ortada. Sürekli ifade ettiğimiz, dile getirdiğimiz bir çok mesele var. Kalekolların yapımının durdurulması, hasta tutsakların acilen bırakılması, KCK davasından hapiste tutulan siyasilerin, belediye başkanlarının özgürlüklerine kavuşması, çeşitli yasalarda değişiklikler yapılması, yeni yasalar çıkarılması, İmralı'ya gidiş gelişlerin önünün açılması gibi adımların atılmasını bekliyoruz.

“Dün de bu taleplerimizi dile getirdik. Bize şu konuda şu zamanda adım atılacak denmedi ama biz en azından bu konularda beklenti içinde olduğumuzu ifade ettik.”

Editör: TE Bilisim