Türkiye Cımhurbaşkanı Erdoğan, “Kürtler ile olan ilişkisinin çok çok farklı olduğunu" belirterek, "Bundan sonraki süreçte de bu aynen devam edecek” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, Saint Petersburg'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşme öncesi Rus haber ajansı Tass ve devlet televizyonu Rossiya 24'e konuştu..

Kürt sorununa ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'deki Kürtler’in tek bir siyasi partinin çatısı altında olmadığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Şu anda benim Kürt vatandaşlarımın en çok oy verdiği parti, kurucusu olduğum partidir, ağırlıklı olarak buradadır. Ve şu anda kabinenin içerisinde Kürt olan bakanlarımız var."

Erdoğan, Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) kastederek, “Kürtler’in temsilcisi olduğunu iddia eden siyasi hareketin Kürtler’e hep zulmettiğini, sokağa döktüğünü ve Çözüm Süreci'nin ardından 53 sivilin (Kobani olayları) ölümüne neden olduğunu” dile getirdi.

Kürt illerini en çok ve on yıllardır dolaşan bir siyasetçi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kürt vatandaşlarıyla olan ilişkisinin çok çok farklı olduğunu dile getirerek, şunları ekledi:

"Bundan sonraki süreçte de bu aynen devam edecek. Ama onların, özellikle o siyasi partinin estirmiş olduğu terör nedeniyle ne yazık ki yatırımcı-girişimci Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne gidip yatırım yapamıyor. Niye? Terör var." dedi.

 

Suriye’de çözüm

Türkiye Cumhurbaşkanı, Suriye krizi konusunda da, "Şunu çok açık, net söylemem lazım, yani Suriye’ye barışı getirme noktasında artık en önemli adım, en önemli aktör birinci derecede Rusya Federasyonu’dur. Burada Rusya ve Türkiye beraber adım atmak suretiyle biz bu işi çözmeliyiz diye düşünüyorum" dedi.

 

15 Temmuz ve Putin

15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Hemen daha olayın ikinci günü sağolsun Sayın Vladimir beni aradılar ve konuyla ilgili darbeye karşı olduklarını, bu konuda bizlerin yanında yer aldıklarını bize hemen bildirdiler. Bu tabii bizlerle hemhal oluşunu, bizlere karşı böyle bir duruş sergilemiş olmalarını ben yine şahsım, milletim adına şükranla anıyorum. Kendilerine teşekkür ediyorum.

Gerçekten ihanet edenlerin, devletine karşı darbe düzenleyen, halkına karşı darbe düzenleyenlerin tabii ki dünyada bütün siyasi liderler karşısında dikilmesi gerekir. Sayın Putin bunu hemen süratle yaptı, anında yaptı, ondan dolayı kendisine teşekkür ediyorum."

 

IŞİD’le mücadele

IŞİD ile mücadele konusunda da değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, örgütün gelir kaynaklarını kurutmanın ayakta durmalarını önleme bakımından çok çok önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye ile IŞİD arasında ilişki iddialarının ortaya atıldığını hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye’yle ilgili böyle bir şey sözkonusu değil. Benim ailemi bu işe karıştırmak istediler, 'ispat edin ben bu görevde kalmam' dedim."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu iftiraları atanlara “iddialarını ispat edemezlerse bulunduğunuz makamları bırakır mısınız” dediğini ancak karşılık alamadığını kaydetti.


KAYNAK - RÜDAW

Editör: TE Bilisim