TESEV, TÜSİAD, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Açık Toplum enstitüsü gibi önemli kurumların yönetiminde yer alan Can Paker, Sabah Gazetesi'ne başkanlık sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.

İşte Peker'in ifadeleri:

"SİSTEM TÜRKİYE'YE FİİLEN GELMİŞTİR"

Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesiyle birlikte başkanlık sistemi Türkiye'ye fiilen gelmiştir. Bundan sonrası teferruattır bence. Cumhurbaşkanı'nı tekrar halk seçmesin derseniz halk buna tekrar izin vermez. Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin kısılmasına da izin vermez. Çünkü bir anayasa değişikliği gerekir.

İKİLİ DURUMDAN ÇIKILMALI

Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve seçilmiş Başbakan olmaz. Bu anomalidir. Bu durumdan çıkmamız gerekir. Eski sisteme dönemeyeceğimiz göre yapılacak tek şey iyi bir başkanlık sistemini hazırlayıp halkın önüne getirmektir.

BEYAZ TÜRKLER BAŞKANLIK SİSTEMİNE NEDEN KARŞI?

Korkan ve korku salmaya çalışan yüzde 15'lik kesim, kendini Türkiye'nin seçkini zanneden kesim... Başkanlık sistemi geldiğinde bu Beyaz Türkler dediğimiz kesimin kurumsal egemenliği iyice yok olacak. Yargıda, emniyette ve askerde hızla gerileyen kurumsal egemenlikleri Başkanlık sistemi ile iyice yok olacak. Siyasi etki yapma imkanları ortadan kalkacak. Bu kesim işte bu yüzden korku yayıyor.

"ATATÜRK DE İSTİYORDU"

Özal ve Demirel'in de hayaliydi Başkanlık sistemi. Daha ötesini de söyleyeyim. Atatürk de bu sistemi istiyordu. Sosyolojik dinamikler ve kurumsal egemenlik buna izin vermedi.

SİSTEM HALKA ANLATILMALI

Başkanlık sistemi yeteri derecede tartışılmadı. Halka doğru olarak anlatılmadı.

PARLAMENTER SİSTEM SORUNLU

Parlamenter sistemde kuvvetler ayrılığını oturtmasına imkan yok. Başkanlık sisteminde net bir şekilde kuvvetler ayrılığı oturacak. Bunun halk için neden önemli olduğunu anlatmak lazım. Bu doğru anlatılırsa yarın seçim olsa halk Başkanlık sistemine evet diyecektir.

Editör: TE Bilisim