Eğitim Sen Van Şubesi’nde yönetici oldukları 2011 yılında “KCK” operasyonları kapsamında tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, HDP eski milletvekili Selami Özyaşar ile Mahmut Galip Yaviç, Hakan Yaman, Müzahit Karakuş ve Sinan Gündüz hakkında açılan dava sonuçlandı.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 17 Kasım’da görülen duruşmada, HDP’li Botan, Özyaşar, Yaviç ve Yaman hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6’şar yıl 3’er ay hapis cezası verildi. Karakuş ve Gündüz ise beraat etti.

Davanın avukatlarından Mehmet Tiryaki, Lezgin Botan’ın milletvekili dokunulmazlığı olduğu için dosyasının ayrılması talebinde bulunduklarını, ancak mahkemenin bu talebi reddettiğini söyledi.

Botan’ın Meclis’te milletvekili yemini ettiği gün kararın çıkmasının manidar olduğunu belirten Tiryaki, “Demokratik faaliyetlerden dolayı örgüt üyeliğinden ceza verilmesinin hakkaniyetle olmadığını düşünüyoruz. Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunacağız” bilgisi verdi.

Eğitim Sen Van Şubesi de üyeleri hakkında verilen hapis cezalarını kınamak amacıyla şube binasında basın toplantısı düzenleyerek karara tepki gösterdi.

Editör: TE Bilisim