ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER AYKAÇ-ŞABAN BEYAZSAÇ

Arsa sahibi ile müteahhit arasında silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı! Arsa sahibi ile müteahhit arasında silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı!

Türkiye’nin demir ağlarla örülmeye devam ettiği süreçte bir şehrin daha hızlı tren hayali gerçek oldu. Son dönemlere kadar 8 ili bağlayan hızlı tren hatlarını 2053’e kadar 52 ili bağlayacak kadar artırmayı hedefleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattını da hizmete aldı. Sıradaki il Kars olurken Van’ın hayalleri yine başka bir bahara kaldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı geçtiğimiz yıl bu vakitte Türkiye’nin 2053 yılı Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’nı açıkladı. 2053’e kadar yapılacak yollar, örülecek ağlar ve açılacak hatları kapsayan planda özellikle demiryolu hatları için devrim niteliğinde planlar açıklandı. Bu kapsamda başlayan çalışmalar hızla ilerledi. Uzun süredir hazırlığı yapılan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattı tamamlanıp ulaşıma açıldı. Bakan Adil Karaismailoğlu, Ankara-Sivas arasını 2 saate düşüren bu hattan sonra hedefte Erzincan-Erzurum-Kars hattı olduğunu söyledi. Sivas’tan sonra yeni planda Kars’a kadar uzanan ve Ankara-Kars arasını 4-5 saate kadar düşürecek hat varken, geçen zaman içerisinde Van’ın adı bu programa hiç dahil bile edilmedi. Ne 2053 programında yer alan ne de hızlı tren projelerinde adı geçen Van’ın, Kuzey Van Gölü Demiryolu hattına kavuşması anlamında bir adım atılmazken seçim öncesi Van’ın ulaşım master planlarında olmaması bir kez daha tartışma konusu oldu.

TÜRKİYE’DE YÜKSEK HIZLI TRENE SAHİP OLAN İLLERİN SAYISI 52’YE ÇIKACAK, VAN YOK!

Nisan 2023’te Türkiye’nin yeni dönem ulaştırma planını açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Lojistik Master Planı adıyla Türkiye’nin Ulaştırma 2053 Vizyonu Lansmanı’nı yaptı. Bu kapsamda Türkiye’nin gelecek yıllardaki yeni hedef ve planları ortaya konuldu. Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’nı açıkladı. 2053’te bölünmüş yol ağının 38 bin 60 kilometreye, demiryolu hat uzunluğunun da 28 bin 590 kilometreye çıkarılacağını söyledi. Karaismailoğlu, havalimanı sayısının da 61’e yükseltileceğini açıkladığı programda, “2053 yılına kadar önemli derecede yaygınlaşacak, hızlı trenlerle bağlı il sayımız 8’den 52’ye çıkacak.” İfadelerine yer verildi. Bu büyük artışa rağmen bu iller arasında Van ismi telaffuz edilmedi.

 

SİVAS’IN DA ARTIK YHT’Sİ VAR!

 

Uzun süredir hazırlığı yapılan Ankara-Sivas YHT Hattı da beklenildiği gibi geçtiğimiz haftalarda resmen açıldı. Açılış töreni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın katıldığı törenle gerçekleşti. Ankara-Sivas YHT Hattı açılışında açıklamalarda bulunan Oktay, açılış töreninde yaptığı açıklamada; “Sivas'tan Ankara’ya 2 saatte, İstanbul’a 6 saatte gidilecek. Tabii bu hat Sivas’ta bitmeyecek. Erzincan'a gidecek. Oradan da Kars’a kadar uzanacak.” ifadelerini kullanarak bu hattın Sivas ile sınırlı kalmayacağını en nihayetinde Kars’a kadar uzanacağını söyledi.

KARS’A KADAR GELİYOR VAN’A YOK!

Öte yandan Kars’a kadar gelen hattın Van’a kadar uzanmaması kentte büyük rahatsızlık yaratırken bununla ilgili kenti yönetenlerin ve siyasetçilerin herhangi bir girişimde bulunmaması ise ciddi tartışma konusu oldu. Nisan 2022’de duyurulan bu ulaşım planı ile ilgili Şehrivan’ın haberine rağmen ne yerelde ne de genelde bu hattın Van’a gelmesi ile ilgili herhangi bir girişim de olmadı. Kars-Ankara arası mesafeyi 4-5 saate düşürecek hattın devamında Van’a gelmesi konusunda herhangi bir girişim ve programa dahil etme çabası olmazken Kuzey Van Gölü Demiryolu hattının bu plana dahil edilmesi konusu da hiç konuşulmadı.

KUZEY VAN GÖLÜ DEMİRYOLU HATTI DA HAYAL OLDU

Van’ın onlarca yıllık hayali olan Kuzey Van Gölü Demiryolu hattı da yıllardır konuşulmasına rağmen hiçbir şeklide programlara dahil edilmedi. Geçtiğimiz yıllarda ciddi anlamda tartışılmasına rağmen hat yapılması yerine Van-Tatvan arasına tren vagonlarını taşıyan yeni feribotlar eklendi. Hala Van-Tatvan arasında feribotlarla taşınan trenler Tatvan’dan sonra yolculuğuna devam ederken Van’ın Kuzey Van Gölü Demiryolu hattının yapılması anlamında da bir alt yapı oluşturulmadı. Dönem dönem STK’ların ve yerel aktörlerin dile getirdiği bu hat ile ilgili bir lobi oluşmazken genel açıklamalarda dile getirilmesi dışında herhangi bir adım atılmadı.

SEÇİM DÖNEMİNDE BİR KEZ DAHA GÜNDEM OLDU

Türkiye’nin bir kez daha seçime gittiği dönem öncesinde yapılan yatırımlar yeniden gündem olurken Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının açılışının yapılması Van’da yeniden bir beklenti yarattı. Van kenti çok istemesine rağmen bu anlamda adım atılmazken seçim öncesi konu bir kez daha kentin gündemi oldu. Özellikle Sivas’taki hattın açılması sonrası kentteki vatandaşlar da Van’ın bu yöndeki yatırımlarda olmaması konusuna tepki gösterirken mevcut siyasetçilere ve yeni dönemde görev yapacaklara konu ile ilgili çağrılar yapmaya başladı. 2053’e kadar sürecek olan planlamada Van’ın da yer alması gerektiği tartışma konusu oldu.

Editör: Ömer Aykaç