Vali Münir Karaloğlu için oluşan iyimser umutlar boşa çıkmayacak inşallah.

Daha 20-25 gün önce ilimize Vali olarak atanan Münir Karaloğlu, kentte yatırım atağı başlattı bile. Tüm gözler valinin üzerinde, kulaklar onun söyleyeceği sözlerde ve vereceği mesajlarda.

Artık Vanlı sanayicinin, iş adamının tek gündemi yatırım.

Vanlı iş adamları, yatırımcısı, sanayicisi yıllardır eksikliğini hissettiği ve bu eksikliği büyük ölçüde yaşadığı bir rehber, bir önder beklentisi içerisinde idi.

Şimdilerde bunun rahatlığı yaşanıyor Van’da.

Vali Münir Karaloğlu, her saat, her gün, her an bir yerlerde, bir denetlemede, yaşanan sıkıntıların tedavi reçetesini hazırlama aşamasında ve uğraşında.

Kısa sürede de olsa edindiğim intiba böyle. Bu intiba sadece benim değil, konuştuğum her Vanlı insanın ortak iyimser kanaati.

Herkes ‘Yeni Teşvik Yasası’ hangi illere ne kadar yatırım imkânı sağlar tartışmasında iken, Vali Karaloğlu, kenti adeta yatırım atağına geçmiş bulunmaktadır.

Ayrı bir yönetici profilini çizmeye devam eden Vali Karaloğlu; “Hedefimiz Van'ı bir üretim merkezi haline getirmektir” diyerek büyük bir uğraş içerisine girmiş halde.

İran ile İthalat-ihracat ile Sınır Ticaretini önemseyen Vali Münir Karaloğlu, özellikle 75 milyonluk İran pazarına odaklandıklarını ve bunun için çalışmalara başladıklarını söylüyor.

Van’a Vali olarak atanalı henüz bir ay bile olmazken, bakınız Vali Münir Karaloğlu bu kısacık sürece neler sığdırmış bulunmaktadır;

Bu kısacık süreçte Karaloğlu'nun girişimleri hemen semere bile vermeye başladı galiba.

-Vali’nin ciddi girişimleri sayesinde, Kocaeli bölgesinden 3 firma Van'da yatırım için düğmeye bastı.

-İranlı 2 firma ise enerji ve turizm yatırımı için Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile bağlantı kurduğu öğrenildi.

-Ayrıca Global Holding ve iştiraki Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) ortaklaşa gerçekleştireceği alışveriş merkezi ve otel projesine hız verildi. Bir hafta önce merkezin ruhsatının alındığını doğrulayan Global Holding yetkilileri, önümüzdeki kısa süreçte bu projenin start alacağı konusunda açıklamalarda bulundular.

Van’a atanmasının ilk günlerinde ayağının tozu ile Türkiye-İran Kapıköy Sınır Kapısına giden Vali Karaloğlu, zaman geçirmeden, sınır ticaretinin genişletilmesi açısından buraya davet ettiği İran parlamento ve iş adamları heyeti ile bir protokol imzaladı.

İran ile yapılacak ticaretin potansiyelinin önemini kavrayan Vali Karaloğlu, Protokolün sınır ticaretinde önemli katkılar sunacağını belirtti.

Karaloğlu, bu işi başarmak ve daha büyük çapta yararlanmak üzere karayolu ile ticaretin yapılacağına işaret etti. Bununla da yetinmeyen Vali Karaloğlu, bu kez diğer komşu Orta Asya ve Türk Cumhuriyetleri'ne de açılabileceklerini söyledi.

İlimiz insanı için bir anda umut gibi kabul edilen yeni Vali Münir Karaloğlu’nun bir diğer ciddi çalışması ise, 5 yıl görev yaptığı Kocaeli ilindeki yatırımcıyı Van'a çekmek oldu.

Kocaeli Ticaret Odası ile Van Ticaret ve Sanayi Odasını, kardeş oda olması için ön ayak olan Karaloğlu, bugüne kadar Kocaeli’nin 3 firmasının Van’da yatırım yapması için fırsat ortamı yarattı ve adeta o firmaları Van’a kazandırma safhasına ulaştı.

Vali Karaloğlu bu konuda da önemli bir görüş sahibi. Konu hakkında konuşan Vali Karaloğlu şu sözlerinin altını çizdi;

“Kocaeli'nin yatırıma ihtiyacı yok. Fakat Van kenti yatırıma aç. Van'a geldiğimiz zaman önce bu bölgede hangi sektörlerin iş yapabileceğini tespit ettik. Tekstil-konfeksiyon ile turizm özellikle ilgilendiğimiz iki sektör. Ayrıca hükümetin hazırladığı son Teşvik Kanunu içinde Van, 4’ncü bölge olarak geçiyor. Bana göre 4’ncü bölge içinde en avantajlı kentlerden biri Van. Kocaeli'ndeki sanayiciye bu avantajları anlatarak yatarım yapmaları için çaba gösteriyoruz”

Van için büyük bir şans teşkil edebilecek Vali Münir Karaloğlu’nu değerlendirmek, çalışmalarına destek çıkmak bu kentte yaşayan her ferdin olduğu gibi, özellikle STÖ ve yatırımcı, sanayici işadamlarının görevidir diye düşünüyorum.

Siyasetçilerin yelpazesinde, onun bunun gölgesinde kalmayacağı net şekilde görülen Vali Karaloğlu’nda hizmet aşkı, azim ve istek var. Bunu görmemek mümkün değil.

İşin ehli Vali özlemiş, arar olmuştuk yıllardan beri.

İşte o Vali şimdi ilimizde.

Kimsenin umutsuzluğu da yok, şu bu gerekçesi de. Hep birlikte Vali Karaloğlu’nun çevresinde halka olup, hizmet ve kalkınma yarışına girmenin tam zamanı.

Her zaman böyle Vali’nin yolu uğramaz bu kentte. Her zaman böylesi bir şans yakalanmaz kuşkusuz.

Van halkı, Van Milletvekilleri, Sivil İnisiyatifleri, basını, yatırımcısı, iş adamı, sanayicisi hep birlikte Vali Karaloğlu’nun başlattığı hizmet yarışına katılmalıdır.

Artık bir yol haritası çizilmeli bu kentin kalkınabilmesi adına.

Kısır çekişmeleri geride bırakmalı, iyi niyetle bu yarışta varız demeliyiz artık.

 

(Aziz Aykaç'ın 24 Temmuz 2009 tarihli yazısıdır)