ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Son zamanlarda Van’da tarım ve hayvancılık sektörü ilişkin projeler üretilmeye devam ediyor. Küçükbaş hayvancılıkta Türkiye’de en çok hayvana sahip olan Van’da hayvancılıkta yeni büyük hedefler belirken teşviklerle de bu sayı artırılmaya çalışılıyor. Hayvancılığın yanında tarımsal üretim de öncelenirken hem genel hem de yerel destekler ile üretim artırılmala çalışılıyor. Bu anlamda önemli yatırımlarn da hayata geçirilirken tarımdaki yüksek maliyetlere rağmen Van eski günlerine geri dönmeye çalışıyor. Bu anlamda tarımı ve hayvancılığı önceleyen ve geldiği günden bu yana tavrını yineleyen Vali Dr. Ozan Balcı da Gürpınar ilçesindeki silajlık mısır hasadına katılarak, çiftçilerin sorun ve taleplerini diledi. Gürpınar’daki silajlık mısır hasadında konuşan Van Valisi Dr. Ozan Balcı, tarıma önem verdiklerini ve her zaman çiftçilerin yanında olduklarını belirtti. Balcı, kentin tarım ve hayvancılığına katkı sağlayacak önemli projeleri hayata geçireceklerini dile getirerek bu çalışmalarla ilgili de bilgi verdi.

VALİ BALCI, GÜRPINAR’DAKİ HASADIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ…

Vali Balcı, silajlık mısır hasadının önemine değinerek sözlerine şöyle başladı: “Bugün Gürpınar’da silajlık mısır hasadına katıldık. Tarla sahibimize çok teşekkür ediyoruz böyle güzel bir ev sahipliğinden dolayı. Hayırlı, bereketli işler diliyoruz. Her zaman ifade ettiğimiz gibi üreticinin, tarımın yanındayız. Onların dostuyuz. Van’da da tarım, üreticiler ve çiftçiler adına çok güzel işler yapılıyor. Gürpınar’da yaklaşık 40 çiftçimiz, 6 bin 700 ton civarında silajlık mısır elde etti. Hayvan yemi anlamında çok anlamlı ve önemli.”

BALCI: ÇİFTÇİNİN GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Balcı, 1 yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli sıfır faizli koyun projesinden de söz ederek, “Sadece bununla yetinmiyoruz. İnşallah bu sene 50 milyon tutarında da çiftçilerimize sertifikalı tohum dağıtıyoruz. Bu hem verimi yüzde 25 arttırıyor hem de çiftçilerimize büyük bir katkı olacak. Bunu çok önemsiyorum. Yine tarım adına şunu yapıyoruz; 1 yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli sıfır faizli koyun projemizi başlattık. Burada mera ıslahı var. Veterinerlik hizmetleri beraber yürütülüyor. Koyunların sigorta edilmesi, erkek kuzu kesiminin garanti altına alınması, dişi kuzu kesiminin engellenmesi. Hedefimiz her aileye 100 koyun vermek ya da varsa da daha çok artırmak. Ama minimum 100 koyun gerçekleştirmek istiyoruz. İnşallah 2 yıl içerisinde 10 bin 100 koyun verip 1 milyon koyunu vermeyi düşünüyoruz. Buradan tüm Vanlı çiftçilerimize bunu duyuruyorum. Bu proje önemli. Öz sermaye ipotek de istemiyor. 2 kefille beraber inşallah bu koyun projesini gerçekleşecek. Bir taraftan kaba yem bitkisi vereceğiz bir taraftan da çiftçinin girdi maliyetlerini düşürmek için çalışacağız. Van meralar, otlaklar anlamında önemli” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZE BAĞ BAHÇE KURACAĞIZ”

Vali Balcı, tarım alanında yapılacak çalışmalara da değinerek sözlerine şöyle devam etti: “Tarımsal sulamaya çok önem veriyoruz. İnşallah gölet projelerimizi de hızla projelendiriyoruz. Var olanların da ihalelerini gerçekleştireceğiz. Tarımsal sulamayı da gerçekleştirdiğimiz anda çiftçilerimize çok büyük destek olacağını düşünüyoruz. Tarım Müdürlüğündeki arkadaşlarımız çalışıyor. Tüm Van’da meyve yetiştiriciliği için tüm alanları tespit ediyorlar. Bir kısmı sonbahar bir kısmı da ilkbahar olmak üzere meyve dikimlerini gerçekleştireceğiz. Çiftçilerimize bağ bahçe kuracağız. Bunu çok önemsiyorum. Özellikle Çatak ve Bahçesaray bölgesinde büyük ceviz bahçeleri kurulacak. Bölgenin kendi cinsine, türüne, kendi ekosistemine, tabiatına, iklimine uygun cinslerden. Cevizciliği özel geliştireceğiz. Yine bu bölgede arıcılık çok önemli. Arıcılığı özel geliştireceğiz. Ayrıca yine Erciş’te jeotermal sondajlar yapıyoruz. Jeotermal seralar kurmayı planlıyoruz. Gürpınar’da hayvancılık OSB kurma çalışmalarımız devam ediyor.”

BALCI: ÇİFTÇİNİN, ÜRETİCİNİN YANINDAYIZ

Her zaman çiftçilerin yanında olduklarını belirten Vali Balcı, “Kısacası çiftçinin, üreticinin yanındayız. Çiftçileri, eli nasır tutan, alın teri göz nuru emeklerini, kadınıyla erkeğiyle yaptıklarını çok önemsiyorum ve her zaman yanlarındayız. Devletimizin, milletimizin bütün imkan, kabiliyet ve potansiyelini çiftçiler için kullanmaktan da büyük mutluluk ve memnuniyet duyuyoruz. Her zaman onların yanındayız. Bugün burada sembolik hasat yaptık ama bunun anlamı şu; çiftçilerin faaliyetlerini önemsemek, onlara değer vermek, onların yanında olmak, onlara kıymet vermek. Bu projenin gerçekleştirilmesinde başta Kaymakamımız olmak üzere İl Tarım Müdürümüze, Belediye Başkanımıza, İlçe Tarım Müdürüne, bütün mühendislere, herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah çiftçilerimize, üreticimize, tarıma desteklerimiz devam edecek. Her zaman Van çiftçisinin, üreticisinin yanındayız. Bu ve buna benzer işler memlekete, çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim