ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN

Van yazın başından beri en büyük kesintisi olan su kesintisi önceki gün itibariyle tam anlamıyla bir kabusa dönüştü. Birçok mahallede yaşanan su sıkıntıları neredeyse tüm kente yayılırken önceki gün ise neredeyse tüm kenti ilgilendiren bir su kesintisi duyurusu yapıldı. Aylardır suyun olmadığı Van’da esnaflar iş yapamaz halde iken vatandaşlar da büyük sıkıntı yaşarken VASKİ’nin yaptığı altı günlük kesinti duyurusu adeta şok etti. 5 ilçenin neredeyse birçok mahallesinde 6 gün boyunca su kesintisine gidileceği açıklaması kentte adeta infial yarattı. Aylardır vatandaşı mağdur eden su kesintisinin bu boyuta gelmesi tepkilere neden olurken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan vatandaşlar yaz ayındaki bu kesintinin yaratacağı mağduriyetin çok büyük olacağını söyledi. Esnafından turizmcisine, vatandaşından çalışanına kadar tüm kesimler bu kesintinin kentte hayatı felç edeceğini söyledi.

VASKİ: “AMAÇ SU KAYIPLARINI GİDERMEK” DİYEREK DUYURDU

Van’da büyük ses getiren o duyuru, önceki gün Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından yapıldı. Yapılan duyuruda; “Gürpınar ilçesi Bejingir kaynağından şehrimize gelen 1500’lük ana içme suyu isale hattındaki; (Edremit ilçesi Süphan Mahallesi TEİAŞ 17. Bölge Müdürlüğü önü, Süphan Mahallesi Nokta Market yanı, Yeni Mahalle 40 Değirmen Kahvaltı Salonu önü, Merit Oteli karşısı ve Çiçekli-Gevaş yolu Andaç Mahallesi Dönemeç Çayı yanı) toplam 5 adet arızanın giderilmesi için isale hattının tamamında çalışma yapılacağından dolayı kaynaktan su kapatılarak bakım-onarım çalışması yapılacaktır.” Denildi. Duyuru metninde ayrıca; “Arızaların ve idari su kayıplarının giderilmesi için 48 km uzunluğunda ve 1.5 metre çapında bir hattın boşalması ve arızalar giderildikten sonra tekrar doldurulması belirli bir zaman almaktadır. Bu sebeple 14 Ağustos 2023 Pazartesi günü sabah saat 03:00 ile 20 Ağustos 2023 Pazar günü saat 23.59 saatleri arasında aşağıda belirtilen ilçelerimize bağlı mahallelerimizde zorunlu su kesintisine gidilecektir.” İfadelerine yer verildi.

VATANDAŞ NEYE UĞRADIĞINI ŞAŞIRDI!

Kesintinin yankıları çok ciddi boyutlara varırken, haberin ulaştığı tüm kesimlerde adeta şok yaşandı. Uzun süreli kesintiden dolayı ciddi şaşkınlık yaşayan Vanlılar çeşitli platformdan bu duruma tepki gösterdi. Kesinti öncesi bu duyurunun yankıları sürerken Şehrivan’a da görüş bildiren vatandaşlar adeta isyan etti. Bu isimlerden birisi olan ve Van’da manavcılık yapan Şevket Tarafçı, vatandaşların 6 günlük su kesintisinden olumsuz etkileneceğini dile getirerek, “Su olmadığı için yeşillik alıp satamıyoruz. Millet gelip yeşillik istiyor ama getiremiyoruz susuzluk yüzünden. Biz mağduruz şu an. 1 aydır suyumuz gelmiyor, bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Evde de aynı sıkıntıyı çekiyoruz. Bir hafta su kesintisi yaşanacak. İnsanlar bu sıcak havalarda ne yapacak? Bunu hesaplayan olmadı mı? 1 milyondan fazla nüfusu olan bu kente bu reva mı? Tüm Van sıkıntı yaşayacak. Susuz bir hayat olur mu? Hele ki bu yaz mevsiminde suyu 1 hafta kesmek mantıklı mı? İnsanların hepsi hasta olacak. İnsan bir gün duş almasa kokmaya başlar. Bu sıcakta illa ki terliyoruz. Duş yapmadan olmuyor. İnsanlar bu 1 haftada çok sıkıntı yaşayacak göreceksiniz” dedi.

AK Parti yerel seçimde neden oy kaybetti? İşte ankete göre oy kaybının en büyük nedeni AK Parti yerel seçimde neden oy kaybetti? İşte ankete göre oy kaybının en büyük nedeni

ESNAF: BU SENE DOĞRU DÜZGÜN SU GÖRMEDİK

İbrahim Beren adlı esnaf, sorunla ilgilenen kişilerin olmamasından dert yanarak, “Her gün su kesintisi oluyor. Bu sene doğru düzgün su yüzü görmedik. Bize fatura neden kesiliyor? Su gelecek ki biz fatura ödeyelim ama kullanmadığımız suyun faturasını ödüyoruz. Sularımız sabah 9:00’da gidiyor, akşam geldiğinde dükkanı kapatıp gidiyoruz zaten. Suyu camiden getiriyoruz. Başka da bir çaremiz yok. Susuzluk bizi çok etkiliyor. Su olmayan bir yerde hayat olur mu? Olmaz. Temizlik olur mu? Olmaz. Susuz hiçbir şey olmaz. Bir hafta suyu keseceklermiş. Biz zaten alıştık. Suyun gelip gelmemesi bizi artık etkilemiyor. Zamlar gibi susuzluğa da alıştık. Vanlılar bir hafta susuz kalacak. Hastalık da olur, kirlilik de olur. Biz her gün VASKİ’yi arayıp sıkıntımızı bildiriyoruz ama sonuca varmadıktan sonra çok da etki etmiyor. Ha onlara söyledin, ha duvarla konuştun. İşle ilgilenen, sorunu çözmeye çalışan yetkili biri yok. İşle meşgul olan biri olsaydı halimiz bu olmazdı” diye aktardı.   

“BU KESİNTİ BÜYÜK SORUN OLACAK!”

Kentte kasapçılık yapan Abdullah Kara adlı vatandaş, vatandaşların hijyen konusunda sorun yaşayacağını belirterek, “Su kesintileri bizi aşırı etkiliyor. Temizliğimizi yapamıyoruz. Hijyen konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Suyu camiden getiriyoruz. 1 haftalık bir su kesintisi yaşanacak. İnsanlar çok sıkıntı çekecek bu süre zarfında. Bizi bayağı olumsuz etkileyecek. Lokantalar, kasaplar, kuaförler sürekli hijyen isteyen işyerleri olduğu için bu sürede hijyen bakımından sıkıntı yaşanılacak. Yaz şartlarını da göz önünde bulundurursak büyük sorun olacak.” ifadelerini kullandı.  

YEŞİLAĞAÇ: EN YOĞUN DÖNEMDE SUYU KESERSENİZ TURİZMİ BİTİRİRSİNİZ!

Otel işletmecisi Reşat Yeşilağaç, turizmin bu durumdan olumsuz etkileneceğine dikkat çekerek, “Bayramdan bu yana sıkıntı yaşıyoruz. Defalarca kez dile getirdik ama çözüm yok. Tankerlerle işletmelerimize su çekiyoruz. Şu an sezonun en yoğun olduğu aydayız. Zaten en yoğun olduğumuz ay Ağustos ayıdır. En yoğun dönemde suyu keserseniz Van’ı, Van’ın turizmini bitirirsiniz demektir. Van’ı en yoğun dönemde susuz bırakmaları kabul edilir değil. Uçak faciasının aynısını şu an VASKİ ile yaşıyoruz. İşletmelere su da dağıtmıyorlar. 2-3 günde bir tanker su göndermekle bu sorun çözülmez. Bütün oteller dolu, bütün işletmeler dolu. En yoğun ayda 6 gün boyunca suyu kesecekler. Bu ciddi anlamda bize zarar verecek” diye aktardı.

“6 GÜN BOYUNCA SUYU NEREDEN GETİRECEĞİZ?”

Yeşilağaç, su kesintisi olacağı haberinin İran’da duyulduğunu ve bu sorunun İranlıların kente gelişini etkileyeceğini dile getirerek, “Altyapıyı düzenlemeden su kesintisi yapmak akıl dışıdır. Bunun mağazası var, bunun restoranı var, bunun işletmeleri var. Zemin hazırlamadan bir büyük şehrin suyu 6 gün boyunca nasıl kesilir? Suyun kesileceği şimdiden İran’da yayıldı. İranlılar bu süre zarfında Van’a gelmez çünkü rahatsız olacakları yere gelmezler. Biz suyu 6 gün boyunca nereden getireceğiz? Yetkili biri çıksın ve akla mantığa uygun şekilde bu soruyu cevaplasın. VASKİ, o kadar ilçeye 6 gün boyunca su dağıtır mı sizce? Aylardır süren bir sorunu çözmüyorlar bir de su mu dağıtacaklar” dedi.

ESNAF: BİR TARAFTAN ZAMLAR BİR TARAFTAN SUSUZLUK…

Kurban Bayramı’ndan bu yana susuzluk sorunundan dolayı işlerini yürütemediklerini dile getiren kuaför dükkanı işletmecisi İbrahim Karataş, “Berber dükkanı işletiyorum ve su olmadan da insanları tıraş edemiyoruz. Bizim dışımızda çevredeki esnaflarda bu durumdan ciddi anlamda rahatsız. Büyükşehrin su sorunu yaşamaması gerekiyor ama gelin görün ki etraf susuzluktan kokuyor. Su sorunundan dolayı bayramlarda ciddi sorunlar yaşadık. Bu sorunu bir el atmadılar ve müşterilerimiz artık gelmiyor. Müşteri gelmediği zaman bende giderlerimi karşılayamıyorum. Hem suyumuz yok hem de sürekli zamlanıyor. Yetkililerin buna bir çare bulması gerekiyor” diye aktardı.

VATANDAŞ: 6 GÜN DEMEK KITLIK DEMEK!

Van’da 6 günlük su kesintisinin doğru bir karar olmadığını ifade eden Karataş, Van’ın büyüyen bir köyden farksız olduğunu vurguladı. Karataş, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Yemek kovalarına su dolduracak duruma geldik. Dükkânı satın alınacak sularla mı döndüreyim? 6 gün bizi ciddi anlamda mağdur edecek. Kazandığımız paraları da sulara mı verelim? Tankerle su gelse bile kaç haneye ya da kaç esnafa yetiştirecek. Yetkililerimiz artık ayaklanmalı ve bu sorunları çözmelidir. Her yıl bu sorunları yaşamak zorunda değiliz. 6 gün bir kıtlık demektir. Su hayattır, susuz bir hayat olmaz. Her yerde su kıtlığı yaşanıyor ve cami lavabolarında bile su paralı hale geldi. Çiftçiler ne yapacak, hayvanlarını ne ile sulayacaklar. Hakkımı helal etmiyorum, kullanmadığım faturaları ödüyorum.”

Editör: Necmettin Dursun