Elazığ 2. El Oto Galericiler Sitesi'nde faaliyet gösteren esnaf, araç alım kriterlerinin değiştiğini belirtiyor.

Oto galerici Muharrem Sarıkaya, LPG'nin benzin ve motorine göre daha ekonomik olduğunu vurgulayarak, lüks araç sahiplerinin bile LPG taktırmaya başladığını ifade etti. Sarıkaya, araç almak isteyenlerin tercihlerinin genellikle LPG'li araçlara kaydığını söyledi.

Artan akaryakıt fiyatları ve vergi giderlerinin, araç almak isteyenlerin tercihlerini etkilediğini belirten Sarıkaya, "Sıfır ya da ikinci el olsun, araç almak isteyen vatandaşlarımız, yakıt giderlerini göz önüne alarak tercih yapıyorlar. Bu nedenle LPG'li araçlara talepte bu yıl patlama yaşandı diyebiliriz. Sıfır araçlarda ise elektrikli araçlar daha fazla tercih edilmeye başlandı." şeklinde konuştu.

Basın İlan Kurumu 13 şubesini kapattı! İşte o şubeler… Basın İlan Kurumu 13 şubesini kapattı! İşte o şubeler…

Bir diğer esnaf Uğur Altun da Sarıkaya gibi LPG'li araca ilginin arttığını ifade etti: "LPG dediğimiz sistem aslında araçların ömrünü kısaltıyor. LPG ucuz olduğu için tercih ediliyor. Çünkü yakıt masrafı araç sahiplerini oldukça zorluyor. Şu anda mazot fiyatları 40 lirayı aştı. Eskiden dizel araçlar tercih edilirdi. Benzin, motorinden daha pahalı idi. Ancak şimdi motorin ile benzin fiyatı aynı. Ve her ikisinin de bütçesi insanları oldukça zorluyor. O nedenle LPG'ye oldukça yoğun bir talep oluşmaya başladı. Bir aracı LPG'ye çevirmek yaklaşık 20-25 bin lira civarında. İnsanlar bu maliyeti göze alıyorlar. Çünkü LPG'li aracın yakması ile benzinli ya da motorinli aracın yakması arasında yarı yarıya fark var. Zamanla bu masrafı amorti edebiliyorlar."

Ayrıca, Elazığ Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Cebrail Karlıdağ da LPG'li araç kullanımının neredeyse bir mecburiyet haline geldiğini belirtti. İkinci el araçlarda yakıt maliyetini azaltmak amacıyla LPG tercihinin arttığını ifade eden Karlıdağ, sıfır araçlarda ise elektrikli araçların daha fazla tercih edilmeye başlandığını dile getirdi.

Bu gelişmeler, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin tüketicileri ve araç sahiplerini alternatif yakıt ve araç seçenekleri konusunda değerlendirme yapmaya yönlendirdiğini gösteriyor.

Kaynak: Gazete Duvar