Daha birkaç ay öncesine kadar fiyatların zirve yaptığı, bayilerin otomobil satmadığı, ikincil el fiyatlarının sıfırı geçtiği otomobil piyasasındaki büyük düşüş sürüyor. Sadece ikinci elde değil sıfır araçta da düşüş sürerken bu oranlar TÜİK’in ölçümlerine de yansıdı. TÜİK verilerine göre ekimde ikinci el taşıt satışları yüzde 5,2 düştü. Hem düşüş hem de durgunluk devam ederken araç alım satımı yapamayan satıcılar ile araç almak konusunda tereddüt yaşayan vatandaşlar aynı sorunun cevabını merak ediyor. Bu düşüş daha da sürer mi?

ARAÇ SATIŞ ORANI İYİCE DÜŞTÜ!

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç ise ikinci el piyasasında ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti. Erkoç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İkinci el taşıt piyasasında ekim ayında otomobillerde yüzde 10,3, toplam satışlarda da yüzde 5,2 düşüşle, aylık bazda hazirandan sonra yılın ikinci en ciddi düşüşü yaşandı. İkinci el otomobiller 449 bin 265 adetle bu yıl aylık bazda en düşük, toplam araç sayısı da 723 bin 1 adetle şubattan sonraki en düşük düzeyde gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

FAİZLER YÜKSELDİKÇE SATIŞLAR DA DÜŞÜYOR

Satışlardaki düşüşün sebeplerinden de bahseden Erkoç, şunları söyledi: "Daha önceki yıllarda bu zamanlarda sıfır araç bayileri araç kampanyaları yaptığı için bu dönemlerde piyasada hareketlilik olurdu. Ancak şu an hem sıfır hem ikinci el piyasasında durağanlık olduğunu gözlemliyoruz. Bunun başlıca sebepleri faiz oranlarının yüksek, vade sayılarının düşük olması ve vatandaşların finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılar..."

Adıyaman'da polisler kendi aralarında çatıştı! Çok sayıda yaralı var... Adıyaman'da polisler kendi aralarında çatıştı! Çok sayıda yaralı var...

FİYATLAR DAHA FAZLA DÜŞER Mİ?

Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci elde fahiş fiyat artışını önlemek amacıyla yapılan düzenlemelerin de sektörde karşılık bulduğunu, fiyatlardaki köpüğün ortadan kalktığını ve yatırım amacıyla araç alıp bekletenlerin de araçlarını elden çıkardığı için bulunurlukta bir sıkıntı yaşanmadığı vurgulayan Erkoç, "Hayata geçirilen düzenlemelerden sonra fahiş fiyat artışlarının önüne geçildi, fiyatlarda yüzde 15 bandında bir düşüş var. Araç fiyatları gerçek piyasa değerine geldi, piyasada denge sağlandı. Fiyatlarda daha fazla düşüş yaşanacağını düşünmüyoruz" dedi.

Kaynak: (Haber Döviz)