Günlük israf edilen ekmeğin 8 milyonu önlendi! Günlük israf edilen ekmeğin 8 milyonu önlendi!

ÖTV oranlarında yapılan artış akaryakıt fiyatlarına zam gelmesine yol açmıştı. Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorine 1,07 TL zam geldi. Ayrıca, LPG'ye 2 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak şekilde 2 liralık zam bekleniyor. Akaryakıttaki ÖTV ve KDV zammı sonrası Van’da benzinin litre fiyatı 36 TL’yi aşarken, 1 lira 7 kuruşluk zam sonrası Motorinin litre fiyatı ise 37 TL’yi aştı.

MOTORİN LİTRE FİYATI 37 TL'Yİ GEÇTİ

Motorin fiyatları ve benzin fiyatı peş peşe artmaya devam ediyor. Akaryakıt fiyatları gece yarısından itibaren bir kez daha değişti. Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorine 1,07 TL zam geldi. Zammın ardından İstanbul Avrupa yakasında motorinin litre fiyatı 36.39 liraya, Ankara'da 36.88 liraya, İzmir'de 37.07 liraya, Van’da da benzinin litre fiyatı 36 TL’yi aşarken, 1 lira 7 kuruşluk zam sonrası Motorinin litre fiyatı ise 37 TL’yi aştı. yükseldi. Son zammın ardından motorin fiyatı son 2 ayda yüzde 88 yükselmiş oldu.

Zammın ardından oto gazın fiyatı İstanbul'da 16 lira 25 kuruşa, Ankara'da 16 lira 16 kuruşa, İzmir'de ise 15 lira 87 kuruşa çıkacak.

Son dönemde akaryakıt fiyatları sürekli artıyor. 21 Temmuz'da motorine 1 lira 55 kuruş, 25 Temmuz'da benzine 2 lira, 26 Temmuz'da oto gaza 24 kuruş, bugün ise motorine 2 lira zam geldi.

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

Kaynak: MYNET - ŞEHRİVAN