Dünyanın en tehlikeli yürüyüşü: Yılda 100 kişi ölüyor! Dünyanın en tehlikeli yürüyüşü: Yılda 100 kişi ölüyor!

Milyonlarca çalışan ve emeklinin gözü kulağı enflasyon rakamlarına çevrilmiş durumda. Merkez Bankası enflasyon tahminini değiştirdi.

Milliyet'in haberine göre ekonomist Muhammet Bayram, "Ocak ayında ise verilecek toplu sözleşme zammı yüzde 15 seviyesinde. Arada 9 puanlık bir fark bulunuyor. Bundan dolayı memur ve memur emeklilerine enflasyonun üzerinde 9 puanlık fark verilecek" dedi.

Bayram'ın açıklamaları şöyle:

"Merkez Bankası ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni açıkladı. Buna göre sene sonu enflasyonu yüzde 68 seviyelerine yukarı yönlü revize edildi. Yılın ikinci yarısını içeren dönem için enflasyon temmuz ayında 9.49, ağustos ayında 9.09 olarak gerçekleşti. Eylül ayında neredeyse yarıya düşerek enflasyonda yükseliş hızı 4.75 seviyesine geldi.

Bununla beraber memur ve emeklilerin ilk 3 ay için yüzde 25.11 olarak enflasyon farkları belirlendi. Merkez Bankası anketi sonrasında bizim yıl sonu enflasyon beklentimiz ise yüzde 75 civarında. Yıl sonunda enflasyonu yüzde 75 civarında kapatabileceğimizi düşünüyoruz.

3 aylık enflasyon farkı bekleniyor

3 aylık daha enflasyon verisi var. Gelecek ayın 3’ünde ekim ayı enflasyon verileri açıklanacak. Yılın ikinci altı ayından sonra açıklanan ilk 3 aylık enflasyon yüzde 25.11’di. Yeni gelen enflasyon verisi ile birlikte bu artacaktır, ancak iki aylık veriyi daha bekleyeceğiz.

Yıl sonu enflasyon farkı ise sayın Bakan Vedat Işıkhan’ın açıkladığı gibi yüzde 38’ler civarında olacaktır. Bakanın memur ve memur emeklilerine ise yüzde 50 civarında zam yapılacağını söylenmesinin nedeni haziran ayındaki toplu sözleşme zammının yüzde 6 seviyesinde olmasından dolayıdır. Ocak ayında ise verilecek toplu sözleşme zammı yüzde 15 seviyesinde. Arada 9 puanlık bir fark bulunuyor. Bundan dolayı memur ve memur emeklilerine enflasyonun üzerinde 9 puanlık fark verilecek.

Sene sonu itibarıyla yapılacak zam her ne kadar SSK ve Bağ-kur emeklileri için yüzde 38 olarak düşünülse de son dönemlerde artışlar hep enflasyon farkı + refah payı şeklinde yapıldı. Yine yüzde 50’ye yakın SSK ve Bağ-kur emeklilerine, memurlara maaş zammı yapılacağını düşünüyorum.

Asgari ücret zammı ne kadar olur?

Asgari ücretliye de en az enflasyon farkı kadar bir artış yapılacaktır. Ara dönemde yüzde 35 zam yapıldı. Yapılan ara zamla birlikte SSK ve Bağ-kur emeklilerine göre daha fazla bir zam yapılmış oldu. O yüzden en az enflasyon farkı kadar asgari ücretliye bir artış yapılabileceğini düşünüyorum.”

Kaynak: T24