İşçi, işveren ve hükümetten oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 11 Aralık Pazartesi gücü ilk toplantısı gerçekleştirecek. Yeni asgari ücret rakamını belirlemek için çalışmalar da resmen başlayacak. Ocak zammı için milyonlar hesaplama yapmaya başlarken net asgari ücret için iki verinin o rakama işaret ettiği görüldü. İlk toplantının ise içeriği belli oldu.

YENİ ÜCRETİN TESPİTİNDE 2 VERİ ÖNE ÇIKACAK

Yeni asgari ücretin tespitinde OVP ile uyumlu 6 aylık enflasyon tahmini ve Ocak memur zammı öne çıkacak. Merkez Bankası'nın 2023 yılsonu enflasyon tahmini yüzde 65 olarak belirlenirken 6 aylık enflasyon tahmini de yaklaşık yüzde 38 oldu. 5 aylık enflasyon rakamlarının yüzde 33,66 olarak kesinleşmesi Merkez Bankası'nın tahminiyle uyumlu olması dikkat çekti.

ASGARİ ÜCRET ENFLASYON RAKAMLARININ ÜZERİNDE BELİRLENECEK

2024 yılında uygulanacak asgari ücret 6 aylık enflasyon rakamlarının altında olmayacak. Burada alt sınır yüzde 38 olarak dikkat çekiyor. Yani pazarlığın başlayacağı rakam net 15.750 TL olarak öne çıkıyor. Maaş zamları için önemli bir referans değer olan memur zammına göre yapılan hesapta asgari ücret için 17.100 TL rakamı ortaya çıktı. Her iki rakamda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasında belirleyici etmenler olarak yer alacak.

Enflasyon rakamlarının yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçi sendikaları ve işverenlerle ilgili gerekli anket çalışmalarını gerçekleştiriyor. Bu iki veri asgari ücret belirlenirken müzakere masasında yer alacak.

ALT SINIR YÜZDE 40

Hem Orta Vadeli Program'da hem de Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon hedefi yüzde 65. Bu orana göre 6 aylık enflasyon yüzde 37.76 seviyesinde. Kulislerde konuşulanlara göre, asgari ücret zammında alt sınır yüzde 40. Buna göre 6 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 37.76'lık oranın en az yüzde 40'a yuvarlanması bekleniyor. Yüzde 40'lık zamma göre, net asgari ücret 15 bin 963 lira olacak.

REFAH PAYI MASADA

Hükümet asgari ücrete 2024'te tek zam yapılacağını belirtti. Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın söylemi bu yönde. Tek zam söylemi üzerine yüzde 40'lık orana refah payı da eklenmesi gündemde.

ZAM ORANI EN GÜÇLÜ İKİ RAKAM: YÜZDE 45 YA DA 50'YE YÜKSELEBİLİR

Refah payı eklenmesiyle zammın yüzde 45-50 arasına yükselmesi bekleniyor. Eğer zam oranı yüzde 45 olursa asgari ücret 16 bin 533 liraya, yüzde 50 olursa 17 bin 103 liraya çıkacak.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari ücret için komisyonun Aralık ayı içerisinde en az 3 toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor. Son toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Işıkhan masadaki rakamları önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile değerlendirecek. Ardından uzlaşılan rakam Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak.

Tavuk etine ihracat sınırlaması getirildi! Tavuk etine ihracat sınırlaması getirildi!

Yeni asgari ücret için son kararı Başkan Erdoğan verecek. Yeni asgari ücret 31 Aralık 2023'ten önce duyurulacak. Bu bağlamda 25-29 Aralık tarihleri öne çıkıyor.

Kaynak: SABAH-MY NET-HABERLER