Geri dönüşüm tesisinde büyük yangın Geri dönüşüm tesisinde büyük yangın

Genel vücut sağlığının korunması ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynayan omega 3 yağ asitleri için de iyi bir kaynak olan balığın faydaları için haftada en az bir ya da iki kez tüketilmesi önerilir. Omega 3 açısından zengin diğer besinler için “Omega-3 içeren besinler” yazımızı okuyabilirsiniz. Balık tüketemeyen kişiler ise omega-3 faydaları için balık yağı takviyeler kullanabilir. Ayrıca eğer vegansanız Omega-3 eksikliği belirtileri yaşamamak için mikro alglerden üretilen omega 3 takviyeleri tercih edebilirsiniz. Balık tüketmenin faydaları şunlardır:

Kalp Krizi ve Felç Riskini Azaltabilir

Yapılan çalışmalar, düzenli olarak balık tüketmenin kalp krizi, felç ya da kalp hastalıkların yakalanma riskini azalttığı yönündedir. Balığın kalp damar sağlığını koruyucu etkisi içeriğindeki yüksek omega 3 yağ asidi sayesindedir. Omega 3 yağ asidi, damarlardaki plak oluşumunu azaltarak tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur. Kan basıncının düşmesi kalbin aşırı yorulmasına engel olarak kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir. 

Büyüme ve Gelişmeyi Destekleyebilir

Balıktaki omega 3 yağ asitlerinden biri olan DHA (dokosaheksaenoik asit), özellikle normal beyin ve göz gelişimi için önemlidir. Hamile ve emziren kadınların yeterli miktarda omega 3 alabilmek için balık tüketmesi önerilir. Ancak bazı balıklarda yüksek oranda cıva bulunur. Cıva, bebeklerin beyin gelişiminde sorun yaratabilen bir bileşendir. Bu nedenle anne ve anne adaylarının somon, sardalye ve alabalık gibi düşük cıva içeriğine sahip balıkları haftada 350 gramın üzerinde olmamak şartıyla tüketmesi önerilir. Ayrıca hamile ve emziren kadınlar çiğ ya da az pişmiş balık tüketmekten kaçınmalıdır. Aksi halde çiğ balıktaki mikroorganizmalar bebeğe zarar verebilir. Buna ek olarak büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların balık tüketmesi, gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi açısından önemlidir. Balık tüketmekte zorlanan çocuklar için balık yağı kullanımı önerilebilir. Çocuklar için balık yağının önemi hakkında detaylı bilgilere “Çocuklar için balık yağı faydaları” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

Beyin Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olabilir

Yaş ile birlikte beyin fonksiyonlarında azalma görülmesi normal bir durumdur. Zihinsel anlamda hafif gerilemeler normal kabul edilse de bazı durumlarda Alzheimer gibi ciddi rahatsızlıklar da yaşanabilir. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak balık tüketen kişilerde zihinsel gerileme oranının daha yavaş olduğu gösterilmiştir. Ayrıca beynin duygu ve hafıza durumunu düzenleyen bölümlerinin daha iyi çalıştığı gözlenmiştir. 

Depresyonun Önlenmesine ve Tedavisine Katkıda bulunabilir

Ruh halinde düşme, üzüntü, enerji azalması, hayata ve aktivitelere olan ilgi kaybı ile karakterize olan depresyon, yaygın görülen bir sağlık problemdir. Yapılan araştırmalar düzenli olarak balık tüketenlerin depresyona yakalanma riskinin daha düşük olduğu yönündedir. Balıktaki omega 3 yağ asitleri, depresyon tedavisinde kullanılan antidepresan ilaçların etkinliğini artırabilir. Ayrıca bipolar bozukluk gibi diğer zihinsel sorunların tedavisine yardımcı olmak da balık yemenin faydaları arasındadır. 

Otoimmün Hastalıklara Yakalanma Riskini Azaltabilir

Tip 1 diyabet gibi otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin sağlıklı vücut dokularına saldırması sonucu ortaya çıkar. Yapılan çalışmalar omega 3 ya da balık yağı tüketiminin çocuklarda tip 1 diyabet riskini azalmasına yardımcı olabilir. Balık yağı hakkında daha detaylı bilgiler için “Balık yağı faydaları” yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Göz Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olabilir

Yaş ile birlikte gelişen yaşa bağlı makula dejenerasyonu, yaşlı yetişkinlerde görülen görme bozukluğu ve görme kaybının en önemli nedenidir. Yapılan bazı çalışmalar omega 3 yağ asitlerinin makula dejenerasyonuna karşı koruyucu etki sağladığı yönündedir. Beslenme programınızı haftada bir iki kez balık ile zenginleştirerek göz sağlığının korunmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Tansiyonun Düzenlenmesine Yardımcı Olabilir

Balıktaki omega 3 yağ asitler, kan damarlarının fonksiyonlarını iyileştirerek kanın damarlardan daha rahat geçmesine yardımcı olabilir. Kan damarlarında kolesterolün birikmesini önlemek ve kan basımcını düşürerek tansiyonun düzenlenmesini desteklemek balık yemenin faydaları arasındadır. 

Kaynak: HABER MERKEZİ