Yaş sınırlaması olmadan emekli olacak yaklaşık 2,5 milyon kişi bankaları da heveslendirdi. Şirket yöneticileri emeklileri çekebilmek için şimdiden promosyon yarışına girdi.

EYT'LİYE 25 BİN LİRALIK PROMOSYON

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlayan emekli maaş promosyonları için yarış Aralık ayına kadar devam etti. Son güncellemelerle bir emeklinin alacağı promosyon miktarı ek ödemelerle birlikte 7.500 liraya kadar çıkmıştı.  Şimdi EYT'lilerin de emekli olmasına kısa bir süre kala yeni bir iddia gündeme geldi. Bankaların bu promosyon miktarlarını yaklaşık 3 kattan fazla arttırarak yaklaşık 25 bin liraya kadar yükseltmesi bekleniyor.

BANKALAR TEK TEK DUYURACAK

Önümüzdeki günlerde bu rakamların bankalar tarafından tek tek açıklanması bekleniyor. EYT'lilerin ise promosyon rakamı konusunda pek çok tahmini var.  EYT'liler için promosyonun ne zaman verileceğine dair değerlendirmede bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, "20 bin, 25 bin liralara çıkacağına dair bir çok duyum alıyoruz. EYT kanunu çıkar çıkmaz biz promosyonu hak ettik diye bir şey söz konusu değil. Emekliliği hak ettikten sonra maaşınızın yatmış olması ve aradan en az 3 gün geçmesi gerekiyor" dedi.

GÜNCEL EMEKLİ MAAŞ PROMOSYONLARI NE KADAR?

Özel bankalarda ek artışlarla beraber promosyon miktarı 7.500 TL'ye kadar veriliyor. Kamu bankalarında ise 5.500 ila 7.500 lira arasında maaş alanların 3.500 TL, 7.501-10.000 TL maaş alanların 4.500, 10 bin TL ve üzerinde maaş alanların ise 5.000 TL emekli maaş promosyon hakkı bulunuyor.

EYT'LİYE 4 LÜ KAZANÇ YOLU

Yaşa takılanlara EYT düzenlemesiyle emekli aylığının yanı sıra promosyon, bayram ikramiyesi ve emlak vergisi muafiyetinin de yolu açılacak.  Promosyon alınacak banka emeklilik başvurusu sırasında seçilebilecek, ödeme de ilk aylıktan 3 gün sonra yapılacak.

Yaşa takılanlardan şartları tamamlayanlar düzenlemenin uygulamaya alınmasıyla başvurusunu yapıp emekli aylığına kavuşacak. Ancak kazanımlar bunlarla bitmeyecek. EYT'liler emeklilere sağlanan promosyon, bayram ikramiyesi, emlak vergisi muafiyeti gibi imkanlardan da yararlanacak. Hatta promosyon süreci emekli aylığı başvurusu sırasında başlayacak. 

İşte EYT'liye kazanç rehberi... 

EYT düzenlemesiyle emeklilik şartlarını sağlayanlar düzenleme uygulamaya girer girmez başvurabilirken, diğer kişiler ise sağladıklarında başvurularını yapabilecek. SSK ya da Bağ-Kur'dan emekli olacaklar SGK müdürlüklerine giderek veya e-Devlet üzerinden ulaşabileceği Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi'nde, Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar çalıştığı kuruma vereceği emeklilik dilekçesinde maaşını almak istediği bankayı seçebilecek. 

Ardından bu bankaya 3 yıllık taahhüdünü vererek promosyon imkanından yararlanabilecek. EYT düzenlemesiyle emekli aylığı bağlananlar bayram ikramiyesinden de yararlanmaya başlayacak.  EYT'liler emeklilik tarihini izleyen dönemlerde verilen ikramiyelerden yararlanacak. 

2023'te Ramazan Bayramı 21-23 Nisan tarihlerine denk geliyor. Nisan sonuna kadar emekli aylığı bağlananlar bu ödemeden yararlanacak. Ödemeler büyük ihtimalle 17-20 Nisan tarihleri arasında yapılacak.  Kurban Bayramı ise 28 Haziran-1 Temmuz tarihlerine denk geliyor. Bu tarihten önce de Kurban bayramı ikramiyesi yatırılacak.

EVİ OLANA MUAFİYET GELİYOR 

En fazla brüt 200 metrekare ve tek konuta sahip olan EYT'liler emekli olunca emlak vergisi muafiyetinden de yararlanacak. Ancak muafiyet emekli olunan tarihi izleyen yıl itibariyle başlıyor. 

İŞTEN AYRILANA TOPLU PARA

Kıdem tazminatı: İşyerinde en az 1 yıllık hizmeti bulunan, emeklilik nedeniyle işten ayrılan EYT'liler kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilecek. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınacak şartların tamamlandığına yönelik yazı ve emeklilik nedeniyle işin bırakılacağının belirtildiği dilekçeyle işverene başvurulması yeterli olacak.

İzin parası: EYT'liler eğer kullanmadığı birikmiş izinleri varsa işten ayrılırken bunları da alabilecek.

Çifte maaş: Çalışmaya devam eden EYT'liler çifte maaş imkanı elde edecek.

Editör: TE Bilisim