ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL

Türkiye’nin karasal olarak en büyük yüzölçümüne sahip olan ilçesi Gürpınar’da görev yaptığı süre içerisinde önemli işlere imza atan Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, 31 Mart 2024 seçimleri için bir kez daha çalışma yürütüyor. Geçen beş yıllık süreçte Gürpınar’ı adından en çok söz ettiren belediyelerden birisi haline getiren Tanış ilçede devrim niteliğinde çalışmaların öncüsü olurken yeni dönemde bu çalışmaları bir adım daha öteye taşımak istiyor. İlçede toplu konut inşası, ilçenin doğalgazla buluşması, istihdam yatırımlarının hayata geçmesi gibi büyük çalışmaların mimarı olan Tanış, bu dönem de 17 büyük proje ile temsiliyet ararken seçimlere kısa bir süre kala yeni dönem projelerini kapsamlı bir toplantı ile anlattı. Tanış, toplantıda, “Doğu işlerle yola devam” dedi.

Yeni haftada veri gündemi yoğun! Yeni haftada veri gündemi yoğun!

GÜRPINAR BELEDİYE BAŞKANI HAYRULLAH TANIŞ YENİ DÖNEM PROJELERİNİ TANITTI

31 Mart’ta gerçekleştirilecek mahalli seçimlere sayılı günler kala Türkiye’de olduğu gibi Van’da da büyükşehir ve belediye başkan adayları çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Van’da AK Parti’den aday olan isimler de vatandaşla bir araya gelip projelerini kamuoyuna açıklarken Gürpınar Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Hayrullah Tanış, kazandığı taktirde hayata geçireceği 17 vizyon projesini kamuoyu ile paylaştı. 2019’daki seçim sürecinde verdiği tüm sözleri yerine getiren ve ilçeye ilk defa doğalgazı getiren Başkan Tanış, “Doğru İşlerle Yola Devam” sloganıyla vizyon projelerinin başlıklarını ve detaylarını bir bir açıkladı. Gürpınar’a 5 yılda yaptığı projelerle yeni bir çehre kazandıran Tanış, konut, çevre, imar, şehirleşme, sosyal yardımlar, tarım, turizm, istihdam ve enerji projeleri dikkat çekti.

TANIŞ: GÜRPINAR’DA 5 YILDA YENİ BİR SAYFA AÇILDI”

Tanış, 2019’dan beri Gürpınar’da yeni bir sayfanın açıldığını dile getirerek sözlerine şöyle başladı: “Doğup büyüdüğüm Gürpınar’da atamızın, büyüklerimizin mezarlarının olduğu Gürpınar’da, acılarımızın ve sevinçlerimizin geçtiği Gürpınar ilçemizde 5 yıldır belediye başkanlığı yapmaktan onur ve şeref duyuyorum. Bu güzel ilçemize bundan sonra da hizmet etmek için ekibimizle canla başla çalışıyorum ve çalışmaya devam edeceğiz. 8 dakikalık videoda 100 eser projemizin tanıtımı yapıldı. Allah’a hamdolsun 2019 yılında vermiş olduğumuz sözlerin tamamını yerine getirdik. İşimiz hizmet, gücümüz millet dedik. İşimiz eser siyaseti, gönüllere dokunmak, sizlerin hayatını kolaylaştırmak. Biz iş, eser, hizmet vaat ettik. Peki, bizim karşımızda olanlar ne vaat ediyor? Gürpınar’ı, Van’ı ne kadar tanıyorsunuz? 2019 yılından beri Gürpınar’da yeni bir sayfa açıldı. Huzur dönemi başladı. Sizlerin destek ve duasıyla eser, huzur dönemi devam edecek.”  

“GÜRPINAR’A 400 KONUT KAZANDIRILACAK”

İlk projesi olan sosyal konut projesini açıklayan Tanış, “Gürpınar merkez 2. etap sosyal konut projesi. İlçemize 400 konut kazandıracağız. Hayalimiz Gürpınar şehir merkezini büyütmek. Bunun yolu doğalgazdan ve sosyal konuttan geçiyor. Bugün itibarıyla yüzde 100’ünü bitirdiğimiz 126 konut ilçede var. Bir de ticari iş merkezlerimiz var. Bizim bin 500 civarında öğretmenimiz, polisimiz, memurumuz Van’a gidiş-geliş yapıyor. Esnafımızı daha da güçlendirmek ve ilçemize değer katmak için konut projesini hayata geçirdik ve verdiğimiz sözü de yerine getirdik. 5 yıl içinde 400 konut yapmayı planlıyoruz. Bunları etap etap bitirmiş olacağız. Bunların içerisinde 100 adet 3+1, 200 adet 2+1, 100 adet de 1+1 konutu 5 yıl içinde bitirmiş olacağız. Gürpınar’a bu proje ile değer katmış olacağız” ifadelerini kullandı.

TANIŞ: HOŞAB YENİ YERLEŞİM ALANINDA 100 KONUT İNŞA EDECEĞİZ

Tanış, Hoşab sosyal konut projesini açıklayarak şunları söyledi: “Hoşab yeni yerleşim 2. etap sosyal konut projesi. Hoşab mahallemize 100 konut kazandıracağız. Hoşab’da 28 iş merkezi, 19 sosyal konut kazandırdık. Çok da işe yaradığını ve ihtiyaç olduğunu gördük. Hoşab’da görev yapan memurlar Van’a gidiş-geliş yapıyordu. AK Belediyecilikle 100 konutumuzu 5 yıl içerisinde Hoşab’a kazandıracağız. Yeni bir Hoşab yerleşim merkezi inşa ediyorum. Sosyal tesisler, 1 adet fabrika, 100 konut inşa edeceğiz. 10 adet 3+1, 50 adet 2+1, 40 adet 1+1 konut Hoşab yeni yerleşim alanında inşa edeceğiz.”

5 YIL İÇİNDE DOĞALGAZ BİRÇOK BÖLGEYE GİTMİŞ OLACAK

Tanış, doğalgaz hattı projesine de değinerek, “Gürpınar-Hoşab doğalgaz hattı ve çevre mahallelere dağıtımını sağlayacağız. Gürpınar’ın doğalgazı şu an taşıma sisteminde. Ana hattı Edremit’ten başlamak üzere Hoşab merkezine kadar yeni bir alana çekiyoruz. 2024 yılı içinde bitmiş olacak. Bu sayede ilk 5 yıl içinde Hoşab merkez olmak üzere ana yola yakın köylerimizin çoğuna doğalgaz hizmetini sunmuş olacağız. Doğalgazı eleştirenler oluyor. 2014-2017 yılları arasında siz burada belediye başkanıydınız. Sizin burnunuzun dibinde Hoşab’tan Hakkari’ye bir hat gitti, sizin ruhunuz duymadı. Siz demediniz mi bu hat neyin nesi? Sizin ruhunuz duymadı. Çünkü siz başka şeylerle uğraşıyordunuz. Hendek kazmakla uğraşıyordunuz. Sabah akşama kadar esnaftan para almakla uğraşıyordunuz. Hizmetten haberiniz yoktu. Şimdi bizim getirdiğimiz doğalgazı eleştiremezsiniz. O sizin boyunuzu aşar” dedi.

YOKSUL AİLELERİN DOĞALGAZ MASRAFINI GÜRPINAR BELEDİYESİ KARŞILAYACAK

İhtiyaç sahibi vatandaşlara doğalgaz desteğinde bulunacaklarını açıklayan Tanış, “5 yılda 500 ihtiyaç sahibi ailemizin doğalgaz tesisatını biz kuracağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın 94 ruhuyla başlatmış olduğu belediyecilikte bize aynı zamanda sosyal belediyeciliği de öğretti. 4 mahallede doğalgaz arzını gerçekleştirdik. İmkânı olanlar doğalgazı çektiler ama maddi durumu el vermeyen yoksul vatandaşımız doğalgazı evine çekemedi. Bu yıl 43 ailemize doğalgaz tesisatı arzını biz karşıladık. Yeni dönemde bunu arttıracağız. Her yıl 100 ailenin tüm doğalgaz masrafını Gürpınar Belediyesi karşılayacak” diye konuştu.

“GÜRPINAR BELEDİYESİ ÇİFTÇİSİNİN YANINDA OLACAK”

Tanış, dar gelirli çiftçilere destek ve anaç koyun desteğinden söz ederek, “Dar gelirli çiftçilerimiz için tarımsal makina, tohum ve gübre desteği bizden olacak. Gürpınar denince akla tarım ve hayvancılık gelir. Çiftçimizi yalnız bırakmayacağız. Gürpınar Belediyesi çiftçisinin yanında olacak. Yeter ki sizin ekin. Gübre, makine, tesisat bizden. İhtiyaç sahibi ailelere anaç koyun desteği bizden olacak. Mahallelerimizde bizden yardım konusunda yararlanan fakat hiç anaç koyun olmayan maddi durumu yetersiz vatandaşlarımıza 5 yıl içinde 5 bin anaç koyun desteğinde bulunacağız. Bunun maliyeti 50 milyondur. Vatandaşlarımızı koyun sahibi yapacağız” dedi.

“HOŞAB VE NORDUZ BÖLGELERİMİZE MAKİNA İKMAL ŞEFLİKLERİNİ KURACAĞIZ”

Kadın kültür ve taziye evleri yapacağız. Tüm projeleri yaparken kadınları unutamayız. Bu nedenle kadın kültür ve taziye evlerini bir arada inşa edeceğiz. Önümüzdeki dönemde büyük köylerimizin tamamına kadın taziye evleri yapacağız. Bunlar aynı zamanda kültür evleri de olacak. Kadın taziye evleri Gürpınar’a lazımdır ve bunu da yapacağız. Hoşab ve Norduz bölgelerimize makina ikmal şefliklerini kuracağız. Gürpınar coğrafik olarak çok büyük bir ilçe. İş makinası istendiğinde hem yakıt hem de zaman kaybı oluyor. Yeni dönemde makine ikmal şefliklerini kuracağız. Yeni makina alacağız ve iş makinaları istendiğinde hemen 1 saat içerisinde vatandaşların emrinde olacak. Daha hızlı iş yapılmış olacak. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun.  

TANIŞ: ÖĞRENCİLERİMİZ OKUSUN, GÜRPINAR BELEDİYESİ ONLARIN ARKASINDA OLACAK

Tanış, kazandıklarında öğrencilere destek olmaya devam edeceklerini dile getirerek şunları aktardı: “Üniversite sınavına girecek yeni mezun öğrencilerimizin sınav ücretini biz karşılayacağız. Başarılı ortaokul öğrencilerine eğitim desteği vereceğiz. Gençleri unutamazdık. YKS’ye giren 12. sınıf öğrencilerinin sınav ücretini Gürpınar Belediyesi olarak biz karşıladık. İnşallah önümüzdeki 5 yıllık süreç içinde destek olmaya devam edeceğiz. Bu hem velilerimizin bütçesine katkı olacak hem de gençlerimize ışık olacak. Destek bizden, başarı onlardan. Tüm Gürpınarlı üniversite öğrencilerimize (örgün eğitim) burs imkânı sağlayacağız. Yeter ki onlar okusun, belediyeleri onların arkasında olacak.”

“EVLENEN GENÇLERE 15 BİN TL ÇEYİZ DESTEĞİNDE BULUNACAĞIZ”

Evlenecek çiftlere de destek olacaklarını belirten Tanış, “Kır düğün salonları ve açık hava gösteri merkezi inşa edeceğiz. Gürpınarlı kardeşlerimizin düğünlerine katılıyoruz. Tamamı Van’daki düğün salonlarına gidiyor. Bu gidiş-geliş Gürpınar için masraf. Norduz Sofrası’nın yanında büyük bir alanda çok büyük bir kır bahçesi, düğün salonu ve millet bahçesini inşa edeceğiz. Bu da ücretsiz olacak. Millet bahçesi, tematik parklar ve sportif tesisler inşa edeceğiz. Konutları yapınca millet bahçesi yeterli olmayacak. Yeni bir millet bahçesi inşa edeceğiz. 13 mahallemize semt sahası yapacağız. Yüzme havuzu da açılışa hazır. Bir gençlik merkezini de Hoşab’a kuracağız. Yoksul ailelere gıda giyim ve barınma desteği, yeni evlilere ise çeyiz desteğinde bulunacağız. Göreve geldiğimiz günden bu yana yoksul ailelerimizi yalnız bırakmadık. Bu dönemde bu desteğimiz devam edecek. Evlenen gençlere 15 bin TL çeyiz desteğinde bulunacağız” diye konuştu.

“TURİZM KALKINMA PLANIMIZLA GÜRPINAR’I BÖLGENİN EN ÖNEMLİ ÇEKİM NOKTASI YAPACAĞIZ”

Tanış, Turizm Kalkınma Planını da açıklayarak, “5 yıllık Turizm Kalkınma Planımızla Gürpınar’ı bölgenin en önemli çekim noktası yapacağız. Gürpınar’ın neresine giderseniz gidin bir kültür mirası var. Ne yazık ki bunların tanıtımı yeterince yapılmadı. Bunun sebeplerinden biri bu bölgenin isminin terörle anılmasıydı. Bu bitti. Turizm konusunda üzerimize ne düşüyorsa yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Hoşab Kalesi’nin restorasyonu bitmek üzere. Bunun maliyeti 50 milyon. İnşallah Hoşab Kalesi’nin yıkılan surlarının tamamını turizme kazandırmış olacağız. Bu mirasımıza da sahip çıkmış olacağız. Keşiş Gölüne ve Norduz Yaylasına turlar düzenleyeceğiz. Bu proje Gürpınar’ın tanıtımı için çok önemli. Bundan sonraki hedefimizde Turizm Kalkınma Planı ile burayı cazibe merkezi haline getirmek olacak. Turizm şirketleriyle, turlarla buraları tekrar cazibe merkezi haline getireceğiz. Turist akınını tekrar buraya getireceğiz. Kadın ve çocuklarımıza ücretsiz kültür turları düzenleyeceğiz. İlçemizle birlikte bölgemizi de tanımış olacağız” diye belirtti.

“50 BİN METREKARE ÜZERİNDE 200 HOBİ BAHÇESİNİ İNŞA EDECEĞİZ”

Hobi bahçesi kuracaklarını açıklayan Başkan Tanış şunları aktardı: “Şehrin gürültüsünden uzaklaşıp toprakla bütünleşmek isteyen vatandaşlarımız için 200 hobi bahçesi ve kamp alanları inşa edeceğiz. Bizim dönemimizde 700 bin kişi Norduz Sofrasına gelip yemek yedi. Bu bir kültürdür. Norduz Sofrası bir markadır. Turizm açısından birinci adımımızdır. Şehrin stresinden uzaklaşmak isteyen vatandaşlarımıza 50 bin metrekare üzerinde 200 hobi bahçesini inşa edeceğiz.”

BAŞKAN TANIŞ: NORDUZ YÜNÜNÜ EKONOMİYE KAZANDIRACAĞIZ

Norduz koyunu yününün ekonomiye kazandırılacağını belirten Tanış, “Norduz koyunu yününü tekrar ekonomiye kazandıracağız. Yerel kooperatifleri destekleyecek, kültürümüze özgü yün işletmeciliğini teşvik edeceğiz. Eskiden yün ne kadar kıymetliydi. Olgunlaşma Enstitüsü ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile beraber proje geliştirdik. Bu proje ile birlikte Norduz koyununun yününden iplik ve kumaş elde ediliyor. Bunu daha da büyüteceğiz. Yünleri satın alacağız. Gürpınar’da istihdam olacak. İplik elde edilecek ve ihracat da yapılacak. Kumaş da elde edilecek. Küçük kooperatifleri de destekleyeceğiz. Yünü çöpe değil ekonomiye kazandırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

“9 MAHALLEDE İMAR ÇALIŞMASI YAPILACAK”

Tanış, 9 mahallede imar çalışması yapacaklarını dile getirerek, “9 mahallemizi kapsayan imar çalışmamızı hayata geçireceğiz. Yeni akslar, bulvarlar, yol ve meydanlar ile mahallelerimizi güzelleştireceğiz. Gürpınar’da şimdiye kadar sadece bir imar çalışması yapılmış. Orada da bütün mahalle birbirine düşürülmüş. Hiçbir belediye başkanı cesaret edip imar konusuna giremiyor. Biri başına bela almazsa bu şehir köy statüsünden çıkmaz. 47 noktada zemin etüt çalışması yapmış olduğumuz 9 mahallemizde imar çalışmasını başlattık. Bunu yaparken kimseye zarar vermeden, kimseyi birbirine ortak etmeden imar çalışmasını başlatacağız. Çavuştepe Mahallesi, Çakınlı Mahallesi, Otbiçer Mahallesi, Parmakkapı Mahallesi, Sakalar Mahallesi, Arkboyu yeni imar planı çalışması yapılacak. Akpınar Mahallesi, Aşağıkaymaz Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Değirmendüzü Mahallesi, Koyunyatağı Mahallesi ve Yukarıkaymaz Mahallelerinde eksik imar planı çalışmaları tamamlanacak” dedi.

Editör: Necmettin Dursun