ŞEHRİVAN ÖZEL - Faiz oranlarının yükselmesi, kredi kullanım oranının düşmesine rağmen hala bireysel kredi konusunda vatandaş bankaların kapısını çalmayı sürdürüyor. Vatandaşlar hem bireysel hem de ticari kredileri kullanmak için büyük çaba gösterirken, takibe düşme, icra takibi gibi vakaların da sayısı artıyor.

Artan faiz oranlarına rağmen hala kredi kullanımı sürerken Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, kredi takip oranları ile ilgili çarpıcı veriler açıkladı.

Türkiye'de kredi kullanıp takibe düşenlerin illere göre dağılımını yapan Babuşçu, şu sözlerle verileri açıkladı;

"Bireysel kredilerde (taşıt, konut, tüketici) takibe düşme oranı açısından tehlike çanları tüketici kredileri için çalıyor. Geçtiğimiz hafta TCMB faiz kararına bağlı olarak çok ciddi seviyede yükselen faizler, gelecek aylarda bu gruptaki krediler için daha da ciddi seviyede tehlikeye işaret ediyor. Kredilerdeki son faiz artışları devreye girmemiş haliyle tüketici kredisinde yılın ikinci yarısı itibariyle takibe düşme oranı %3,5. Tüm iller içinde % 9 ile Diyarbakır ilk sırada. Ortalama oranın üzerinde 19 il var. 3 büyük ilin oranları: İzmir %3,3, İstanbul %3, Ankara %2,7."

İŞTE EN ÇOK TAKİBE GİREN İLLER

Küresel piyasalar karışık seyrediyor! Küresel piyasalar karışık seyrediyor!

Resim

VAN DA O İLLER ARASINDA!

Öte yandan Van da en çok takibe giren iller sıralamasında 12'inci sırada yer aldı. Yüzde 4,5 olarak paylaşılan oranlamasıyla Van çoğunluğunu Doğu ve Güneydoğu illerinin oluşturduğu kentlerin arasında yer aldı.

Kaynak: ZENÜN YEŞİL/ŞEHRİVAN