ŞEHRİVAN ÖZEL: SONER İZGİ

Seçim öncesi müthiş bir ivme yakalayan, 21 yıl sonra Van’dan vekil çıkarma hedefine çok yaklaşan Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet İttifakı ikinci turda da istediğini elde edemezken Van’dan da şaşırtıcı sonuçlar çıktı. İttifaklar ve ikinci tur öncesi yaşanan gelişmeler Doğu ve Güneydoğu’da Kılıçdaroğlu’na oy kaybettirirken Van’daki seçmen de Zafer Partisi ve Ümit Özdağ’ın söylemleri sonrası oluşan ortamdan dolayı Kılıçdaroğlu’na verdiği desteği azalttı.

CHP VAN’DA 14 MAYIS’TA VEKİLLİĞİ İKİNCİ TURDA İSE BÜYÜK BİR OYU KAYBETTİ!

14 Mayıs seçimleri hem Türkiye hem Van’da büyük sürprizler yaşattı. Uzun yıllar sonra Van’da vekil çıkarmaya yaklaşan Cumhuriyet Halk Partisi, Diyarbakır’da elde ettiği başarıyı Van’da yakalayamadı. Van’da itirazlar sonucunda yapılan oy sayımında 200 küsür oy ile Van’da bir vekil çıkarma şansını kaybeden CHP’de büyük üzüntü yaşandı. Birinci sıra adayı Seracettin Bedirhanoğlu’nun seçilmemesi Millet İttifakı bileşenleri ve halkta da büyük şaşkınlık yaratırken ikinci büyük sürpriz ise 2. Tur cumhurbaşkanlığı seçiminde çıkan sonuçlar oldu. İlk turda 47 binin üstünde oy olan CHP ile birlikte Kılıçdaroğlu’na da yüzde 62’lik bir oy çıkarken ikinci tur seçimlerinde ise Kılıçdaroğlu’nun en çok oy kaybı yaşadığı ikinci il Van oldu. Kılıçdaroğlu en büyük oy kaybını Van’ın da aralarında olduğu 5 Doğu ilinde yaşadı. 

CHP VAN’DA VE BÖLGEDE 2. TURDA İSTEDİĞİNİ ALAMADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52, Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 48 oy aldığı 28 Mayıs 2023 seçimleri ile ilgili çarpıcı analizler yapılırken, ikinci turda seçime katılım ve oy oranlarının illere göre değişimi ile ilgili de bir rapor yayınlandı. BBC Türkçe’nin Anadolu Ajansı’nın verilerini baz alarak hazırlayıp yayınladığı rapora göre 2. tur seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın adayı Erdoğan’ın oyu seçimin ikinci turunda tüm illerde artış gösterdi. Batman dışında tüm Türkiye’de oy artıran Erdoğan’ın en büyük oy artırdığı il Iğdır oldu. En az yükselişi gösteren il ise Edirne oldu. Edirne’de oy artışı yüzde 0,98 olarak yansıdı. Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinde seçimi Erdoğan alırken; Akdeniz, Ege, Güneydoğu ve Marmara bölgesinde ise Kılıçdaroğlu’nun üstün tamamladığı bir seçim oldu. Bölgesel anlamdaki bu üstünlüğe rağmen Kılıçdaroğlu birçok bölgede oylarını düşürdü. Özellikle de ilk turda rekor oy aldığı Doğu ve Güneydoğu’da oy kayıpları yaşayan Kılıçdaroğlu’nun oyu ile birlikte sandığa gitme oranlarında da ciddi düşüşler yaşandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan iddialı seçim açıklaması! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan iddialı seçim açıklaması!

OY DEĞİŞİMLERİ DİKKAT ÇEKİYOR

Türkiye genelinde iki adayın oy oranı değişim haritası açılırken, 2. tur seçimlerinde Erdoğan’ın Van’daki oyunda tam olarak yüzde 2,89 oranında bir artış olduğu görüldü. Aynı seçimde Kılıçdaroğlu’nun oy değişimi ise Van’da -0,76 oldu. Düşük görünen bu değişim, Kılıçdaroğlu’nun 30 bine yakın oyu kaybetmesi ile oluştu.

KÜRTLERİN YOĞUNLUKTA OLDUĞU İLLERDE DÜŞÜŞ OLDU!

Seçimlere kısa bir süre kala Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın Kılıçdaroğlu desteği sonrası Kürt illerinde bir düşüş yaşanmış olabileceği yorumu yapılırken bölgenin önemli illerinde ciddi düşüşler yaşandı. En büyük düşüş ise Kürtlerin yoğunlukta olduğu Doğu ve Güneydoğu’nun da en önemli şehirlerinde oldu.

VAN VE DİYARBAKIR DESTEĞİNİ ÇEKTİ!

Kılıçdadroğlu’nun en büyük kaybı yaşadığı il Diyarbakır olurken, Diyarbakır’ı ikinci sırada Van takip etti. Van’da 30 bin civarında oy kaybeden Kılıçdaroğu Van’dan sonra Şanlıurfa, Mardin ve Ağrı illerinde en büyük kayıpları yaşadı. Öte yandan Kılıçdaroğlu; Kocaeli, İzmir, Bursa, Ankara ve İstanbul illerinde ise oy artırdı.

SANDIĞA GİTME ORANLARI DA DÜŞTÜ

Öte yandan seçime katılım oranı ile ilgili verilere bakıldığında ise Tunceli hariç tüm Türkiye’de seçime katılımın düştüğü görüldü. İlk tur ile kıyasla Van’da seçime katılım oranı yüzde -6,38 oldu. Van’da önceki seçime göre 45 bin 444 kişi sandığa gitmezken bu oran yüzde 6’yı aşan bir düşüşe sebebiyet verdi. Öte yandan Türkiye’de sandığa gitme oranın en çok düştüğü iller ise İstanbul, Ankara ve İzmir oldu.

CHP, İLK TURDA BİR VEKİL KAZANMAYA ÇOK YAKLAŞMAŞTI

Doğu Masası’nın kurulması, Doğu ve Güneydoğu’da ciddi bir ivme yakalanması sonrası CHP’nin 14 Mayıs seçimlerinde Van’dan vekil çıkaracağı beklentisi büyük oranda artmıştı. CHP’nin üst düzey isimleri de her fırsatta Van ve Diyarbakır’dan vekil çıkarma ihtimalini dile getirirken eski il başkanı ve Milletvekili listesinin 1. Sırası Seracettin Bedirhanoğlu Van’da ciddi bir çıkış yakaladı. Seçim sürecinde de Van’dan vekil çıkma ihtimalleri çok güçlü bir şeklide dile getirilirken CHP’nin Van’da aldığı rekor oy vekil çıkarmaya yetmedi. 47 bin civarında oyu yakalayan Bedirhanoğlu, seçilmeyi 200 civarında bir oy ile kaybetti. Bu kayıp büyük yıkım yaşatırken CHP uzun yıllar sonra gelen büyük bir fırsatı da kaçırmış oldu.

Editör: Necmettin Dursun