ŞEHRİVAN HABER: FATMA POLATCAN

Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı

DİSK Emekli-Sen’in Van Şubesi’nin üyeleri bir araya gelerek ülkede dolar kurundaki artıştan dolayı son günlerde yaşanan zamları ve emeklilere yapılan zammı protesto etti. Ahmed-i Xani Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasına STK Temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.   

DİSK EMEKLİ-SEN VAN ŞUBESİ’NDEN ZAMLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Basın açıklamasını okuyan DİSK Emekli-Sen Van Şube Başkanı Timur Sayyiğit, emeklilere yapılan zammı değerlendirerek, “TÜİK’in Haziran 2023 dönemi için açıkladığı gıda enflasyonu oranı yüzde 53,92 iken; konfederasyonumuz DİSK’in araştırma merkezi DİSK-AR, emeklilerde ve dar gelirlilerde gıda enflasyonunun yüzde 66 ila 85 aralığında olduğunu ortaya koydu. Bugün resmi enflasyon ile gerçek enflasyon oranları arasındaki bu derin fark, yoksulluğun da derinleşmesine neden olmaktadır. Artık eskiyen ve anlamını tümüyle yitirerek boş bir vaat haline gelen “emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz” söylemlerinin ardında milyonların açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği bir ekonomik ortam bulunmaktadır. Bu koşullarda emekliler için yüzde 25 zam, zammın kelime anlamının aksine, akıllara boş buzdolaplarını, alınamayan ilaçları, karşılanamayan kira ve faturaları getirmektedir” dedi.

SAYYİĞİT: BU ZAM ORANI EMEKLİLER İÇİN HİÇBİR ANLAM İFADE ETMEYECEK

Sayyiğit, “Bugün dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 10 bin 373 TL,  gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 33 bin 789 TL iken emeklilerin büyük çoğunluğunun maaşlarının zamlı hali dahi açlık sınırının katbekat altında kalacağı açıktır. Üstelik hâlihazırda kök maaşı 7 bin 500 TL’nin altında olan ve maaşları hazine yardımıyla 7 bin 500 TL’ye tamamlanan milyonlarca emekli, zammın kök maaşlar üzerinden yapılacak olması nedeniyle 7 bin 500 lirayla yaşam savaşı vermeye mahkum edilecektir. Dolayısıyla, mevcut kök maaşı 6 bin TL ve aşağısında bulunan emekliler için bu zam oranı hiçbir anlam ifade etmeyecek; fiilen herhangi bir zam alınmış olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

“EMEKLİLERİN GIDAYA, TEMİZLİK ÜRÜNLERİNE, SAĞLIK İHTİYAÇLARINA, BARINMA İMKÂNLARINA ERİŞMELERİNİ TÜMÜYLE ENGELLEYECEKTİR”

Sayyiğit, “Emeklilerin iradesi ve yaşam hakkını yok sayan bu düzenlemenin karşısında tüm mal ve hizmetlere getirilen yeni vergi artışları ve zamlar emeklilerin gıdaya, temizlik ürünlerine, sağlık ihtiyaçlarına, barınma imkânlarına erişmelerini tümüyle engelleyecektir. Zira emek gelirlerine ve emekli maaşlarına yapılan zamların henüz vatandaşların ceplerine girmeden buharlaşması, ülkenin normali haline getirilmişken; vergi ve harçlarda fahiş oranlarda zamlara gidilmesi, en temel tüketim maddelerine erişmenin lüks halini almasına neden olacaktır” diye konuştu.

Editör: Necmettin Dursun