ŞEHİRVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-ORHAN SAĞLAM

Son yıllarda birbirinden farklı ve ilgi gören projelerin ilgi odağı olan Edremit’te yeni çalışmalar start vermeye devam ediyor. Başkan Av. İsmail Say, öncülüğünde hem belediyecilik hizmetleri yapan hem de üretim odaklı çalışan Edremit Belediyesi tarafından ilçede sosyal belediyecilik anlamında birçok projeye hayata geçilirken, tarım belediyeciliği kapsamında da önemli bir adım atıldı. İlçede ‘Bitkisel Üretim Merkezi Sera Açılışı ve Fide Dağıtımı’ programı kapsamında bölgenin ve kentin en büyük sera projesi açılışı gerçekleşti. Kentin en yeşil alanlarından bir olan Edremit, artık kendi bitkisini de üretmeyi hedeflerken, yeşilliğine de yeşillik katmayı planlayan yatırımın startını verdi. Programın açılış konuşmasını yapan Edremit Belediyesi Başkanı İsmail Say, yeni bir projeyi daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadığını belirtirken, fidanını üreten bir belediye haline geldiklerinin de altını çizdi. Programa Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Mehmet Emin Bilmez, YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, vali yardımcıları, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

EDREMİT BELEDİYESİ HEM YEŞİLİ ARTIRIYOR HEM ÜRETİYOR

Ormanlaşma oranı yüzde 2’lerde olan Van genelinde son yıllarda yeşil alanlarının oluşturulması konusunda da en büyük atılımı Edremit Belediyesi yaptı. İsmail Say başkanlığında Edremit ilçesi sınırlarında birçok orman ve yeşil alan oluşturulurken on binlerce fidan toprakla buluşturuldu. Millet bahçeleri, yeşil alanları ile Van’ın en yeşil ilçesi olma unvanını sürdüren Edremit’te yeşil odaklı çalışmalar sürerken bölgenin en büyük serasının kurulması da bu anlamdaki adımlardan birisi oldu.

VALİ BİLMEZ: VAN’IN YEŞİL BAHÇELERİ BETONLAŞIYOR!

Programda konuşan Van Valisi ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Edremit Belediyesi daha yeşil bir Van için gerçekleştirdiği yatırımın ilimiz için hayırlı olsun. Bu proje ile Van’ımıza sahip çıkmalıyız. Çevremizi, doğamızı mutlaka korumalıyız. Bu konu kentimiz çok iyi olmasa da bunu başaracağız. Van gölümüzün etrafında yeşili korumalıyız. Çocuklarımızla gezeceğimiz yerlerin olması için çalışıyoruz. Kendimizi apartman dairelerine sıkıştırmamalıyız. Bu nedenle gölümüz ve etrafına sahip çıkmalıyız. Su yönde zengin bir doğamız var, suyumuza toprağımıza, doğamıza sahip çıkmalıyız. Yeşil Van bahçeleri betonla yer değiştiriyor. Bu konuda belediyelere ciddi bir sorumluluk düşüyor. Yarınlarımız için, çocuklarımızın geleceği için bu beton yapıların karşısında direnebilmeliyiz.” Şeklinde konuştu.

BİLMEZ: EDREMİT’TE İKİ YILLIK BİR ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİ

İpekyolu ilçesine sıkışan betonarme yapılardan biraz daha uzaklaşıp Edremit tarafına, Tuşba tarafına yayılmasını dile getiren Bilmez, “Edremit’te iki yılık bir çalışmamız bitti. 4 bin dönümlük bir alanda villa tipi bahçeli evler yapılması için kentsel gelişim alanı belirledik. Cumhurbaşkanımızın kararnamesi çıkmasıyla birlikte çarpık yapılaşmanın önüne geçeceğiz. Bunun yanı sıra Mollakasım gibi yerlerde daha düzenli ve çarpık yapılaşmaya karşı binalar göreceğiz. Bunu yaparken doğaya zarar veremden aşmamız gerekiyor. İlimizde çok sayıda kaçak yapı var. Belediyemiz bununla mücadele ediyor.” Dedi.

SAHİLLER SOSYAL ALANLAR İLE DOLACAK

Sahil yolunda birçok kaçak ve çarpık kentleşme önüne geçmek için çabaladığını ve halktan da destek aldıklarını söyleyen Bilmez, “Toplumsal olarak özlediğimiz birlikteliğimizi ve sahil yolunda ahırları yıkmaya başladığımızda gördük. Bazı yerlerde halen ahır yıkmamak için direnenler var. Yakın zamanda bunlarında üstesinden geleceğiz. Belediyelerimiz bu konuda ciddi çalışmaları var. Bunlara herhangi bir taviz verilmeyecektir. Zor durumda olan vatandaşlarımızda bu konuda yardımcı olacağımızı biliyoruz. Van artık büyük bir şehir Van denizimiz olan bir nimete sahibiz. Van gölü sahilimizde sosyal mekanların yürüyüş yollarının, lokantaların olması gerekiyor. Buralar ahır ile değil sosyal mekanlarla dile gelmeli. Bunun içinde sahil alanında gölümüze, yeşil alanımıza sahip çıkmalıyız. Bu projede emeği geçen herkese de teşekkürlerimi sunuyorum.” İfadelerini kullandı.

BAŞKAN SAY: VAN’IN 40-50 YILLIK İHTİYACINI KARŞILAYACAK BİR KAMPÜS YAPIYORUZ

Sera açılışında konuşan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, “25 bin metrekarelik bir alanın yaklaşık 5 bin metrekaresini seramıza ve park bahçeler müdürlüğümüze ayırdık. Yine hemen arka tarafta bulunan 20 bin metrekarelik bir alanı da yeni Edremit’in yeni kampüsünü yapıyoruz. Park bahçeler Müdürlüğümüz, Fen İşleri Müdürlüğümüz, Temizlik İşleri Müdürlüğümüz ve bütün saha birimlerimizi toplayacağımız yaklaşık 150-200 bin nüfuslu bir kente hizmet edecek 40-50 yıllık ihtiyacını karşılayacak bir kampüs yapıyoruz. İnşallah zemin kaplaması, asfaltı da bitikten sonra buranın da siz kıymetli misafirlerle beraber açılışını yapacağız.”

“EDREMİT’İN SORUNLARI BİR BİR ÇÖZÜLÜYOR”

“Biz yaklaşık 3 yıldır görevi devraldıktan sonra Edremit’in sorunlarını masaya yatırdık ve maalesef önümüzde aşılmamış, yapılmamış 40 yıllık sorunlar vardı. Biri kanalizasyondu, imardı, yoldu, sahil bandıydı. Böyle onlarca yıl çözüme kavuşturulmamış insanların konuşma fırsatı dahi verilmemiş onlarca problemi vardı ve elhamdülillah 3 yıldır ilçe belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, ildeki kurumlar ve yerel idareyle merkezi idarenin doğru iş birliğiyle gerek Edremit’imiz gerek Van’ımız çok kıymetli hizmetler alıyor ve bir entegrasyon var. Bu anlamda da yeni bir projeyi daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz”

SAY’DAN VALİ BİLMEZ VE DAKA’YA ÖZEL TEŞEKKÜR

İlin ve bölgenin en büyük serasını ve bitki üretim merkezini açtıklarını ifade eden Say, şunları söyledi: “Bu anlamda da ilimizin en büyük mülki amiri ve bizim aynı zamanda orkestra şefimiz olan sayın valimize özel ve mahsus bir teşekkür etmek istiyorum. 50, 100 yıllık bir Vanlı gibi Van’ı sahiplendi. Kurumlar arası iş birliğine önem verdi ve bugün yapmış olduğumuz kanalizasyondan sahil yoluna, çevre yolundan alternatif yeni bağlantı yollarının tamamında kendisinin çok önemli desteklerini alıyoruz. Bu anlamda da desteklerini bizden esirgemeyen özellikle tarım, çevre şehircilik, sanayi DAKA gibi kurum ve kuruluşların hem yerel amirlerine hem de bakanlarına bugün bu vesileyle özel ve mahsus bir teşekkürü borç biliyorum.”

“EDREMİT ÇİFTİYE VE HALKI HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEK”

Yaklaşık 2 yıl süren tüm dünyayı kasıp kavuran bir Covit-19 süreci yaşadıklarını hatırlatan Say, “Covid bir hastalık olmakla birlikte dünyanın tüm dengesini değiştiren bir hastalık oldu. 1929 ekonomik krizinden sonra yaşanmış en büyük sorunu, afeti ve tıbbi ismiyle pandemi yaşadık, yaşıyoruz. Daha yeni yeni birkaç hafta önce endemik hale geldi. Biz artık kendi fidesini, çiçeğini, fidanını üreten bir belediye haline geldik. 2019, 2020 ve 2021’de biz yaklaşık 240 bin çiçek alımı yaptık. İnşallah bundan sonra artık hem kendi ürettiğimiz çiçeklerimizi kullanacağız hem de işi biraz daha büyütürsek bu anlamda diğer tüm kurum ve kuruluşlara, çiftçilerimize, halkımıza hizmet edeceğiz.”

HAYVANCILIĞA DA BÜYÜK DESTEK VAR

“Yine geçtiğimiz iki buçuk yılda yaklaşık 300 bin adet dağıtmış olduğumuz fidelerin bugün artık üretimini yapmaktayız. Van Orman İşletme Müdürlüğü ile birlikte ilçemizdeki üretici çiftçilerimize 5 bin adet ceviz ve 5 bin adet badem ağacı dağıttık. Önemli tarım işlerimizden birini burada söyleyeyim. Özellikle hayvanlarımızın temiz su ihtiyacını karşılayacak DAP idaresi Başkanlığı ile yürüttüğümüz önemli bir projeydi. Sadece Van’a ilçelerine değil yaklaşık 7 ile dağıtılan beton sıvatları yaptık. 2 bin 500 adet sıvat üretimini yapıp dağıtımını yaptık.” Şeklinde konuştu.

“EDREMİT, VAN’IN DEĞİL BÖLGENİN EN YEŞİL VE EN GÜZEL ALANI”

Son olarak Başkan Say, cümlelerini şöyle tamamladı : “Tarımın gündem olmaktan düşmediği, tarımın önemini 7’den 70’e bütün herkesin iliklerine kadar hissettiği bir dönemde yaklaşık 7 bin metrekarelik bir endemik bir bahçe kurduk. Burada da tüm endemik türler var. YYÜ’ye, rektörümüze, Ziraat Fakültemize teşekkür ediyorum. Tüm bu aşamalarda gerek bilgilendirme gerek desteklerini esirgemediler. Kendilerine teşekkür ederim. Edremit’in özel karadutunu koruduk. Birkaç hafta sonra inşallah 2 gün önce glütensiz merkezin hemen yanında yöresel ürün pazarını bitirdik. İnşallah kiracılarımız da ürünlerini sergilemekle birlikte burada yetişen ürünlerin sadece bizim değil tacirlerin de el emeklerini kadınlarımız ve çiftçilerimizin sergileyecekleri bir alan oluşturduk. Burası da çok yakında hizmete geçecek. Edremit, sadece Van’ın değil bölgenin en yeşil ve en güzel alanı. Biz özellikle imar, alt yapı, yol sorunlarını çözerek özellikle yeşil Edremit’te betonlaşmanın önüne geçmek ve yeni alanlar oluşturarak iş insanlarımızı, mülk sahiplerimizi yeşil bölgeden farklı bölgelerde yatırım yapmaya teşvik ettik. Bu anlamda da inşallah yeşil bölgemizi koruyacağız. Yeni Edremit’i kuruyoruz. Yeni Van’ı kuruyoruz. İnşallah bu konuda da gerek STK’larımızdan, gerek muhtarlardan, mahalle başkanlarından desteklerini ve tavsiyelerini bekliyoruz.”

Editör: TE Bilisim