Basın İlan Kurumu 13 şubesini kapattı! İşte o şubeler… Basın İlan Kurumu 13 şubesini kapattı! İşte o şubeler…

ürkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, kilogramı 9 lira 35 kuruş olan buğdayın piyasada olması gereken seviyeye ulaştığını ifade etti. Tezcan, bu fiyatın üzerine yapılacak her artışın doğrudan ekmek fiyatlarına yansıyarak dar gelirli tüketicileri zor durumda bırakacağını belirtti.

TUSAF Başkanı Tezcan'ın Açıklamaları

Tezcan, global tarım, gıda ve enerji konulu uluslararası kongrede gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sözcü'nün aktardığına göre, Tezcan, unun dar gelirli kesimler için temel gıda maddesi olduğuna dikkat çekerek, un üreticilerinin ekmek fiyatlarının artmasını engelleyecek politikalara destek vererek enflasyonla mücadeleye büyük katkı sağladığını vurguladı.

Tezcan, hasat döneminde açıklanacak buğday alım fiyatlarının ne olması gerektiğine ilişkin soruyu cevaplarken, "Buğday 8.5 lira olarak açıklanmıştı. Şu anda buğday 9 lira 35 kuruş ile olması gereken fiyat seviyesinde. Bunun üzerine ilave bir artış olmaması gerektiğini düşünüyorum. 9.5-10 lira arası dengeli fiyat seviyesidir. Buğdayın bu fiyat aralığının üzerine çıkarılacak her zam, ekmek fiyatlarına yansıyacaktır. Gelir durumu düşük olan kesim için un tüketimi oldukça yüksektir. Makul bir fiyat olmadığı takdirde, bu kesim zor durumda kalacaktır" şeklinde konuştu.

Buğday Fiyatlarındaki Uluslararası Durum

Buğday ton fiyatının dünya genelinde 220 dolar seviyesinde olduğunu belirten Haluk Tezcan, Türkiye'de ise buğdayın 320 dolara ulaştığını ifade etti. Tezcan, çiftçilerin üretimden kopmaması için desteklenmeleri gerektiğini vurgulayarak, ancak bu desteğin alım fiyatları yerine devlet desteklerinin arttırılması yoluyla yapılmasının daha uygun olacağını önerdi.