ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Türkiye’de 81 il, 973 ilçe var ancak il statüsü kazanmak isteyen pek çok ilçe, ilçe statüsü kazanmak isteyen de pek çok belde var. Yıllardır konuşulan fakat bir türlü gerçekleşmeyen süreç ile ilgili Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) genel başkanının açıklaması ise ilk kez olayın resmi olarak çalışılmasının startı oldu. Bahçeli’nin dile getirdiği 19 yeni il önerisi sonrası büyük bir hazırlık başlarken, sürecin resmi şekilde ilerlemesi için de çalışmaların başladığı öğrenildi. Belirlenen 8 kriteri karşılayan 19 ilçe, il olacağı, ilçe sayısının de 100’e çıkması beklenen süreçte il olma kriterini sağlayan ilçelerden biri de Van’ın Erciş ilçesi olarak görülüyor. 2022 yılında 171 bin nüfusu ile Van’ın en büyük 2’nci ilçesi olan Erciş, sık sık bu konu için gündeme gelirken şu sıralar Erciş’te il olma heyecanı yaşanıyor. İl olma kriterini sağlayan Erciş’te karar merakla beklenirken Şehrivan’a konuşan Ercişliler, ilçenin yıllardır bu hayali kurduğunu ve artık gerçek olması gerektiğini dile getirdi.

GEZER: ERCİŞ İL OLMAYI HAKEDİYOR

Erciş Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Gezer, Erciş’in il olmayı hak ettiğini belirterek, “Erciş tarihiyle, kültürüyle, coğrafi yapısıyla il olmayı hak eden bir ilçe. 30-40 senedir Erciş’in il olması gündeme geliyor. 171 bin nüfusu var. Van’a 100 kilometre uzaklıkta. Hem Bitlis’e hem Ağrı’ya yakın. Bitlis, Van, Ağrı üçgeninde olan bir ilçe. İl olma kriterlerini de sağlıyor. Biz Erciş’in il olmasını çok isteriz. İnsanların bir işi olduğunda çıkıp Van’a kadar geliyorlar. Bugünkü şartlarda bu konuda zorlanan çok insan var. Eğer Erciş il olursa çevre ilçeler için de bu çok güzel olur. Hepimizin istediği şeydir. Bunu yıllardır bekliyoruz. İnşallah Erciş il statüsüne girer. Erciş il olursa 10 yıl içerisinde çok ciddi şekilde gelişir. Biz STK’ler olarak elimizden geleni yapacağız. Gereken yerlere, kurumlara gideceğiz. Bütün Erciş halkı birkaç gündür çok sevinçli. Umarım il olur. Biz Erciş için elimizden geleni yapacağız. Gereken yerlere gideceğiz. Erciş’in daha da gelişmesi için buna çok ihtiyacı var” diye aktardı.

ÇELİK: ERCİŞ İL OLMAK İSTİYOR

Erciş Şoförler Odası Başkanı Yakup Çelik, ilçenin il olma kriterlerini sağladığını dile getirerek, “Erciş, tarihten günümüze kadar sosyal ve kültürel yapısıyla, ticari merkeziyle, nüfusuyla il olmayı hak eden bir ilçedir. Erciş il olma kriterlerini de sağlayan bir ilçe. Uzun zamandır bu konu için de sık sık gündeme geliyor. Biz uzun zamandır bu konu üzerine düşüncemizi beyan ettik ve talepte bulunduk. Erciş’te yaşayan, Ercişli olup ilçede olmayan herkesin talebidir. Umarım ülkemizin 100’üncü yılında Erciş ilçemiz de il olur. Bu anlamda beklenti içerisindeyiz ve önümüzdeki günlerde Ankara’ya gidip bu konu için bir dizi ziyaretler gerçekleştireceğiz. Umudumuz ve beklentimiz, Erciş’in il olmasıdır” dedi.

Cevdet Yılmaz: Ana amacımız sosyal refahı artırmak Cevdet Yılmaz: Ana amacımız sosyal refahı artırmak

“KRİTERLER SAĞLANIYOR, ERCİŞ’İN İL OLMASINI DESTEKLİYORUZ”

Çelik, Erciş’in il olmasının ilçeye fayda sağlayacağını belirterek, “Erciş’in il olması hem esnafımızın hem de Erciş’in faydasınadır. Erciş’in il olması 20 bin görevlinin direkt olarak Erciş’e gelmesi demektir. Bütün resmi kurumların ilçemize gelmesi demektir. Erciş’in büyümesi demektir. Erciş nüfusunun büyümesi demektir. Erciş zaten gelişmiş bir ilçe ama daha da gelişebilir. Ercişli olup da başka illerde olan çok sayıda iş insanı var. İlçemizin il olması halinde bu iş insanları Erciş’e gelip yatırımlar yapacaklardır. Erciş’in il olması talep ediyoruz ve beklenti içerisindeyiz. Erciş’in il olmasını istiyoruz. Bu konunun desteklenmesini istiyoruz” diye aktardı.

KELEŞ: ERCİŞ’İN İL OLMASI 50 YILLIK HAYALİMİZDİR

Erciş Oto Galericiler Sitesi Kooperatif Başkanı Ramazan Keleş, Erciş’in il olmasının yılların hayali olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Erciş’in il olması 50 yıllık hayalimizdir. Erciş; ekonomisiyle, altyapısıyla, coğrafi yapısıyla, ticari merkeziyle il olmayı hak ediyor. Türkiye’de 19 ilçenin istediği şeyi biz de Erciş halkı olarak talep ediyoruz. Erciş’in Van’a uzaklığı 100 kilometre. Erciş olduğunda beraberinde yatırımlar gelecek. İlçemizin il olması herkesin ortak görüşüdür.”

“ERCİŞ’İN İL OLMA HAYALİ YILLARDIR VAR”

Keleş, Erciş’in il olmasının çevre ilçelere fayda sağlayacağının altını çizerek, “Cumhurbaşkanımızdan Erciş’in il olması talebinde bulunuyoruz. Erciş küçük bir ilçe de değil. İl olma kriterlerini de sağlıyor. İl olmayı hak ediyoruz. İlçemizin il olmasını istiyoruz. Erciş il olunca çevre ilçeler de bundan faydalanacak. Erciş il olunca Muradiye, Çaldıran, Patnos, Adilcevaz ilçeleri bundan katkı sağlayacak. Bir merkez olacak. Bölgenin ekonomisi büyür, daha çok katma değer üretilir. Ülke ekonomisine de fayda sağlar. Umarım bu talebimiz gerçekleşir. Erciş’in il olma hayali yıllardır var. Ercişliler bunun için de çok çabaladı. Umarım Erciş bu yıl il olacak” diye aktardı.

ERCİŞ, VAN’IN ÖNEMLİ DOĞAL GÜZELLİKLERİNİ BÜNYESİNDE BULUNDURUYOR

Erciş 171 bin nüfusu ile Van’ın en büyük 2’nci ilçesi olma özelliğini taşıyor. Van Gölü havzasındaki ilçe belediyeler içerisinde ekonomik gelişme itibarıyla ilk sırada olan Erciş, ticaretinin güçlü olmasıyla da ön plana çıkıyor. Van’dan çok Ahlat ve Adilcevaz Kuzey Van Gölü hattına daha yakın olan Erciş, bu yönüyle de Van ve Erzurum arasındaki kültürel geçiş bölgesi özelliğini taşıyor. Van şehir merkezinden yaklaşık olarak 100 km uzaklıkta yer alan Erciş ilçesi; doğal, tarihi ve turistik yerleri sayesinde uğrak bir turizm noktasıdır. Van’ın önemli doğal güzelliklerini bünyesinde bulunduran Erciş’in en önemli tarihi ve turistik noktalarından bir tanesi de Erciş Kalesi’dir. Erciş’in sembollerinden biri olan Erciş Kalesi, adeta geçmişe götürüyor. Erciş’te bulunan en önemli tarihi eserlerin başında Çivi Yazılı Kitabeler geliyor. Blok kayalar üzerinde yazılmış olan Çivi Yazılı Kitabeleri’nde Urartu Kralı Sarduri’nin çalışmaları yer alıyor. Öte yandan Muradiye, Çaldıran gibi ilçeler için de merkez konumunda olan Erciş, çevre ilçeler için de öneme sahip bir bölgede bulunuyor.

Editör: Necmettin Dursun