ŞEHRİVAN HABER – ÇETİN DÖNMEZ

3 dönemdir Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) meclisinde yer alan Faruk Altınal, yeni dönemde Meclis Başkan Vekili olarak seçildi. Van TSO'dan başarısını her dönem sürdüren ve seçime girdiği gruptan başarıyla çıkan Altınal, Van için büyük önem taşıyan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği'nin (DAİB) yeni döneminde Yönetim Kurulu'na girdi. İhracat ve ithalat sektöründe kendini kanıtlayan Altınal, birçok bürokrasi, siyasetçi ve iş insanı tarafından hem takdir edildi hem "Parlayan Yıldız" olarak nitelendirildi. Ankara'da da söz sahibi olan ve bakanlıklar düzeyinde girişimleri olan M. Faruk Altınal, Van'ın sınır ticareti başta olmak üzere kentte yaşanan sorunlara duyarsız kalmadı ve çözüm odaklı çalıştı.

Sabah namazına giden imama silahlı saldırı! Sabah namazına giden imama silahlı saldırı!

DAİB Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen Altınal bu görevin ardından Sırbistan, Hindistan ve İngiltere'de düzenlenen fuar, toplantı ve ikili görüşmelere katıldı. Altınal son olarak DAİB'in Kırgızistan ve Kazakistan'da gerçekleştirdiği seyahate katıldı. Altınal bu seyahatte DAİB heyetinin başkanlığını yaptı. DAİB'in sağlık sektör temsilcilerinden oluşan üyeleri, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te iş görüşmeleri yaptı. Görüşmelerin açılışında Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, Kırgızistan Sağlık Bakan Yardımcısı Ulan Sadıkov, DAİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Heyet Başkanı Mehmet Faruk Altınal, Kırgızistan İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Gulmira Şakirova ve Eczacılar Birliği Başkanı Ernis Asanov yer aldı. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği üyeleri ve Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerinin hazır bulunduğu görüşmede Türkiye'de üretilen tıbbi ürünler tanıtıldı.

Doğan: Kardeş ülkeyiz

Büyükelçi Doğan, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Kırgızistan ile sağlık alanında işbirliğine önem verdiğini belirterek, Kırgızistan'da sağlık altyapının güçlendirilmesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) önemli projeler üstlendiğine dikkati çekti. Doğan, TİKA tarafından kurulan ve Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından Bişkek'te işletilen kardiyoloji, kalp damar ve genel cerrahi alanında faaliyet gösteren Türk-Kırgız Dostluk Devlet Hastanesi ile Batken şehrinde onarılan Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesini buna örnek gösterdi. Doğan şunları söyledi: “Kırgızistan'ın sağlık alanında kendisine yeterli bir ülke olması için kardeş ülkeniz Türkiye'nin her türlü desteği vermeye devam edeceğine emin olabilirsiniz.”

Kırgızistan Sağlık Bakan Yardımcısı Sadıkov da konuşmasında, Türkiye'nin Kırgızistan'da hastane kurmasına, Kovid19 ile mücadelede verdiği katkılara işaret ederek "Türkiye'ye sağlık sektörümüze verdiği yardımdan dolayı teşekkür ederiz." dedi. Sadıkov, Sağlık Bakanlığı ile Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin düzenlediği iş görüşmelerinin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Sadıkov, Kırgızistan'ın Türkiye ile sağlık alanında sıkı işbirliği içinde olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi. Kırgızistan İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Şakirova da, katılımcıları kurumun faaliyetleri hakkında bilgilendirirken, Türkiye'den 26 milyon dolar değerinde tıbbı ilaç ve cihaz ithalatının gerçekleştirildiğini belirtti. Kurum olarak, tıbbı ilaç ve cihazları üreten şirketler ile doğrudan işbirliği ve pazarlama yapmayı hedeflediklerini aktaran Şakirova, Türk şirketleri ile işbirliğine hazır olduklarını vurguladı.

“Kırgızistan'ı önemli destinasyonlarından biri olarak değerlendiriyoruz”

DAİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Faruk Altınal, Çin pazarına yakınlığı ve Avrasya Ekonomik Birliği üyeliği ile Kırgızistan'ı önemli destinasyonlarından biri olarak değerlendirdiklerini söyledi. Altınal şöyle konuştu: “Karşılıklı ilişkileri şekillendirecek olan İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasını çok önemsiyoruz. Konumu ve siyasi duruşu ile Kırgızistan'ı Doğu ve Batı arasında doğal bir kara köprüsü olarak görüyoruz. Kırgızistan'daki sağlık sektörün temsilcileri ile yapılacak görüşme ve işbirlikleri her iki ülke insanına istihdam, gelir ve refah olarak yansıyacaktır.”

Konuşmaların ardından Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği üyeleri Kırgızistan'daki muhataplarıyla iş görüşmesi gerçekleştirdi.

Editör: Necmettin Dursun