ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-MEHMET ALİ EKİNCİ

İran ile en uzun kara sınırına sahip Van’a koronavirüs pandemisi yasaklarının kalkmasıyla birlikte İranlı turist akını yaşanmaya başladı. 2019 yılından önce 1 milyonu zorlayan, 2019 yılında ise 1 milyonu aşan Kapıköy’de pandemi sonrası başlayan hareketlilik 2022 yılında Van’ın zirveyi görmesini sağladı. Resmi tatillerini ve izin günlerini Van’da geçiren İranlı turistler, Kapıköy Sınır Kapısı’ndan kente geçiş yaparken ülkenin önemli sınır kapılarından biri olan Kapıköy Sınır Kapısı, yolcu sayısında da rekora koştu. En son 2019 yılında 1 milyon 87 bin 466 İranlı turistin Kapıköy’den geçiş yapmasıyla rekor kırılırken, 2022 yılının ilk 11 ayında bu rakam rekora yaklaştı ve 1 milyon 72 bin 697 oldu. Pandemiyle birlikte kapanan sınır kapısı eski günlerine dönerken, geçişlerle ilgili Şehrivan’a konuşan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Yunus Yüksel, bu yıl 1.5 milyon İranlı turistin kente geleceği ön görüsünü yaptı. Yüksel, daha çok turist çekmek için etkinlik ve çalışmaların yapılması gerektiğini dile getirdi.

VAN 2022 YILINDA REKORA KOŞTU

Kapıköy Gümrük Kapısı’ndan Türkiye'ye geçiş yapan İranlı turistler Van’a gelmeye devam ediyor. Bu yılbaşında da Van’ı tercih eden İranlılarla kentteki otellerin doluluk oranı da yüzde 100’e ulaştı. Kentteki İranlı turist varlığı Ticaret Bakanlığının rakamlarına da yansıdı. Öyle ki verilere göre 2022 yılının ilk 11 ayında 1 milyon 72 bin 697 İranlı turist Kapıköy’den Van’a geçiş yaptı. İranlı turistler, pandemi yasaklarının kalkmasıyla Kapıköy Sınır Kapısı’ndan akın akın Van’a geliyor. Van’da gelerek alışveriş yapan, eğlence mekanlarını dolduran İranlılar, kente büyük katkı sağlıyor. 2023’e Van’da giren İranlı turistler, eğlence mekanlarını doldurdu. Gündüz kentte alışveriş yaparak esnafın yüzünü güldüren İranlılar, otellerdeki doluluk oranı ise yüzde 100’e ulaştı.

2019’DAKİ PARLAK DÖNEME YAKLAŞILDI

Şehrivan’ın, Ticaret Bakanlığı’ndan derlediği verilere göre bu yılın Ocak-Kasım döneminde Kapıköy Sınır Kapısı’nın yolcu geçişinde 2019 yılına yaklaşıldı. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak-Kasım döneminde Kapıköy Sınır Kapısı’ndan 1 milyon 72 bin 697 yolcu geçiş yaptı ve bu rakamla birlikte 2016-2022 döneminde 2019 yılından sonra en çok yolcu yaşandı. Verilere göre, Kapıköy Sınır Kapısı, 2022 yılında Kara Gümrük Kapılarına göre en çok yolcunun geçiş yaptığı 7’nci sınır kapısı oldu.

103 BİN 272 ARAÇ GİRİŞ-ÇIKIŞ YAPTI

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Kapıköy Sınır Kapısı’ndan giriş ve çıkış yapan araç sayısı ise 103 bin 272 oldu. Bu araçların 51 bin 395’i Kapıköy Sınır Kapısı’ndan ülkeye giriş yaparken, 51 bin 877’si ise çıkış yaptı.

2023’TE REKOR KIRILABİLİR!

Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Yunus Yüksel, İranlıların Van’ı neden tercih ettiğini dile getirerek sözlerine şöyle başladı: “Son 3 aydır İran’da bir ekonomik kriz var. Yaşanan olaylardan dolayı internetin kısıtlanmasından ve işlerin yolunda gitmemesinden dolayı İran para birimi bayağı değer kaybetti. İranlıların satın alma gücü düştü. İş yapamadıklarından dolayı kazançları da düştü. O yüzden bu ara biraz düştü ama yine geliyorlar. Ulaşım olarak en rahat Van’da gelebiliyorlar. Buraya ulaşımları kolay olduğu için İranlı turistlerin ilk tercihi Van oluyor. Van destinasyonunun da etkisi çok yüksek. Van Gölü, tarihi yerler. Çok rahat alışveriş yapabiliyorlar. Bu nedenle 3 gecelik konaklama 4 günlük turlar şeklinde ya da münferit olarak Van’a geliyorlar. Geldiklerinde alışveriş yapıyorlar. Konaklıyorlar. Eğlence merkezlerine gidiyorlar. Onlar için de değişiklik oluyor.”

İRANLI TURİSTLER HEM KENTİN HEM DE ÜLKENİN EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR…

Yüksel, İranlıların kente sağladığı katkıdan söz ederek, “TÜİK’ten aldığımız verilere göre, Eylül ayının sonuna kadar gelen İranlıların bıraktığı döviz miktarı 1 milyar 18 milyon dolardı. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Van halkımız turizme de yönelmiş oldu. Bacasız fabrika dedikleri turizmdir. Turizm dalı 83 meslek grubuna doğrudan fayda sağlar. Gençlerimiz iş sahibi oluyor. Van ilinin ekonomisi çok güzel bir şekilde kalkınıyor. Bunun nedeni İranlı turistlerdir. Bu para hem Van’ın hem de ülkenin ekonomisine fayda sağlıyor. İranlı turistlerin gelmesiyle Van ili Türkiye’ye gelir getiren bir il oluyor. O yüzden turizme çok daha fayda göstermemiz gerekiyor. Van bu anlamda daha fazla çalışırsa daha fazla turist elde edebilme imkanına sahip. Daha fazla çalışırsak çok daha turist gelir” dedi.

YÜKSEL: HEDEFİMİZ 1.5 MİLYON İRANLI OLMALI

2023 yılında 1 buçuk milyondan fazla İranlı turistin Van’a geleceğini öngördüğünü belirten Yüksel, “2023’te eğer İran’daki olaylar düzelirse benim tahmini beklentim 1 buçuk milyonun üzerinde İranlı turistin Van’a gelmesi. Yerli ve yabancı olmak üzere hedefimiz 1 buçuk milyon turist olmalı. Biz bu rakamda turisti Van’a getirebilirsek Van esnafı, halkı ihya olur. Böyle olursa Van’da daha fazla iş imkanı olur. Bu ülke ekonomisine de Van’ın ekonomisine de fayda sağlar” diye konuştu.

VAN’A DAHA ÇOK TURİST ÇEKMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Yüksel, daha fazla İranlı turist çekmek için neler yapılması gerektiğini dile getirerek şunları söyledi: “İran’ın tüm şehirlerinden Van’a turist getirmemiz lazım. Daha fazla reklam yapmamız lazım. Özellikle dijitalleşen dünyada bunun üzerine bir şeyler yapmamız lazım. Van şehrini daha fazla tanıtmamız lazım. Önemli olan destinasyonu tanıtmak. Eğer bunu başarırsak turist çekeriz. Bunun yanı sıra siyasilere, STK’lara iş düşüyor. Destinasyonun olmazsa olmazı ulaşımdır. Maalesef uçak seferlerimiz çok az. Ne kadar reklam yaparsak yapalım destinasyonda önemli olan birinci etken çekicilik ve ulaşım. Ulaşım olmadıktan sonra ne yaparsak yapalım İranlı turist gelmez. Kapıköy 24 saat düzenine geçerse turistler çok rahat bir şekilde geçiş yapacakları için daha fazla geleceklerdir.”

YÜKSEL: VAN’A NE KADAR İRANLI GELİRSE O KADAR İYİ

Yüksel, Van’da turizme daha çok değer verilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı: “Doğu illeri Batı illerine göre ekonomik olarak biraz daha geri kalmış. TÜİK verileri de bunu kanıtlıyor. Van da bu illerden biri. Bu kadar geri kalmışken teknolojiyi kullanarak turizme çok önem vermemiz lazım çünkü turizmin istihdamı çok fazla. Bütün Van halkı olarak buna çok değer vermemiz lazım. Ne kadar turist gelirse Van halkı için o kadar faydalı olacaktır. Daha fazla turistin gelmesi için çaba gösterelim.”

Editör: TE Bilisim