Ons altın yeni haftaya son 1 ayın en yüksek seviyesinden başladı. Geçtiğimiz hafta ABD’de ortalama saatlik kazanç verisinin gerilemesiyle ons altında başlayan yukarı doğru hareketlilik, ABD’de Silicon Valley Bank'ın iflasıyla hızlandı. Fed’in 22 Mart’ta gerçekleştireceği toplantısında 50 baz puanlık artışa gitme ihtimali zayıflayınca güvenli sığınaklara akın eden yatırımcı altında yükselişi tetikledi.

Fed’in faiz artışı rafa kalkabilir

Goldman Sachs Group Inc.'deki ekonomistler, bankacılık sistemindeki stres göz önüne alındığında, Mart ayındaki toplantısında artık merkez bankasından bir artış beklemiyorlar. inrui Futures da, "ABD'de Silicon Valley Bank'ın iflası piyasada paniği tetikledi, bu sadece riskten kaçınmayı şiddetlendirmekle kalmadı, aynı zamanda piyasanın faiz artırımlarına ilişkin beklentilerini de büyük ölçüde düşürdü" değerlendirmesinde bulundu.

Bugün açıklanacak ABD enflasyon verisi ons altın fiyatlamaları için önem arz ediyor. Enflasyonun yüzde 6,4’ten yüzde 6,0’ya gerilemesi bekleniyor. Öte taraftan bu hafta Avrupa Merkez Bankası faiz kararı var. 50 baz puanlık bir faiz artırımı bekleniyor. Bu da analistlere göre Euronun dolar karşısında güçlenmesini ve ons altının daha da ivme kazanmasını sağlayabilir. Haftanın ikinci gününde altın fiyatlarında son durum piyasanın gündeminde yer alıyor. Geçtiğimiz aylarda yükseliş ivmesiyle dikkat çeken altın fiyatları son günlerde düşüş trendine girmişti. ABD'deki banka krizi doların karşısında altını güçlendirdi ve yatırımcı "güvenli liman" olarak gördükleri altına yöneldi. 

1.900 dolar sınırına dayandı

Ons altın haftanın ilk işlem gününde 1.890 doların üzerini gördü. ABD’de ikinci büyük kreditör çöküşü olarak kayıtlara geçen Silicon Valley Bank'ın iflasının finansal sistem genelinde potansiyel yayılma endişesi yaratmasıyla mevduat sahiplerinin fonlarını korumak için harekete geçti. Fed'in faiz artırımlarının hızını yavaşlatacağı spekülasyonları üzerine Hazine tahvili getirisinin ve doların düşmesiyle altın 1 ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

İstanbul Kapalıçarşı'dan güncel altın fiyatları 

İşte 14 Mart Perşembe 2023 gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını, tam altın ve yarım altın fiyatlarında son gelişmeler...

Gram altın: 1.166 lira

Çeyrek altın: 1.927 lira

Cumhuriyet altın: 7 bin 854 lira

Tam altın: 7 bin 711 lira

Ceza ödemek istemeyenlere Bakan Şimşek’ten önemli çağrı! Ceza ödemek istemeyenlere Bakan Şimşek’ten önemli çağrı!

Yarım altın: 3 bin 855 lira

Altın Altın Fiyatları çeyrek altın fiyat serbest piyasa

Editör: TE Bilisim