Asgari ücrette pazarlık maratonunda sona gelindi. İşçi, işveren ve hükümet kesiminin katıldığı 3 toplantı yapıldı. Üç kez bir araya gelen komisyon, uzlaşma sağlayamayınca devreye Cumhurbaşkanı Erdoğan girdi. Dün akşam Külliye'de Bakan Bilgin'i kabul eden Erdoğan'ın bugün yeni asgari ücreti saat 12.00’de açıklaması bekleniyor.

BEŞTEPE'DE ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI

Asgari ücret zammının ne kadar olacağı merak edilirken, konuyla ilgili Beştepe'de bir görüşme gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'i kabul etti. Milyonlarca kişinin büyük bir merakla beklediği asgari ücrete ilişkin son dakika gelişmesi yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret zammını saat 12.00'de açıklaması bekleniyor. Asgari ücret maratonunda nihai karar bugün resmiyete kavuşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret komisyonunun uzlaşamaması üzerine devreye girerek Bakan Bilgin'le bir görüşme gerçekleştirdi. Kritik gelişmenin ardından Erdoğan'ın bugün asgari ücret miktarını açıklaması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BUGÜNÜ İŞARET ETTİ
Dün AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asgari ücretten emeklilik düzenlemesine kadar gündemimizdeki diğer başlıkları da kısa sürede hal yoluna koyacağız. Büyük ihtimalle yarın asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız. Aynı şekilde süreci devam eden konuları da sonuçlandıracak adımları atmaya devam edeceğiz" dedi.

Milyonlarca kişinin büyük bir merakla beklediği asgari ücrete ilişkin son dakika gelişmesi yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret zammını saat 12.00'de açıklaması bekleniyor. Asgari ücret maratonunda nihai karar bugün resmiyete kavuşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret komisyonunun uzlaşamaması üzerine devreye girerek Bakan Bilgin'le bir görüşme gerçekleştirdi. Kritik gelişmenin ardından Erdoğan'ın bugün asgari ücret miktarını açıklaması bekleniyor.

TÜRK-İŞ'İN TEKLİFİ 9 BİN TL

Komisyonun son toplantısında Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, ilk kez işçi kesiminin teklifini açıkladı. Atalay, "Şimdi teklifi yukarıda Bakan Bey'e, Komisyon'a söyledim. Türk-İş'in resmi teklifi 9 bin TL'dir. Verirlerse masaya oturur, görüşür imzalarız, vermezlerse bu meselenin içinde olmayız." ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET 9 BİN TL OLUR MU?

Gazetecilerin, "Asgari ücret 9 bin TL olur mu?" sorusuna yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Herkesin dediğiyle adım atmayız. Bizim sırtımızda küfe var, 85 milyonun taşındığı bir küfe. Küfesi olmayanlar rahat konuşur. Bunların hepsini düşüneceğiz. Eğitimden sağlığa bütün altyapıları düşüneceğiz." dedi.

"ASGARİ ÜCRETTE YÜZDE 50 ARTIŞ..."

Destici, partisinin asgari ücrette refah payıyla birlikte yüzde 50 artış önerdiğini aktararak, "Son görüşmede iş dünyasının da bu rakamlara yaklaştığını biliyorum. Yarın en az yüzde 50'lik bir artışla, 8 bin liranın üzerinde bir rakam olacağını ümit ediyorum." dedi. Asgari ücretin, "asgari hane geçim rakamı" gibi belirlenmeye çalışıldığını ifade eden Destici, asgari ücretin, çalışan işçinin emeğinin karşılığı olduğunu belirtti ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu benzeri bir komisyon kurularak, "asgari hane geçim rakamının" belirlemesini önerdi.

SEVİLAY YILMAN AÇIKLADI: ASGARİ ÜCRET 8 BİN 200 TL

Habertürk yazarı Sevilay Yılman, Twitter hesabından Erdoğan'ın açıklayacağı asgari ücretin 8 bin 200 TL olacağını duyurdu. Sevilay Yılman, "Bence 10 bin TL'nin altı her halükarda hüsran. Ama duyumlarım 8200 civarı bir rakamı açıklayacak Cumhurbaşkanı… Sizce ne olur?" diye yazdı...

ASGARİ ÜCRET ŞU ANDA NET 5 BİN 500 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Editör: TE Bilisim