ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

Türkiye Pazartesi günü sabah karşı tarihinin en büyük depremlerinden birisini yaşadı. Deprem gerçeği her seferinde vurgulanan, her birkaç yılda bir bir bölgede ve şehirde meydana gelen depremlerin sonuncusu Türkiye’de 10 ili kapsayan devasa bir alanda gerçekleşti. Eşi benzeri görülmemiş bir yıkıma sebep olan deprem Türkiye’yi büyük hüzne boğarken ilk günün bilançosu bile yürekleri dağlamaya yetti. Binlerce vatandaşımızın canını yitirdiği binlercesinin ise yaralandığı depremde ilk günden yine binlerce konutun yıkım haberi geldi. İlk gün 7.7 dün ise 7.6 şiddetindeki iki büyük ve bir çok artçı depremin merkez üssü Kahramanmaraş olurken, acısı ise Tüm Türkiye’de yaşandı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen; Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Şanlı Urfa ve Adana’da yıkım gerçekleştiren onlarca il ve bir çok ülkede hissedilen deprem için adeta seferberlik başlatılırken, Türkiye tarihte görülmemiş acı için tarihin en büyük seferberliğini başlattı.

D EMREM HABERİ TÜRKİYE’Yİ YASA BOĞDU!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, ilk deprem saat 4.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti. 7.7 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu. Deprem çevredeki illerden de hissedildi, yurttaşlar evlerinden çıktı. Gaziantep ve çevredeki birçok ilde binaların yıkıldığı ve göçük altında kalanların olduğu bilgileri geliyor. AFAD’ın verdiği bilgiye göre 7.7 büyüklüğündeki deprem ardından çok sayıda artçı deprem meydana geldi.

ÜST ÜSTE DEPREMLER MEYDANA GELİYOR!

Saat 4.26’da Gaziantep Nurdağ’da 6.4, saat 4.36’da Gaziantep Islahiye’de 6.5, saat 4.28’de de yine Gaziantep Nurdağ’da 6.6 büyüklüğünde artçı depremler gerçekleşti. İkinci deprem ise öğlen saat 13.24 itibariyle gerçekleşti. Kahramanmaraş Elbistan merkezli olduğu belirtilen 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremde de çok sayıda bina çöktü. Deprem nedeniyle Kahramanmaraş ve Gaziantep Havalimanlarında yalnızca yardım ve arama kurtarma ekiplerini taşıyan uçakların iniş ve kalkışına izin veriliyor. Depremden dolayı pisti hasar gören Hatay Havalimanı ise tüm uçuşlara kapatıldı.

DEPREM, HATAY'DA DA YIKIMA NEDEN OLDU

Deprem nedeniyle Hatay merkez ve ilçelerinde bazı yapıların yıkıldığı, birçoğunun da hasar gördüğü bildirildi. Dörtyol ilçesinde 5 katlı bir binanın yıkıldığı bilgisine ulaşılırken Payas, Reyhanlı ve Erzin ilçelerinde de evlerin zarar gördüğü ve çökmeler meydana geldiği kaydedildi. Yurttaşların ve tüm ekiplerin seferber edildiği bölgelerde arama kurtarma çalışması başlatıldı.

DİYARBAKIR, MALATYA VE ADANA’DA BİNALAR ÇÖKTÜ

Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesinde 4 bloklu sitenin çöken bir binasının enkaz kaldırılması sırasında az önce bitişiğindeki bir apartman daha çöktü. Son çöken apartmanda birilerinin olup olmadığı henüz bilinmiyor… Öte yandan Adana’da bir binanın, Malatya’da ise çok sayıda binanın yıkıldı bilgisi gelirken, Malatya Havalimanı’nın tavanının çöktüğü öğrenildi Elazığ’da ilk depremde hasar gören bir apartman ikinci depremde yıkıldı.

KAHRAMANMARAŞ'TA İKİ BÜYÜK DEPREM MEYDANA GELDİ

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Tatar, yaptığı açıklamada "Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler." dedi.

DÖRDÜNCÜ SEVİYEDE ALARM VERİLDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır. Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz." açıklamasını yaptı.

AFAD: ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNULDU

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD, 7,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin, Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC (Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi) üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulduğunu açıkladı.

81 İLDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle tüm Türkiye'de okulların 13 Şubat'a kadar tatil edildiğini açıkladı. Bakan Özer "Bu fayların ürettiği depremlerin sonucu olarak 5 ve üzeri büyüklüğündeki artçı şokları yıkıcı olabiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımızın çok dikkatli olması ve evlerine girmemeleri gerekiyor ki bu artçı şoklar en az 6 ay sürecektir ve hatta bir yıl da sürebilir." ifadelerini kullandı.

7 VALİ DEPREM BÖLGELERİ İÇİN GÖREVLENDİRİLDİ!

AFAD'dan yapılan açıklamada "Tüm İl AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmektedir. Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi koordinasyon sağlamak üzere görevlendirilmiştir." denildi.

CUMHURBAŞKAN ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA GELDİ!

Deprem sonrası AFAD'da süreci takip eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Devletimiz deprem anından itibaren harekete geçmiştir. Valiliklerimiz tüm imkanları seferber etmiştir. Depremden etkilenen 10 ilimize ilave onlarla birlikte çalışacak 10 vali daha görevlendirilmiştir. AFAD ve diğer kurumlarımız ekiplerini göndermiştir. TSK ve belediyelerimiz afet çalışmaları konusunda altyapısı olan kurumlarımız göreve çağrılmıştır. Önceliğimizi arama kurtarma çalışmalarına verdik. 9 bin personel arama kurtarma çalışması yürütmekte, bu sayı sürekli artmaktadır. Depremin hasara yol açtığı illerimizde yıkılan binaların altında kalan vatandaşlarımızı kurtarma faaliyetleri sürüyor." dedi.

"DÖRT BİR YANDAN EKİPLER SEVK EDİLDİ"

Erdoğan açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Bakanlarımız deprem bölgesindeki şehirlerimize giderek çalışmaları koordine etmeye başladılar. Ülkemizin dört bir yanından deprem bölgesine arama kurtarma ekipleri ve ekipmanları sevk edildi, ediliyor. AFAD tarafından yapılan planlamaya göre arama kurtarma ve yardım ekiplerine vatandaşlarımız da yardımcı oluyor. Herkes canla başla çalışarak olabilecek en hızlı refleksi vermiştir.

"45 ÜLKEDEN YARDIM TEKLİFİ GELDİ"

AFAD koordinasyonu dışında bölgeye gönderilen yardımlar kargaşaya yol açmakta ve amacına ulaşması zorlaşmaktadır. Uluslararası yardımlar için temaslar kurulmaya başlanmıştır. NATO ve AB yanında 45 ülkeden yardım teklifleri ulaşmıştır. Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde bu felaket günlerini geride bırakacağız. Gün 85 milyon tek yürek olma günüdür."

100'DEN FAZLA ARTÇI SARSINTI

AFAD'dan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde bugün saat 04.17’de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremin ardından Türkiye tüm kurumları ile seferber oldu. Çalışmalar sürerken son verilere göre 100'ün üzerinde 6.6 büyüklüğüne ulaşan artçı sarsıntı meydana geldi. Artçıların yanı sıra 7.6 büyüklüğünde Kahramanmaraş merkezli bir deprem daha felaketin sınırlarını zorladı.

VEFAT SAYISI BİR GÜNDE BİNİ AŞTI

AFAD başta olmak üzere birçok arama kurtarma ekibi, asker ve itfaiye eri arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda günün ilk ışıkları ile birlikte hız kazanan çalışmalarda saatler ilerledikçe bilanço da artıyor. Buna göre Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye'de olmak üzere şimdiye kadar bin 121 vatandaşımız hayatını kaybetti. 7 bin 634 vatandaşımızın yaralı olarak kurtarıldığı depremde son verilere göre 2 bin 824 bina yıkıldı.

ARTÇILAR SÜRÜYOR

Kahramanmaraş'taki deprem sonrası bölgedeki artçılar devam ediyor. AFAD'ın verilerine göre 04:26'da, 6.4 büyüklüğünde merkez üssü Gaziantep Nurdağı olan ilk artçı meydana geldi. Yine Gaziantep Nurdağı'nda 04:28'de 6.6 büyüklüğünde ikinci bir artçı gerçekleşti. Bölgede artçılar devam ederken, 04.36'da Gaziantep'in İslahiye ilçesinde 6.5 büyüklüğünde, Nurdağı'nda 6.6 büyüklüğünde iki artçı daha meydana geldi.

Editör: TE Bilisim