"BİR KARAR ALDIK UYGULAYALIM"

Yaşanan deprem felaketi sonrası seçim tartışmaları devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta seçimlerin yapılması yönünde çalışmaların başlatılması talimatı verdiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim kampanyasını yürüten ekip ve parti yönetimi ile yaptığı toplantıda, seçim hazırlıkları masaya yatırıldı. Deprem nedeniyle seçimlerin 18 Haziran’a bırakılması önerilerine rağmen, Erdoğan’ın 14 Mayıs tarihinde kararlı olduğu öğrenildi. Erdoğan’ın "Bir karar aldık, uygulayalım" dediği ifade edildi.

DEPREMDEN ETKİLENEN 11 İLDE İKAMETİ OLAN VATANDAŞLAR İÇİN NASIL BİR ÇALIŞMA YAPILACAK?

Depremin etkilediği 11 ilde seçimlerin yönetimi ile ilgili teknik detaylar da görüşüldü. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) bu konuda alması gereken tedbirler olduğu belirtildi. YSK’nın önümüzdeki günlerde konteyner ve çadırlarda barınan seçmenler için nasıl sandık kurulacağına yönelik teknik hazırlıkları tamamlayacağı öğrenildi. Depremzede seçmenlerle ilgili listelerin güncellenmesi ve seçmen kütüklerine yönelik İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile koordinasyon içinde bir çalışma yürütülecek. YSK'nın seçim sürecinin yönetilmesine yönelik bir dizi yeni karar alacağı; seçim takvimi açıklandıktan sonra bu kararların hızlıca yayınlanacağı ifade ediliyor.

KAYITLAR GÜNCELLENECEK

Öncelikle, deprem bölgesinde çadır veya konteynerlere yerleştirilen seçmenler kayıt altına alınacak. Böylelikle seçmenlerin oy kullanacakları sandıklar belirlenecek. Seçim bölgesinden ayrılan seçmenler ise gittikleri seçim bölgesine kayıt yaptırarak oy kullanabilecek.  Seçmelerin gittikleri seçim bölgelerine kayıt yaptırmaları için altyapı kurulacak. Deprem bölgesinden başka yere giden insanlar buralara naklini yapmazlar ise en son kayıtlı oldukları geçerli adreste, seçmen olmaya devam edecek. Deprem sonrasında yaşadıkları bölgeden ayrılan kişiler yeni yerleştikleri ve kaydoldukları seçim bölgesi için oy kullanacak. Deprem bölgesinden göç edenler, seçim zamanı bulundukları ildeki seçim çevresi için oy kullanmış olacak.

MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI DEĞİŞMİYOR

Öte yandan, depremin etkilediği illerde yaşanan göçe rağmen, bu illerin çıkaracağı milletvekili sayısı değişmeyecek. YSK, illerin çıkaracağı milletvekili sayısını son yapılan nüfus sayımını dikkate alarak yapıyor. Bu seçimlerdeki milletvekili sayısı 31 Aralık 2022’de belirlenen nüfus sayımına göre yapılacak. Bu kapsamda, Adıyaman 5, Elâzığ 5, Hatay 11, Osmaniye 4, Kahramanmaraş 8, Malatya 6, Gaziantep 14, Kilis 2 milletvekili çıkaracak.

İBRAHİM KALIN: SON SÖZ YSK'NIN

Bu arada Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldığı televizyon programında seçimlerin ne zaman yapılacağı konusunda son sözün YSK’da olduğunu ifade etti. Kalın "Cumhurbaşkanı bu kararı kendi başına alamaz. Meclis’in bir karar görüş bildirmesi gerek. Ama günün sonunda YSK depremden etkilenen şehirlerde seçim olup olmayacağına karar verecek. 2 milyondan fazla kişi bölgeden ayrıldı. Gittikleri yerde nasıl oy verecekler gibi teknik sorunlar var. Ancak eğilim, önümüzdeki günlerde aksi yönde bir siyasi mutabakat olmadıkça vaktinde mayısta yapılması yönünde" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ

Editör: TE Bilisim