Beştepe'de yapılan toplantı sonrası EYT ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, aylardır beklenen müjdeli haberi duyurdu.

EMEKLİ OLACAK KİŞİ SAYISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EYT düzenlemesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olacak" dedi.

İŞTE EYT'DEKİ YAŞ DETAYLARI

"HERHANGİ BİR YAŞ SINIRI UYGULANMAYACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eyt'de yapılacak yeni düzenlemeyle emeklilikte yaş şartı aranmayacağını belirtti.  Erdoğan, "Sosyal güvenlik sistemimizin aktif, pasif dengesini korumayı başarıyoruz. Emekli maaşlarında yıllar içinde yaptığımız yüksek oranlı artışlarla reel olarak bu k esimi kendi geliri ile geçinebilmesine imkan sağlayacak seviyeye çıkardık. Bugün 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi yaş sınırı uygulanmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde: "Aziz milletim, değerli basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum.  Bugün ülkemizin tüm tartışma alanlarını, milletimizin her kesimin beklentilerini çözmüş olarak 2023'e girme kararlılığımızın son örneği olan EYT ile ilgili düzenleme müjdesiyle huzurundayım. Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT olarak bilinen düzenleme uzun süre kapsamlı çalışmanın ardından nihai halini almıştır.  Ülkemizdeki sosyal güvenlik sistemini, sürdürülebilir, makul, adil seviyeye getirilmesi hususunda önemli reformlara imza atmış hükümetiz.

ERDOĞAN RESMEN DUYURDU
'EYT'de yaş şartı olacak mı?' sorusu nihayet yanıt buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2.2 milyon kişinin emekli olacağını ve EYT'de hiçbir yaş şartı uygulanmayacağını duyurdu. Ayrıca işveren içinse kıdem tazminatı yükünü hafifletecek KGF paketi desteği sağlanacağını bildirdi.

UCUZ BORÇLANMA İÇİN SON GÜNLER
EYT’de son rakam 1,9 milyon kişi. Bu rakamın Ocak başında 2 milyonu geçmesi bekleniyor. Bakan Bilgin yaş şartı gelse dahi bu kişilerin yarısının 2023’te, kalan kısmının ise 2024’te emekli olabileceğini belirtti.  Ancak tüm bunlara rağmen Sosyal Güvenlik Kurumlarında ise yoğunluk devam ediyor. Eksik primlerini tamamlamak isteyenlerin daha ucuz borçlanma yapabilmesi için vakit daralıyor.  Yeni asgari ücretin açıklanmasıyla beraber 2023 yılında yapılacak borçlanmalar 1 Ocak 2023 itibarıyla yüzde 54,6 artacak. Yılın bitmesine son 3 gün kala uzmanlardan vatandaşlara ellerini çabuk tutmaları uyarısı yapıldı.

YENİ YILDA BORÇLANMALAR ŞU ŞEKİLDE OLACAK

ASKERLİK BORÇLANMASI

GÜNLÜK: 69,02 TL
ZAMLI: 107 TL

180 GÜNLÜK: 14,423 TL
ZAMLI: 19,260 TL

450 GÜN: 31,059 TL
ZAMLI: 48,150 TL

DOĞUM BORÇLANMASI

1 ÇOCUK: 49,694 TL
ZAMLI: 76.320 TL

2 ÇOCUK: 99,338 TL
ZAMLI: 153,007 TL

3 ÇOCUK: 149,083 TL
ZAMLI: 223.587 TL

Editör: TE Bilisim