Kentin yeni projesi için yapılan toplantıda konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, “Yapılan bir araştırmada en zeki insan grupları içerisinde, ticaret erbapları, iş insanları gösterilir. Böyle bir kitlenin önünde olmak bizim için kıymetli. Ticareti yaparken, rasyonel akıl devreye girer. Niye yapmalıyız, neden yapmalıyız, neden burada olmalıyız? Soruları önemli sorulardır. Bir tüccar için, bir iş erbabı için, bir işadamı için bu sorular çok önemlidir. Van şehrimiz etrafındaki yaklaşık 15 vilayet içerisinde çok güçlü büyüme potansiyeline, yatırım imkanlarına ve insan kaynağına sahip bir şehirdir” dedi.

“HER YIL RESMİ RAKAMLARLA 1 MİLYONUN ÜZERİNDE TURİST ŞEHRİMİZİ ZİYARET EDİYOR”

Çelikel, Van’dan söz ederek şunları söyledi: “TÜİK’in verilerine göre Van’da 1 milyon 140 bin civarında nüfusumuz var. Bu nüfusun yüzde 65’i, 30 yaşın altındadır. Çok genç bir insan kaynağına sahibiz. Bu bizim şehirdeki en güçlü yanlarımızdan birisidir. Ama eski tabirle, Urartuların deyişiyle yukarı denizi, Selçukluların bir dönem ayak bastığı, Osmanlı’nın ve şimdi de bize, Cumhuriyetimize vilayet olmuş Van’ımızın çok kadim yerleri bulunmaktadır. Van gerçeklerinden biraz da rakamlarla bahsetmek istiyorum. Van şehrimiz 4 mevsim turizmin yaşandığı bir şehir. Kışın kayak imkânı, yazın bizim Van Denizi diye adlandırdığımız, teorideki ismi göl olabilir ama Marmara Denizi’nin 3’te biri büyüklüğündeki Van Denizimizle her yıl resmi rakamlarla 1 milyonun üzerinde turist şehrimizi ziyaret ediyor. Bunun önemli kısmını da yabancı turistlerimiz oluşturuyor.”

ÇELİKEL: VAN’DA SAĞLIK TURİZMİ DE CİDDİ ANLAMDA İLERLEDİ

Çelikel, Van turist çektiğini belirterek şunları aktardı: “Geçen yılki resmi rakamlarımıza göre 460 bin civarında ekseriyeti İranlı olmak üzere turist ilimizi ziyaret etmiştir. Sağlık turizminin de ciddi anlamda ilerlediği bir şehirden bahsediyoruz. Özellikle Kuzey Irak bölgesinden olsun, buralardan çok ciddi derecede turist gelmeye başladı. Bunlar da ciddi anlamda esnafımızın alışverişine, ticaretine katkıda bulunuyorlar. 1 milyonun üzerindeki turistin yarısının yabancı olması, hakikaten çok kıymetli. İnsanlar Akdamar Adası’nı görmeye, hikayeyi dinlemeye geliyor. Van Kalesi’ni, Hoşap Kalesi’ni, Başkale’deki peri bacalarını, travertenleri, şelalemizi ziyaret etmeye geliyor. Vanlı hemşehrilerimizin hoş sohbetine, muhabbetine, Van’ımızın meşhur kahvaltısını tatmaya geliyor. Tatmamış olanlar için hakikaten büyük bir eksikliktir.”

“6 BİN YATAK KAPASİTESİNE SAHİP BİR ŞEHİRDEYİZ”

Çelikel, “Dolayısıyla bu popülasyon noktasında çok ciddi değerli ve önemli rakamlara ulaşmış durumdayız. Takribi olarak 6 bin yatak kapasitesine sahip bir şehirdeyiz. Bu her geçen gün giderek ilerliyor. Biz Sayın Valimizin de talimatlarıyla yatırıma, istihdama destek olmak adına Van Büyükşehir Belediyesi olarak 9 adet fabrikamızın 3’nün ihalesini yapıyoruz. 6’sı için de ihaleye çıkma sürecindeyiz. Hatta bunu 20’ye tamamlayacağız. Burada genç popülasyona istihdam yaratarak, ekonomik gelir seviyemizi de belli bir seviyeye çekmek adına 20 fabrikamızda 10 bine yakın gencimizi istihdam etmek istiyoruz” diye aktardı.

“VAN’A CİDDİ ANLAMDA GELİŞLER VAR”

Van’da ciddi turist akınının olduğunu dile getiren Çelikel, “Ticarette önemli unsurlardan birisi ulaşımdır. Şehrimize İstanbul’dan, Ankara’dan, Antalya’dan, İzmir’den her gün düzenli olarak uçak seferleri gerçekleştirilmektedir. Bu ticaretteki önemli unsurlardan birisidir. Bulunduğumuz konum, memleketimizin en Serhat noktası, en uzak noktası belki ama bulunduğu coğrafyada hakikaten çok önemli bir noktadayız. Gerek İran, gerek yukarıda Gürcistan’ından, Azerbaycan’ından, Kuzey Irak’a kadar, birçok vilayetin çekim noktasındayız. Dolayısıyla şehrimize ciddi bir giriş var” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim