ŞEHRİVAN HABER: MEHMET ALİ EKİNCİ- ORHAN SAĞLAM

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketine ağlarken bölgedeki diğer fay hatlarıyla ilgili tartışmalar da devam ediyor. 2 büyük depremden sonra arkada hayatını kaybedenler ve yerle bir olan binalar kalırken, olası Van depremi içinde endişelerde sürüyor. Depremlerin konuşulduğu bu süreçte Kahramanmaraş merkezli depremlerin başka sarsıntıları tetikleyip tetiklemeyeceği sorusu güncelliğini korurken, uzmanlardan da birçok bölge gibi Van içinde uyarıları sürüyor. HÜDA PAR Van İl Başkanı Avukat Rasim Saygın da Şehrivan aracılığıyla önemli açıklamalarda bulunarak, Van’ın depremselliğine dikkat çekti. Saygın, “Denetim konusunda eksiğiz ama kurumların artık bunu üstüne düşme zamanı gelmiştir. Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden Van acaba ders çıkaracak mı? Birinci derece deprem bölgesinde olmayan şehirlerimiz bile büyük bir yıkıma uğradı ve Van’ın bu yıkımdan ders çıkarması lazım.” Şeklinde konuştu.

HÜDA PAR VAN İL BAŞKANLIĞI, VAN’IN DEPREM GERÇEĞİNİ BİR KEZ DAHA HATIRLATTI!

2011 yılında Van’da meydana gelen depremi bir kez daha hatırlatan HÜDA PAR Van İl Başkanı Avukat Rasim Saygın, “6 Şubat’ta Türkiye’yi derinden etkileyen ve etkilemeye devam eden depremlere nazaran Van depremi daha hafif kalıyor. Bu hafiflik kısmı ise hem binaların yıkımı hem de can kaybıyla ilişkilendirebiliriz. Van’da yıkım az olabilir ama binalarımızın birçoğu bu depremde yoruldu. Ağır hasarlı olan binalar yıkıldı, ancak depremden sonra yorgun düşmüş binalarla ilgili ciddi bir çalışma yapılmadı. Van, deprem bölgesi ve sürekli irili ufaklı depremler meydana geliyor. Bu ufak çaplı depremlerde binalarımızı giderek yoruyor. Bununla ilgili bir çalışmanın yapılması elzemdir.” Dedi.

“VAN’DA YAPILAR 5 KATI GEÇMEMELİ”

Deprem performans analizinin önemine değinen Saygın, şunları söyledi: “Binaların deprem riski altında olup olmadığının ortaya çıkarıldığı bu yöntem ile binadaki yapısal hasarlar tespit edilir. Van’daki yapılarımızın büyük bir kısmı depremden önce yapılmış ve bu binaların testlere ihtiyacı var. Yatay ve dikey mimari noktasında Van daha bir karar vermedi. Cumhurbaşkanımız deprem döneminde Van’a geldiğinde 5 kattan fazla yapının olmaması konusunda uyarmıştı ve yatay mimariye ilişkin çalışmaların yapılması gerektiğini söylemişti. Ancak, üstünden zaman geçti ve kurumlarımız bunu göz ardı ederek, sınıfta kaldılar. Son dönemdeler kentte çok katlı binalara şahitlik ediyoruz. Deprem riski yüksek bir yerde bu yapıların yapılmasına göz yummak, ölüme davetiye çıkarmaya benziyor.”

“VAN’IN BU YIKIMDAN DERS ÇIKARMASI LAZIM”

Van’ın birinci derece deprem kuşağında yer aldığını belirten Saygın, “Büyük bir depremle daha karşılaşmadan önce tedbir almalıyız. Yeni yapılan binaların hem kat sayısı hem de beton denetimleri konusunda çalışmaların başlaması lazım. Denetim konusunda eksiğiz ama kurumların artık bunu üstüne düşme zamanı gelmiştir. Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden Van acaba ders çıkaracak mı? Birinci derece deprem bölgesinde olmayan şehirlerimiz bile büyük bir yıkıma uğradı ve Van’ın bu yıkımdan ders çıkarması lazım. Deprem felaketi gerçeğimiz ve en az hasarla atlatmak içinde şimdiden çalışmalara başlamamız gerekiyor. Büyük acılar yaşadık ve bundan sonra acılar yaşamamak için önemli adımların atılması gerekiyor.”

“TAKİP MASASI OLUŞTURULMUŞ VE İLK TOPLANTI YAPILMIŞTIR”

Deprem sürecinde il başkanlığının yapmış olduğu faaliyetlere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Saygın, “Depremin ilk günü takip masası oluşturulmuş ve ilk toplantı yapılmıştır. Toplantı ardından faaliyetlere başlamıştır. Bu kapsamda acil ihtiyaçların karşılanması konusunda üye gönüllü ve tüm halkımıza yardım çağrısında bulunulmuş, ilimizde bulunan STK’lar aracılığı ile depremzede kardeşlerimize yardımlar ulaştırılmaya çalışılmıştır. Ardından il başkanlığımız AFAD koordinasyon merkezini ziyaret etmiş, çalışmalar hakkında bilgi almıştır. İlimize gelen depremzede kardeşlerimizin yerleştirilmesi, gelenlerin ihtiyaçlarının karşılanması ve AFAD ile koordineli bir şekilde çalışılması konusunda görüşmeler gerçekleştirilmiştir.” Dedi.

“ÖZEL İLETİŞİM HATTI KURDUK”

Saygın cümlelerini şöyle sürdürdü: “Sorunların acil çözümü için AFAD ile doğrudan iletişim numaraları alınmıştır. Yine il başkanlığımızda da depremzede kardeşlerimiz için doğrudan özel iletişim hattı kurulmuş ve bu numara kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu kapsamda AFAD koordinasyon merkezi ikinci kez ziyaret edilmiş sahada depremzedelerin karşılaştığı sorunlar iletilmiştir. İlimizde mevcut ev, otel, yurt ve misafirhanelerde konaklayan depremzedelerin yemek ve konaklama süreleri ile ilgili görüşmeler yapılmıştır. Sorunların tarafımızca çözülemeyen kısımları yetkili mercilere iletilmiştir.”

YARDIM VE DESTEKLER SÜRÜYOR!

“Depremzede misafirlerimizin ilimizde yerleştirilmesi konsunda çalışmalar yapılmıştır. İl, İlçe teşkilatlarındaki üyelerimiz yardım kuruluşlarının çalışmalarında yer almış yardım faaliyetlerinde bulunmuşlardır. Tuşba, Edremit, İpekyolu, Gürpınar, Muradiye, Erciş ilçe teşkilatlarımız ile kadın ve gençlik kollarımız depremzede ailelerin yerleştikleri otel ev pansiyon yurt vs. gibi yerlerde ziyaret etmiş. Ziyaret edilen ailelerin ihtiyaçları yardım kuruluşlarına koordineli bir şekilde iletilmiş ihtiyaçları imkanlar ölçüsünde giderilmiştir. Yine depremde vefat eden hemşerilerimizin tespiti yapılmış. Ertesi gün taziye ziyareti yapmıştır.”

“HALKIMIZ BÜYÜK BİR KARDEŞLİK ÖRNEĞİ SERGİLEMİŞTİR”

Saygın, son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “İlimizde özellikle halkımızın büyük bir kardeşlik örneği gösterdiğini de belirtmek isteriz. Halkımız deprem bölgelerine yardım gönderme yanında ilimize gelen misafirlerin konaklaması ve ihtiyaçlarının karşılanması noktasında büyük bir kardeşlik örneği sergilemiştir. Bu vesile ile deprem görmüş aziz hemşerilerimizi takdir ve tebrik ediyoruz. Bu süreçte il başkanlığımız olarak destek, tespit ve yardım faaliyetlerimiz aralıksız devam edecektir. Halkımıza da yardım faaliyetlerine devam edilmesi çağrısında bulunuyoruz. Kahraman Maraş merkezli meydana gelen ve toplam 10 ilimizi etkiyen deprem nedeni ile hayatını kaybeden kardeşlerimize Allahtan rahmet diliyoruz. Yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Hayatını kaybeden kardeşlerimizin ailelerine ve depremden etkilenen herkese Allahtan sabır diliyoruz.”

Editör: TE Bilisim