ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Türkiye ve Van için önemli bir konumda olan Kapıköy Sınır Kapısı, ekonomiye katkı sağlarken yıllardır özellikle son dönemlerde artan sorunlarıyla da sık sık gündeme geliyor. Kalabalık kafileler halinde Van’a gelen ve kentten giden turistler, saatlerce uzun kuyruklarda beklerken oturacak bir oturma bank bile olmadığı için yerde oturmak zorunda kalıyor. Sınırda kurulan ve kente yakışmayan çadırlarda ve konteynerlerde yiyecekler satılırken, turistler oturacak yer olmadığı için yerde yemek yiyor. Her ay on binlerce kişinin giriş yaptığı Kapıköy Sınır Kapısı’nda bir WC gibi eksiklikler adeta pes dedirtiyor. Daha önce sık sık etrafındaki kirlilikle gündeme gelen Kapıköy’deki çöp görüntüleri kente yakışmazken, yıllardır bir tesisin yapılması sık sık dile getirilse de bir çözümün bulunmaması da gözlerden kaçmıyor. Turistlerin yanı sıra Kapıköy’e çalışmak için gelen vatandaşlar da aynı sıkıntılardan mustarip. Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren vatandaşlar, İran’dan Türkiye’ye eskisi gibi mal getiremediklerini ve bu sorunun her yıl katlanarak arttığını belirtti.

MODERNİZE EDİLDİ AMA SIKINTILAR BİTMEDİ

Yıllardır hiç iyi koşullarda olmayan, fakat 2019 yılındaki modernizasyon ile uluslararası geçişlere imkan sağlacak bir hale gelen Kapıköy buna rağmen sıkıntılardan kurtulmadı. Modern bir inşa süreci hayata geçirilmesine rağmen alt yapıda ciddi aksaklıklar yaşanmaya devam ederken Kapıköy, olası bir uluslararası kapı olma sürecini beklerken bu ünvana yakışmayacak sıkıntılarla boğuşuyor. Geçtiğimiz yıllarda kapıdan geçen turistlerin uğradığı kötü muamele, olumsuz koşullarla sık sık gündeme gelen Kapıköy’de hala düzenleme, alt yapı ve çevre sorunları sürüyor. Bazı dönemlerde her gün binlerce kişinin gidiş-geliş yaptığı kapıda bu sirkülasyon rağmen eksiklikler giderilmiyor.

HEM İRANLI MAĞDUR HEM DE VATANDAŞ…

İlyas İzi adlı vatandaş, İranlı turistlerin yaşadığı mağduriyeti anlatarak, “Gümrükte rahat eşya getiremiyoruz. Sadece 2 kilo çay, 5 kilo pirinç, 3 karton sigara getiremiyoruz. Eşya getirdiğimizde de bize burası ticaret kapısı değil diyorlar. Zaten eşyaları getirene kadar da birçok yerden geçiyoruz. Kapıköy sabah açılıyor, akşam çok erken kapanıyor. 7/24 açık olsa bu kadar sıkıntı yaşamayız biz de. Ne doğru düzgün bir tuvalet var. İnsanlar çadırlarda, konteynerlerinde yemek yapıyor. Bu yemekler ne kadar sağlıklı? İranlı turistlerin hepsi yerde yemek yiyor görüyorsunuz. Doğru düzgün oturacakları bir yer bile yok. Görüyorsunuz İranlı turistler çöp konteynerinin yanında yemek yiyor. Her ay buradan Türkiye’ye on binlerce İranlı turist geliyor ama gördükleri muameleye bakın. Turistlerimiz çöp konteynerinin dibinde yemek yiyor. Turistler, buraya gelenler tuvalet ihtiyacını karşılayamıyor. Ayıp! Ayıp” dedi.

İRANLI TURİSTLERİ NASIL DA İYİ KARŞILIYORUZ AMA(!)

İzi, “Kentin nüfusu 1 milyonu aştı. Her ay rekor sayıda turist bu Kapı’dan Van’a, Türkiye’ye geliyor ama gördükleri muameleye bakın. Bu ayıp hepimizin. Bu ayıp tüm Van halkının. Biz böyle yaparak elimizdeki turisti de kaçırırız. Böyle yaparak kentimize zarar veririz. Bu görüntüler Van’a yakışıyor mu? Bu görüntüler Van’ın açık olan tek sınır kapısına yakışıyor mu? Yakışmıyor. İnsanlar kendi ülkelerine gidene kadar yerde oturuyor. Görüyorsunuz hepsi yerde bekliyor. Çünkü oturacakları bir bank bile yok” diye aktardı.

İRANLILAR YERDE, BİR WC BİLE YOK…

Bu görüntülerin Van’a yakışmadığını dile getiren İzi, “Etraftaki çöpü görüyorsunuz. İranlı turistlere iyi bakmamız lazımken gördükleri muameleye bakın. Bu fiyaskodur. Bu gümrüğe bu görüntüler yakışmıyor. Oturacak bir yer yok. Dinlenecek bir yer yok. Bazen akşama kadar sistem gidiyor gelmiyor. İranlılar da akşama kadar yerde bekliyor. Bu görüntüler kentimize yakışmıyor. Yetkililer bunları görsünler. Van’a çok büyük katkı sağlayan İranlılara iyi davranalım. Kapıköy’deki sorunlar bir an önce çözülsün” şeklinde konuştu.

“BU GÖRÜNTÜLER VAN’A YAKIŞMIYOR”

Şahyettin Nak adlı vatandaş, yaşadıkları sorunları anlatarak, “Kapıköy’ün 7/24 açık olmaması bizi çok etkiliyor. Gidiş-gelişlerimiz bu konuda çok sıkıntılı. İstediğimiz şeyi alamıyoruz. Bazen karşı tarafa geçip orada kalıyoruz. Mağdur oluyoruz. 7/24 açık olsa bu kadar sıkıntı çekmeyiz. Bu sıkıntıları da yaşamayacağız. Daha rahat gidip geleceğiz. Kapıköy’deki sorunlar her yıl katlanarak artıyor. Bu tarafta ayrı sorunlar var. 2 kilo çay, 3 kilo pirinç, 5 kilo şeker tek getirebiliriz. O da masraflarımızı karşılamıyor. Van’da iş yok biliyorsunuz. Özalp, Saraylıların çoğu Kapıköy’den geçimini sağlıyor. Buradan iş yapmak istediğimizde de bize engel oluyorlar, burası fabrika mı diyorlar. Evet, burası bizim için fabrika. Geçimimizi buradan sağlıyoruz. Fakat öyle kötü muameleler görüyoruz ki gelmek bile istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“AYIP”

A.Y. adlı vatandaş, “İnsanlar burada mağdur oluyor. Buraya gelenler günü birlik çalışanlar genelde. Onlar da günde 50-100 lira ya kazanabiliyor. Bazen onu bile kazanamıyorlar. Pasaport pulu 150 lira olmuş. Karşıya geçince hiçbir şey getiremiyor insanlar. 2 kilo çayla, 2 kilo pirinç hangi masrafımızı karşılasın. Sabahtan akşama kadar buraya ekmek paralarını kazanmak için gelen insanlar maalesef hiçbir şey kazanamadan hatta zarar ederek dönüyorlar” dedi.

“KAPIKÖY’ÜN SORUNLARI HER YIL ARTIYOR”

A.Y. “İnsanlar aç. Evine ekmek götüremeyen insanlar var. 2 kilo şekerle kim geçinir? Eskiden yine eşya getirip geçimimizi sağlıyorduk. Yıllardır Kapıköy için sözler verildi ama hiçbiri tutulmadı. Burada çalışma imkanları yok. Van’da da iş yok. Ya burada çalışacağız ya da başka illere gideceğiz. Burası da olmasa nereye gideceğiz. İranlıların hepsi yerde oturmuş çünkü oturacakları bir yer yok. Yemek yiyecekleri bir yer yok. Tuvalet bile yok” diye aktardı.

Editör: TE Bilisim