Asgari ücrete gelen yüzde 54,6'lık zam sonrası memur ve emekliler 2023 yılında alacakları zammı bekliyor. Memur ve emeklilerin alacağı zam 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon rakamı ile netleşecek. EYT'de yaş sınırı, memur ve emeklilerin beklediği zam oranlarıyla ilgili olarak TRT Haber'de açıklamalarda bulunan Çalışma Hayatı Uzmanı Ali Duman, "Kamu çalışanlarının maaşları peşin ödenir. 3 Ocak'ta enflasyon rakamları belli olduktan sonra kamu çalışanları 15 Ocak'ta zamlı maaşlarını alacaklar. Devlet memurları ve emeklileri için maaş artışları toplu sözleşme ile belirlenir. Toplu sözleşme 2021 yılının Ağustos ayında yapılmıştı. Burada 2023 yılı için belirlenen rakam 1. dönemi için yüzde 8+enflasyon farkı, 2. dönemi için ise yüzde 6+enflasyon farkı. Enflasyon oranları 3 Ocak'ta netleşecek. Şuan itibarıyla son 5 aylık enflasyon ortalaması yüzde 14 bandında. Enflasyon şuan düşük eğilimde, 2022'nin kapanışı yüzde 17 bandında kalabilir." dedi.

"MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARINA 'CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN' DOKUŞUNU GELEBİLİR "
Asgari ücrete gelen zam beklenen enflasyonun üzerinde zam yapıldığına dikkat çeken Duman "Bununla ilgili olarak 'memur ve memur emeklisinin zamlarında da bir farklılık oluşacak mı?' sorusu gündeme geldi. 2022 yılında yüzde 2,5'luk bir refah payı verilmişti. Sayın Bakan da bu konuda sinyal verdi. Maaş zamlarına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir dokunuşu bekleniyor. 2023 yılı için de toplu sözleşmeye ekstra bir seyyanen zam ya da refah payı gelebilir. Bu SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde de gelecektir. Oran olarak ise, enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası zam artışını yüzde 25 seviyelerine çıkaracak bir düzenleme olabilir." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN AYNI YAKLAŞIMLA ELE ALACAĞIZ DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise zam oranlarıyla ilgili "Memur ve emekli maaş artışlarını da yine bu yaklaşımla yapacağız. Amacımız bir sonraki yıl yani 2024'te ülkemizi tek haneli enflasyon rakamlarına kavuşturmaktır. Ülkemizin tüm potansiyelini sonuna kadar kullanıyoruz. Fiyat artışlarının tüm kesimlerin refahlarında yol açtığı kayıpları telafi edip üzerine çıkana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Fırsatçılık peşinde koşanları da asla affetmeyeceğiz." demişti. Temmuz zam döneminde en düşük emekli maaşı 2.500 TL'den yüzde 40 artışla 3.500 TL'ye çıkarılmıştı.

HAMZA DAĞ'DAN REFAH PAYI AÇIKLAMASI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'ın ise emekli zamlarıyla ilişkin "Enflasyona milletimizi ezdirmeyeceğiz diye çok net ifade ettik. (En düşük emekli aylığı) Daha önceki artışlarda da seyyanen bir artış yapıldı. En düşük emekli aylığına refah payı gelebilir. Burada bir emekli aylığı bağlarken ödemiş olunan prime göre oluyor. Çalışma Bakanlığımız süreci yürütüyor." dedi.

MEMUR VE EMEKLİYE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Memur-Sen'e bağlı 11 sendikanın temsilcileriyle bir araya geldi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın "Memura ek zam talebini dile getirdik. Asgari ücretteki iyileştirme memura da yapılmalı" dedi.Görüşme sonrası Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın açıklamalarından satır başları; Yerel yönetimlerde işten atılan 5393’e tabi sözleşmeli memurların yeniden işe kavuşturulması talebinde bulunduk. 4a kadrosuna alınacak kardeşlerimizin konumuna uygun işe alınmasını talep ettik. Ek gösterge konusunda memnuniyetimiz ifade ettik. Adaletin tamamen sağlanması konusunda beklentimizi ifade etme fırsatı bulduk.

MEMURA EK ZAM TALEBİ

İstiyoruz ki, kamu görevlilerinin durumu bir an önce görülsün. Ocakta enflasyon farkı ile beraber ek bir zammın yapılması artık zaruret olmuştur. Bunu ifade ettik. Taban aylığa yaparsınız, seyyanen yaparsınız, bir kısmını oran bir kısmını seyyanen yaparsınız. Çeşitli yolları var.  Kiralar memurları zorluyor, büyük şehirlerden kaçış başladı. Asgari ücrete yapılan iyileştirmeden sonra etiketler bir anda değişti. Bunu bir kez daha ifade ediyoruz ve memur olarak ek zam bekliyoruz.

ASGARİ ÜCRET VURGUSU

Asgari ücretteki iyileştirme memura da yapılmalı. Zam için Aralık ayı enflasyon açıklanması bekleniyor. Bakanlık çalışmaların devam ettiğini belirtti. Biz temel konuları paylaştık. Oran olarak bir konuşma olmadı. Asgari ücretin artışını zorunlu kılan nedenlerin aynısının memur için de geçerli olduğunu söyledik. Biz talebi ilettik. Bundan sonrasını ekonomi yönetimi ve maliye bakanımız değerlendirecek.

OLASI MAAŞ TABLOSU

Enflasyon olasılıklarına göre ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yapılacak artış oranları şöyle olacak:

Yıllık enflasyon - Maaş artışı

Yüzde 65,2 Yüzde 16,05

Yüzde 70,5 Yüzde 19,75

Yüzde 73,7 Yüzde 22,03

Yüzde 78,6 Yüzde 25,45

Editör: TE Bilisim