ŞEHRİVAN HABER - ÖMER AYKAÇ: Deprem uzmanları yaşanan deprem felaketi ile birlikte olası deprem uyarılarını da yapmaya devam ediyor. İstanbul başta olmak üzere birçok ilde deprem tedirginliği sürerken, deprem boyunca açıklamaları ile sık sık gündem olan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan bir kez daha yer göstererek birçok kenti uyardı. 8 şiddetine kadar deprem üretebilecek noktalara da değinirken Yedisi bölgesi ile birlikte Van ve bölge illerini de kapsayan bölgeler için uyarı yaptı.

İstanbul Havalimanı bir kez daha Avrupa'nın zirvesinde İstanbul Havalimanı bir kez daha Avrupa'nın zirvesinde

Tunceli’de katıldığı bir panelde deprem ve deprem riskleri üzerine konuşan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bingöl ile ilgili uyarılarına bir yenisini eklerken, o bölge ile birlikte Van’ın da aralarında olduğu bölge için önemli uyarılar yaptı.

İşte bölgedeki olası depremlerle ilgili o açıklamalar:

“Bölgedeki gerginlik birikiminin boşalması gerekiyor. Boşaldığı zaman yerde kırık oluşuyor. Doğu Anadolu kırığı, bugünkü Hatay’ın bulunduğu kesimden Osmaniye, Adıyaman’ın kuzeyinden Kahramanmaraş oradan da Malatya, Elazığ’a uzanıyor. Tunceli’ye uğramıyor. Bingöl’den Karlıova’nın bulunduğu yerden Kuzey Anadolu fayı ile kesişiyor. Bu 15 milyon yıl önce oluyor. Bu kaktırma devam ettiği için Doğu Anadolu da bu yükü kaldıramadığından bu kez ikinci bir kırık oluşuyor. Bu da Hakkari’nin bulunduğu yerden Van, Bitlis, Muş ve Varto üzerinden Bingöl, oradan Karlıova, oradan da Erzincan üzerinden Tokat, Amasya’dan Bolu, Bolu üzerinden Adapazarı ve Kuzey Marmara yani İstanbul ve Selanik’e kadar gidiyor. Biz buna Kuzey Anadolu kırığı diyoruz. Bunun da yaşı 3,5 milyon” dedi.

Editör: TE Bilisim