ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-MEHMET ALİ EKİNCİ

Covid-19 salgını sürecinde dünya genelinde ve Türkiye’de büyük ölçüde azalan yolcu trafiği, 2022 yılının başından bu yana hızla artmaya devam ediyor. Salgının olumsuz etkisini geçen yıl alınan önlemlerle atlatan Türk sivil havacılığı da hava trafiği ve yolcu yoğunluğu açısından yükselişini sürdürürken, Van Ferit Melen Havalimanında da yolcu sayısı artarken, seferler de ise düşüş yaşandı. Tercih edilmesine rağmen sorunları da gün geçtikçe büyüyen Van Ferit Melen Havalimanı azalan seferler, bilet sorunu ve pahalılık nedeniyle adeta irtifa kaybetti.

NÜFUS VE TALEP ARTIYOR AMA SEFERLER DÜŞÜYOR!

Kentin nüfusu 1 milyonu aşsa da Van Ferit Melen Havalimanı’ndaki sefer sayılarındaki düşüş bu nüfusu taşıyamazken açıklanan sayılar da bunu teyit etti. Daha önceleri 20’nin altına düşmeyen sefer sayıları son yıllarda düşerek, vatandaşı olumsuz etkilerken, açıklanan veriler de bunu kanıtlıyor. Öyle ki Şehrivan’ın, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünden derlediği bilgilere göre, bu yılın ilk 11 ayında Van Ferit Melen Havalimanı’nda geçen yılın aynı dönemine göre iç hatlarda yüzde 3, dış hatlarda ise yüzde 20 düşüş yaşandı.

TÜRKİYE’DEKİ HAVALİMANLARI UÇAK SEFERLERİNİ ARTTIRDI AMA VAN’DA AZALDI…

Yıllardır her dönem farklı sıkıntılarla gündeme gelen Van Ferit Melen Havalimanında son yıllarda yaşanan sorunların ardı arkası kesilmiyor. Uzunca yıllar kapasite genişletme çalışmalarının sürdüğü, ardından da uçak sayısının azlığı nedeniyle tartışılan havalimanı ile ilgili havalimanı içerisinde yaşanan sorunlar da dikkat çekiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, uçak seferleri düşerken, bu durum vatandaşı da olumsuz etkilemeye devam ediyor. son zamanlarda yaşanan bu olumsuzlukla gerek milletvekillerinin TBMM’ye taşıdığı soru önergeleriyle gerek vatandaşların sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla gündeme gelse de uçuş sorunu bir türlü çözüme kavuşmuyor.

VAN’DA UÇUŞ SORUNU DEVAM EDİYOR…

Kentin nüfusu 1 milyonu aşsa da nüfus olarak kendisinden daha küçük olan illere göre birçok alanda geri planda kalıyor. Van’da daha önceleri 20’nin altına düşmeyen sefer sayıları son yıllarda düşerek, vatandaşı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Nüfus yoğunluğu bakımından Van’dan küçük olan illerde daha fazla uçak seferi yapılırken, Van’da uçak seferlerinin her geçen gün düşmesi ve bu illerden az sefer yapması adeta pes dedirtiyor. Öte yandan diğer illere oranla Van’da uçak bilet fiyatlarının çok yüksek olması, kentte yaşayan vatandaşların yanı sıra turistleri de olumsuz etkilemeye devam ediyor.

YOLCU SAYISI ARTTI AMA…

Şehrivan’ın, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünden derlediği bilgilere göre, Van Ferit Melen Havalimanı’nda bu yılın ocak-kasım döneminde yolcuların 1 milyon 178 bin 150’si iç hatlardan, bin 858’i dış hatlardan seyahat etti. Bu yılın ilk 11 ayında toplam 1 milyon 180 bin 8 kişi Van Ferit Melen Havalimanı’nı kullandı. Verilere göre, bu dönemde Van Ferit Melen Havalimanı’nı kullanan kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artış gösterdi. Geçen yıl aynı dönemde ise Van Ferit Melen Havalimanı’ndan toplam 1 milyon 171 bin 23 yolcu seyahat etmişti.

VAN FERİT MELEN HAVALİMANI’NDA SEFER SAYILARI AZALDI, DIŞ HATLARDA UÇUŞ SAYISI ÇAKILDI!

Bu yılın ilk 11 ayında Van Ferit Melen Havalimanı’nı kullanan yolcu sayısı artsa da gidiş-dönüş seferleri geçen yıla göre azaldı. Van Ferit Melen Havalimanı’nda, bu yılın ocak-kasım döneminde iç hatlarda 14 bin 64, dış hatlarda 55 sefer yapılırken, toplam uçuş sayısı ise 14 bin 119 olarak gerçekleşti. Geçen yılın ocak-kasım döneminde 14 bin 543 seferin yapıldığı Van Ferit Melen Havalimanı’nda bu senenin aynı döneminde iç hatlarda yüzde 3, dış hatlarda ise yüzde 20 düşüş yaşandı.

PİŞKİN: VAN’IN ÇEKTİĞİ SIKINTI ORTADA!

Van Ferit Melen Havalimanı’nda ticari uçak trafiği de geçen yılın ocak-kasım dönemine göre yüzde 4 azaldı. Geçen yılın ilk 11 ayında 7 bin 356 ticari uçak trafiği yaşanırken, bu yıl 7 bin 75 olarak hesaplandı. Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren Profesyonel Turist Rehberi Engin Pişkin, “Van Ferit Melen Havalimanında özellikle son 3 yıldır uçak sayılarındaki azlık ve aşırı yoğunluktan dolayı ne kadar büyük sıkıntı çektiğimiz ortadadır. Bu havalimanını ağırlıklı olarak turistler kullanmıyor zaten. İç hatlardaki düşüşün nedeni şudur; uçak sayısındaki azlık. Bu Van’a ulaşımı en çok etkileyen özelliklerin başında geliyor. Örneğin, ben bugün İzmir’den bir grupla Van’a gelmek istediğimde uçaklarda şu an yer yok ve ben gelemem. Bu defa seyahat planımı ertelemek zorunda kalıyorum ve başka bir destinasyon tercihim oluyor. Onun için Van’da ciddi anlamda sıkıntı çekiyoruz” dedi.

“CİDDİ ANLAMDA SIKINTI ÇEKİYORUZ”

Pişkin, dış hatlardaki düşüşe de değinerek, “Turistin Van’a ulaşımını kolaylaştıracak hiçbir çalışma yok. Onun için uçak sayısının muhakkak artması gerekiyor. Bununla birlikte bunun teşvik de edilmesi lazım. Dış hattı kullanamıyoruz. Bir dönem vardı ama şu an Ferit Melen Havalimanında dış hat uçak yok. İran’dan Van’a gelen uçak vardı bir dönem. Zaten tek seferden sonra bizim için bir deneyim oldu. Çünkü altyapısı iyi hazırlanmayan bir destinasyonu elimize yüzümüze bulaştırdık” diye aktardı.

PİŞKİN: ENERJİLERİNİ UÇAK SEFERLERİNİN DÜŞÜŞÜNE HARCASALARDI ŞU AN ÇOK BÜYÜK GELİŞMELER YAŞANMIŞ OLURDU

Pişkin, konunun turizmciler tarafından yetkili mercilere aktarılmadığı sürece sorunun devam edeceğini belirterek, “Van’ın ticaretle ilgilenenleri, STK temsilcileri enerjilerini uçak seferlerinin düşüşüne harcasalardı şu an çok büyük gelişmeler yaşanmış olurdu. Kars’ın nüfusu, İpekyolu kadar değil ama uçak sayısı kışın gayet güzel. Turistik trenleri var ama bizde yok maalesef. Turizmciler bir araya gelerek bir milletvekili ile birlikte sorun yetkili mercilere anlatılacak. Sorun ancak bu şekilde çözülür. Biz bu sorunları yetkili mercilere aktaramadığımız için bu sorunları yaşıyoruz. Uçak seferleri arttırılırsa sorun çözülür. Bu sorunu doğru bir şekilde aktardığımızda kökten çözülür” ifadelerini kullandı.

“UÇAK SAYISININ ARTTIRILMASI GEREKTİĞİNİ NET BİR ŞEKİLDE İFADE EDEBİLECEK GÜÇLÜ BİR LOBİYE İHTİYACIMIZ VAR”

Çözüm önerisinde bulunan Pişkin, “Biz sektöre dokunacağız. Sektörün çok önemli temsilcileri var. Yıllardır fikir üretiyorlar. Bunlar bir araya gelecek. Bizim Van’dan ibaret olmadığımızı, uçak sayısının azlığından dolayı turistin Van’a gelmediğini, ulaşımın zor olduğunu, Van’ın büyük bir potansiyelin içerisinde küçücük kaldığını, bundan dolayı da ciddi anlamda uçak sayısının arttırılması gerektiğini net bir şekilde ifade edebilecek güçlü bir lobiye ihtiyacımız var” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim