ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-UĞURCAN DEMİR

Son dönemlerde uçuş sayısındaki azlık, bilet fiyatlarının pahalılığı, Kapıköy’ün tam kapasite çalışmaması gibi önemli konuları konuşan ve tartışan Van’da, gündem değişmiyor. Bu sorunlar defalarca gün yüzüne taşınmasına rağmen eksiklikler giderilmezken bu sıkıntılara rağmen önemli istatistikler de görmeyi sürdürüyor. Şehrivan’ın Ticaret Bakanlığı’ndan derlediği verilere göre, 2022 yılının ilk 9 ayında 892 bin 847 kişi Kapıköy Sınır Kapısından giriş-çıkış yaparken, yine Şehrivan’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nden derlediği verilere göre, yılın ilk 10 ayında 1 milyon 58 bin 800 kişi tercih etti. Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren turizmci Murat Beyaz, sorunların çözülmediği sürece her yıl katlanarak artacağını söyledi.

BÜYÜK SIKINTILAR YAŞANIYOR AMA…

Doğal güzellikleri ve doğasıyla Doğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Van, son yıllarda her anlamda geriye sarıyor. Yapılan araştırma ve verilerde sonlarda yer alan Van, içler acısını halini gözler önüne seriyor. Van, elindeki potansiyeli kullanamayıp her geçen gün daha da kötüye giderken, bu düşüş her anlamda kendini hissettiriyor. İran ile en uzun sınıra sahip Van’ın Kapıköy Sınır Kapısı, gerek ülke gerekse kent için büyük önem taşıyor ama sınır kapısı da beklediği değeri göremiyor. Yine Van’ın önemli ulaşım merkezinden biri olan Van Ferit Melen Havalimanı, yüz binlerce kişi tarafından tercih edilmesine rağmen sorunları bitmek bilmiyor. Bu sorunlara rağmen hem sınır kapısından hem havalimanından milyonları bulan insan ise geçiş yapıp kente geliyor.

HAVALİMANIMIZI 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ KULLANDI!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nden derlediği verilere göre, yılın ilk 10 ayında 1 milyon 58 bin 800 kişi tercih etti. Verilere göre, Ekim ayı sonu itibarıyla Van Ferit Melen Havalimanı’na iniş-kalkış yapan uçak sayısı; iç hatlarda 12 bin 635, dış hatlarda 54, toplam 12 bin 689 oldu. Veriler baz alındığında uçak trafiği geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 azalırken, ticari uçak trafiği de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 azalarak 6 bin 295 oldu. Ekim ayı sonu itibarıyla Van Ferit Melen Havalimanında yük trafiği yüzde 4 artarak 10 bin 149 oldu.

KAPIKÖY’DE SON YILLARIN RAKAMLARI YAKALANDI!

Ticaret Bakanlığı’ndan derlenen verilere göre, yılın ilk 9 ayında 892 bin 847 kişi Kapıköy Sınır Kapısından giriş ve çıkış yaparken bu, son 2 yılın en iyi rakamı oldu. Verilere göre, Ocak-Eylül ayları arasında 85 bin 817 araç sınır kapısından giriş ve çıkış yaptı. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan turizmci Murat Beyaz, Van Ferit Melen Havalimanını 1 milyondan fazla kişinin kullanmasını değerlendirerek sözlerine şöyle başladı: “Rakamlara bakıldığında 10 ayda 1 milyondan fazla kişinin havalimanımızı kullanması, özellikle bunca sıkıntıya rağmen, günlük güneşlik olmayan uçak seferlerinin olmadığı günlerce haftalarca yer bulunmadığı bir ortamda bu çok büyük bir başarıdır aslında. Bu kadar yüksek bir sayıya ulaşmamız hem yolcu sayısı açısından ve kıt uçak sefer sayısına rağmen büyük bir başarıdır bu. Bu sayı artacak. Yıl sonuna doğru muhtemelen 1 milyon 200 bin bandına çıkmasını tahmin ediyorum.”

“BUNCA SORUNA RAĞMEN BU RAKAMIN YAKALANMASI MUCİZE”

Beyaz, Kapıköy’deki giriş-çıkışları da değerlendirerek, “9 ayda 900 bine yakın kişinin Kapıköy Sınır Kapısından giriş-çıkış yapması da ayrıca bir mucize. Çünkü günde 4-5 saat çalışan ve bu 4-5 saat çalışma sırasında da 1 saat, yarım saatle hizmet verilmeyen bir Kapıköy Sınır Kapısından bu kadar kişinin bu kadar giriş ve çıkış yapması da başarı olarak değerlendirmek gerekiyor. İnşallah bu rakamları hizmet kalitesi olarak da buralara ulaştırabiliriz. İyi bir hizmet kalitesi yakalayarak bu rakamları 2-3’e katlayabilecek bir duruma evrilir” dedi.

SORUN ÇOK AMA TERCİH EDEN DE ÇOK…

Sorunların katlanarak arttığını dile getiren Beyaz, “Sorunlar büyük. Sorunlar, öyle yabana atılacak sorunlar değil. Şehrimizin motivasyonunu düşüren, bu durumda iş yapmaya çalışan esnafın, tüccarın motivasyonunu düşüren sorunlar bunlar. Yıllardır bu sorunlar devam ediyor. Yeni olan bir durum yok ortada. Yıllardır var olan sorunlar katlanarak devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda da bu sorunlar katlanarak devam edecek. Muhtemelen biz 10 yıl sonra da aynı sorunları konuşacağız. Çünkü geriye gittiğimizde, 10-15 yıl önce Van turizmiyle, ekonomisiyle ilgili sorunlar neyse aynen devam ediyor” diye konuştu.

BEYAZ: SORUNLAR ÇÖZÜLMEZSE KATLANARAK ARTACAK!

Beyaz, gelecekte de bu sorunların devam edeceğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Değişen bir durum yok ortada. Muhtemelen yıllar sonra belki figürler değişecek, aynı konular, aynı sıkıntılar belki de katlanarak devam etmiş olacak. Yine biz uçak problemini konuşacağız, yine sınır kapısının problemlerini konuşacağız. Çünkü bu sorunları kısa sürede çözecek insanlar yok bu şehirde. Şehir darmadağın. Şehir paramparça. Şehir tek ses olmayı başaramıyor. Dolayısıyla tek ses olmayan, ortak bir amaç için mücadele etmeyen kentte sorunların çözülmesi mümkün görünmüyor. Şehrin turizmi, ekonomisi vb. için çok ümit var değilim. Bir birliktelik, bir görüş birliği çok da mümkün görünmüyor.”

“VAN, YERİNDE SAYMAYA DEVAM EDİYOR”

Sorunların çözülmemesinin sebebini de dile getiren Beyaz, “Şehirde bu sorunları çözecek, bunları kendilerine dert edecek birileri yok. Maalesef şehrin derdiyle dertlenen, şehrin sıkıntılarıyla sıkıntı çeken figüranlar yok. Hal böyle olunca biz bir karşılık da bulamıyoruz. Doğru düzgün bir bilgi akışı olmazsa, kentin problemlerinin doğru düzgün aktarımı söz konusu olmazsa maalesef yerinde saymaya devam edeceğiz. Bu da sadece yerimizde saymakla kalmıyor. Bizleri daha da geriye götürüyor. Daha da geriye gideceğimizin belirtileri zaman zaman kendini gösteriyor. Geçmişte yaşadığımız sıkıntılar çözülmediği ve çözüm önerileri karşılık bulmadığı sürece bu demektir ki o sıkıntılar gelecekte çok daha katlanarak, büyüyerek devam edecektir. 2023 yılında, 2022’de konuştuğumuz konuların aynısını 2023’te de konuşuyor olacağız. Bu bariz bir şekilde ortada” şeklinde konuştu.

BEYAZ: HAVALİMANIMIZ VAN’IN İHTİYACINI KARŞILAYABİLECEK KAPASİTEDE DEĞİL

Beyaz, havalimanındaki sorunlara değinerek, bu sorunların çözülmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Havalimanımızın şartları çok kötü. Havalimanımız yetersiz. Havalimanımız Van’ın ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede değil. Önümüzde bir kış sezonu var. Tek pisle idare ediyoruz. Tek pistle biz bu sene kışın bir sürü uçak iptali yaşayacağız. Her sene yaşadık. Zaten cihaz yok. Otomatik pilotla indirecek ya da görüş mesafesi kısaldığında uçak indirecek bir sistemimiz yok. Sistem olmayınca kış şartlarında uçağı buraya indirmek çok zor oluyor. Muhtemelen önümüzdeki kış 1-2 ay içerisinde bu defa uçak iptallerini konuşmaya başlayacağız. Hava şartlarından dolayı gelemeyen uçakları konuşacağız. Dünyanın başka yerlerinde bizimle benzer hava şartlarına sahip yerlerde uçak vızır vızır inip kalkıyor. Bunun çözüm yollarına bakmak lazım. Bunun çözüm yolu ikinci bir pisttir. Bu sorunun üstesinden gelinebilir.”

“KAPIKÖY’ÜN 724 AÇIK OLMASI GEREKİYOR”

Kapıköy’deki sorunlara da değinen Beyaz, “Kapıköy’ün şartları ortada. Güzel bir bina yapıldı ama insanların oturabileceği, dinlenebileceği bir alan yok. İnsanlar saatlerce orada bekliyor ama oturabilecekleri bir alan yok. Fiziki şartlar daha da iyi dereceye getirilmeli ki bu tür sorunlar yaşanmasın. İnsanlar konforlu bir şekilde seyahat edebilsinler. Kapıköy’ün de çalışma saatleri sıkıntılı. 5-6 saatlik bir çalışma ile verim alınamaz. Kapıköy’ün 724 açık olması gerekiyor. Günde binlerce kişinin giriş-çıkış yaptığı sınır kapısının şartları iyileştirilmeli. Elimizdeki turistlerin kaçmasını istemiyorsak onları iyi şekilde karşılayıp o şekilde ülkelerine göndermeliyiz” diye aktardı.

Editör: TE Bilisim