Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından Türkiye'yi uzay yarışında bir adım öne taşıyacak hamleyi tarih vererek açıkladı.
BAŞKAN ERDOĞAN AÇIKLADI: İMECE UYDUSUNUN FIRLATILIŞ TARİHİ BELLİ OLDU
Başkan Erdoğan açıklamasında, ''Bir müjdemiz de ülkemizi uzay yarışında bir adım daha öteye taşıyacak yerli ve milli imkanlarla geliştirip ürettiğimiz IMECE uydumuzun fırlatılış tarihiyle ilgili. Dünyanın dört bir yanından yüksek çözünürlüklü görüntü sağlayacak İMECE gözlem uydumuzun uzay yolculuğu 15 Ocak 2023'te başlayacak. Haritalamadan tarım uygulamalarına kadar pek çok alandaki veri eksikliğini tamamlayacak uydumuzun şimdiden hayırlı olmasını diliyorum'' ifadelerini kullandı.

İMECE UYDUSUNUN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ 

Uydunun Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacını karşılamak üzere İMECE Altyapı Projesi’nde geliştirilen alt sistemlerle uzaya gönderilerek kritik uzay teknolojilerinde yurt dışı bağımlılığın en aza indirilmesi hedefleniyor. Özellikle görüntüleme, haberleşme, uydu yönetim ekipmanı (uçuş bilgisayarı), elektrikli itki, güç ve yönelim belirleme alt sistemlerinin milli imkanlarla geliştirilmesiyle, yurt içi ve yurt dışı pazarında yer alacak katma değeri yüksek ticari ekipmanlara sahip olunacak.

TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE uydusunun yılın son çeyreğinde yer testlerini tamamlaması ve 15 Ocak 2023'te fırlatılması planlanıyor.
TUA'DAN AÇIKLAMA GELDİ
Başkan Erdoğan'ın müjdesinin ardından Türkiye Uzay Ajansı'ndan (TUA) açıklama geldi.
Yapılan açıklamada, ''BİZİM mühendislerimiz! BİZİM altyapımız! BİZİM sistemlerimiz! Milli uydularımız uzay tarihçemize altın harflerle yazılacak teknolojileri Türkiye’ye kazandırmaya devam ediyor. Bir sonraki yolcumuz, İMECE! 15 Ocak 2023'' ifadeleri yer aldı.

Editör: TE Bilisim