ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-MEHMET ALİ EKİNCİ

Son yıllarda yoğun ilgi gören turistik Doğu Ekspresi’nin seferleri 12 Aralık’ta başlıyor. Yolcularıyla yeniden buluşacak olan turistik Doğu Ekspresi’nin biletlerinin büyük çoğunluğu satılırken, vatandaşlar alternatif yollar arıyor. Başta Kars olmak üzere civardaki kentlerde müthiş hareketlilik yaratan ve Kars’ı tam bir kış turizmi destinasyonu haline getiren ekspres cazibesini korurken vatandaş bu deneyimi yaşamak için, bilet bulamayınca alternatif olarak Van Gölü Ekspresi’ni tercih ediyor. Son dönemlerde adından sıkça söz ettiren Van Gölü Ekspresi önemli tren yolculuğu güzergahlarından biri olmasına rağmen eksik ve yarım yamalak şekilde işlev görüyor.

VAN GÖLÜ EKSPRESİ İNANILMAZ BİR DENEYİM SUNUYOR AMA…

Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Muş güzergahlarından geçerek Bitlis’in Tatvan ilçesine gelen Van Gölü Ekspresi, yolcularına eşsiz güzellikteki manzaralar eşliğinde seyahat yapma fırsatı vermesine rağmen az sayıdaki sefer, turistik olmayan vagonlar ve hattın adını alan Van’a ulaşmayan bir hat nedeniyle hikaye yarım kalıyor. Son yıllarda çokça dillendirilmesine rağmen konuyla ilgili adımlar atılmazken Şehrivan konuyu turizmcilerden ve turizmde faaliyet gösteren isimlerden dinledi.

VAN BU TRENİ KAÇIRMAMALI!

Bölgenin güzelliklerine tanık olan seyahat severler, Van’a gitmek isterse feribot veya karayolunu kullanmak zorunda kalıyor. Bölgenin turizmine ve ekonomisine katkı sağlayan Van Gölü Ekspresi’nin Tatvan’da sona ermesi ve Van’a gelmemesi yıllardır sürekli dillendirilen Kuzey Van Gölü Demiryolu Hattı’nın eksikliğine gözler önüne seriyor. Bunun yanı sıra haftada sadece 2 sefer yapılması ve vagonların azlığı kış mevsiminde öne çıkan tren seyahatlerinin sağladığı katkıya da gölge düşürüyor. Turizmdeki hareketliliği bilen ve takip eden isimler ise bu anlamda Van’da hızlıca adımlar atılması gerektiğini ifade ediyor.

VAN, VAN GÖLÜ EKSPRESİNE HASRET…

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Abdullah Tunçdemir şunları söyledi: “Van Gölü Ekspresi haftanın sadece 2 günü çalışıyor. Seferler az. Seferler arttırılırsa, vatandaşlar yer bulur ve rağbet artar. Van Gölü Ekspresi Van’a kadar gelmiyor. Tatvan’da son buluyor. Biz yıllardır Kuzey Van Gölü Demiryolu Hattını dile getirdik. Bu hat yapılsaydı çok güzel olurdu. Turizm bakımından çok iyi katkı sağlardı. Yazın da turistik vagonla gelinebilirdi. En azından feribotla gelinmeyecekti.”

“KUZEY VAN GÖLÜ DEMİRYOLU HATTI YAPILMALI”

Tunçdemir, “Van Gölü Havzasından kış turizmi için çok fazla yararlanılmıyor. Altyapılar eksik bu konuda. Biz bunda çok geri kaldık. Turizmden az yararlanıyoruz. Uluslararası çapta çalışmıyoruz. Altyapının bir an önce düzelmesi gerekiyor. Kış turizmini kullanmak istiyorsak bu kapsamda çalışmalar yapmalıyız. Bu anlamda Van Gölü Ekspresi’ne önem vermeliyiz. Van Gölü Ekspresi Van için çok önemli. Kışımız yaza göre çok sönük geçiyor. Kışımız uzun olduğu için bunu değerlendirmeliyiz. Vagon sayısı çoğaltılmalı ve Kuzey Van Gölü Demiryolu hattı yapılmalı” diye konuştu.

DENİZ: SEFER SAYISI AZ!

Rehberler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Deniz, şunları aktardı: “Van Gölü Ekspresinin tanıtımı çok az yapılıyor. İnsanlar Doğu Ekspresi ile Van Gölü Ekspresinin farkını bilmiyor hâlâ. Van Gölü Ekspresinde turistik vagon sayısı çok az. Vagon sayısı az olduğu için ister istemez acenteciler oradan vagon alamıyor. Böyle bir sorun var. Seferler de haftada iki gün yapılıyor. Tatvan’da inen yolcular genelde karayolu ile Van’a geliyor çünkü feribot ile uzun sürüyor. Van Gölü Ekspresi sayısını arttırılması gerekiyor. Tatvan’da inip Van’a gelen, gelmek isteyen çok fazla kişi var çünkü Van’ı merak ediyorlar.”

“VAN GÖLÜ EKSPRESİ VAN’A KADAR GELİRSE ÇOK BÜYÜK BİR RAĞBET OLUR”

Deniz, Van Gölü Ekspresinin Van’dan geçmesiyle çok fazla rağbetin olacağını vurgulayarak, “Kuzey Van Gölü Demiryolu Hattı’nın hayata geçilmesi mükemmel olacak. İnsanlar treni daha çok dışardaki görselliği görmek için tercih ediyor. Van Gölü Ekspresi Van’a kadar gelirse çok büyük bir rağbet olur. Bu konunun sürekli dillendirilmesi lazım. Kuzey Van Gölü Demiryolu Hattı yapılırsa insanlar Doğu Ekspresinden daha çok Van Gölü Ekspresine rağbet gösterecek. Tren Van Gölü’nün kenarından geçecek. Doğu Ekspresinin birçoğu zaten gece geçiyor. Bir de Van Gölü Ekspresi çok güzel pastoral bir doğa sunuyor. Volkanik dağlarıyla, renkli tepeleriyle. Çok rağbet görecek. Van’a gelen turist sayısı 10 kat artacak. İranlı turistler çok rağbet gösterecek. Her anlamda herkes kazanmış olacak. Sadece Van turizmi değil Van Demiryolu da kazanmış olacak” dedi.

“VAN ELİNDEKİ ŞANSI KAÇIRIYOR”

Deniz, “Girişimlerle bu konu gündeme getirilmeli. Tüm bileşenlerin bir araya gelip bu konunun üzerine düşmeleri gerekiyor çünkü çok güzel bir turizm ambiyansı var ve bunu kaçırıyoruz. Van elindeki şansı kaçırıyor. Trenin buraya gelmesi demek, turistin buraya gelmesi ve bu turistler şehre para kazandıracak. Turizm öyle bir şey ki kazanmayan yer yok. Herkes bir şekilde kazanıyor. O açıdan bütün turizm bileşenlerinin bu konuda bir araya gelmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

DENİZ: TURİZM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN BU KONUDA DESTEK VERMESİ LAZIM

Bileşenlerin bu konuda bir araya gelmesi gerektiğinin altını çizen Deniz, “İnsanlar sürekli farklı şeyler arayışında olduğu için alternatifler arıyorlar. Tren çok ilgi çekici mesela. Van’da 32 tane resmi rehberimiz var. Bunun neredeyse 25 tanesi kışın Kars’a gidiyor. Kuzey Van Gölü Demiryolu Hattı yapıldığında bu defa rehberler Van’da kalacak ve Van’ın tanıtımı olacak. Hatta İstanbul’dan, Ankara’dan insanlar gelip burada kalacak. Bu güzden son derece önemli. Turizm sektöründe çalışanların bu konuda destek vermesi lazım. Gerekirse bu konunun Sayın Valimiz Ozan Balcı ile görüşülmesi gerekiyor” diye konuştu.

BAKAN ERSOY, TURİSTİK VAN GÖLÜ EKSPRESİ MÜJDESİ VERMİŞTİ AMA…

Öte yandan kültür ve turizm alanında önemli adımlar atılmasına öncülük eden ve bölgede son yıllarda birbirinden önemli proje ve çalışmaları hayata geçiren isim olarak öne çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bu konuda 2019 yılında müjde vermiş fakat bu müjde hayata geçmemişti. Bakan Ersoy, 2019’da yaptığı bir açıklamada; “Talep gelmesi halinde Turistik Doğu Ekspresi, gün aşırıdan günlük sefere dönüştürülecek. Bu seferlere Turistik Van Gölü Ekspresi, Turistik Diyarbakır Ekspresi gibi yeni rotalar katacağız. Çok kısa sürede, yıl içerisinde bu noktaları da oturtmayı planlıyoruz. Bu tren seferleri sadece Türkiye'yle bağlı kalmasın komşu ülkelerle bağlansın, bu turistik tren seferlerini komşu ülkelere nasıl bağlarız bunun çalışmasını yapacağız.” Demişti.

Editör: TE Bilisim