ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-ORHAN SAĞLAM

Türkiye 5 ve 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin büyük üzüntüsünü yaşamaya devam ediyor. 10 ili doğrudan etkileyen ve son verilere göre 3 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği on binlerce vatandaşın yaralandığı deprem için ciddi bir seferberlik ortaya konuluyor. Toplam 13 milyonu etkileyen bir depreme dönüşen sarsıntılar sonrası bir taraftan enkaz kaldırma çalışmaları, diğer taraftan enkazda kalan insanları kurturma çalışmaları yürütülürken koca milyonlarca insana da yardım ulaştırılmaya çalışılıyor. Türkiye’nin tek yürek olduğu süreçte en büyük seferberliklerden birisini Van ortaya koyarken depremin hemen ardından harekete geçen kurum, kuruluş, STK, dernek ve özel şahıslar eliyle 1 gün gibi bir kısa sürede çok büyük oranda yardım bölgeye tırlarca yardım yağarken Van’da imkanı olan, yardım ulaştırabilecek herkes toplama merkezlerine koştu. Spor salonlarının yetersiz kaldığı, onlarca aracın ardı ardına yola çıktığı Van, depremde kendisine yapılan iyilik ve yardımları unutmadığını net bir şekilde göstermiş oldu.

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MALATYA KOORDİNASYON MERKEZİNDE!

Van’dan deprem bölgesine giden, günlük 10 bin kişi yemek kapasiteli Mobil Aşevi Tırımız kurularak, sıcak yemek dağıtımına başladı. Ayrıca ekiplerimiz, yoğun kar yağışı altında çadır kurma çalışmalarını da sürdürüyor. Yine depremin ilk günü Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesine 159 iş makinası ve araç ile 400 personel gönderdi. Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde 7,7; Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından Büyükşehir, tüm birimlerini teyakkuza geçirdi. Hummalı bir çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesine araç, yardım malzemesi, iş makinası ve çok sayıda personel gönderdi. Gevaş ilçesi yakınlarında bir araya gelen yardım konvoyu depremin yaşandığı illere doğru yola çıktı. Konvoyda, günlük 10 bin kişilik yemek kapasiteli Mobil Aşevi Tırı başta olmak üzere, 2 adet aşevi aracı, 2 itfaiye arama-kurtarma aracı, 10 TIR, 14 ekskavatör, 8 Beko Loder, 90 kamyon, 1 Akaryakıt tankeri, 3 cenaze aracı, 3 öncü araç 2 otobüs, 5 binek aracı araç ve 100 kişilik yerel destek ekibi olmak üzere toplam 141 araç 10 adet genel maksat çadırı deprem bölgesine gönderdi. Ayrıca Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğünce de 1 vidanjör, 1 basınç aracı, 2 kamyon, 2 lowbet, 2 beko Loder, 2 minibüs, 1 kamyonet, 1 vinç, 1 TIR çekici, 1 paletli ekskavatör, 2 su tankeri, 2 pikap olmak üzere 18 araç ve 34 personelde sevk edildi.

VAN DEPREMZEDELER İÇİN KENETLENDİ!

Van'ın Özalp ilçesinde, kaymakamlık ve belediye öncülüğünde başlatılan yardım kampanyası kapsamında gece saatlerinde kar yağışı altında yüklenen ilk yardım Tır’ı deprem bölgesine gönderildi. Depremzedeler için Özalp ilçesinde başlatılan yardım kampanyasına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Kaymakamlık ve Belediye tarafından temin edilen elektrikli soba, kullanılmamış kıyafet, battaniye, gıda ve kişisel hijyen malzemelerinin ağırlıkta olduğu malzemeler, gece saatlerinde kar yağışı altında yardım tırına yüklendi.

ÖZALP’TAN YARDIM TIRLARI YOLA ÇIKTI!

Kaymakamlık ve Belediye tarafından hazırlanan yardım kolileri gece saatlerinde kar yağışı altında İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Muhammed Emin Nasır’ın öncülüğünde belediye personelleri yardım tırlarına yükleyerek dualar eşliğinde Malatya’ya uğurlandı. Yine ilçe sakinlerinde gelen yardım malzemeleri kolilenerek deprem bölgesine tırlarla gönderilecek. Malzemelerin hazırlanma çalışmalarına destek veren İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Muhammed Emin Nasır, yaptığı açıklamada, depremin ardından ülkede 85 milyon insanın tek yürek olduğunu söyledi.

CANLA BAŞLA YARDIMLAR SÜRÜYOR!

Gece saatlerinde kar yağışı altında malzemelerin toplandığı alanda seferber olan kaymakamlık ve belediye personelleriyle bir araya geldiklerini belirten Nasır, şunları aktardı: "Isıtıcısından battaniyesine, kuru gıdadan yaş gıdaya, hijyen malzemeleri, bebek maması, biberon, emzik, ekmek gibi ürünler ayıklandı. Kolileme işlemlerini görevliler tarafından canla başla yapıyorlar. Belediye olarak iş makineleri ve kamyonlarımızı felaketin yaşandığı Malatya iline gönderdik. Depremzede vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla hazırlanan yardım kamyonlarından ilki gece saatlerinde Özalp ilçemizden yola çıkmıştır. Rabb'im vefat edenlere rahmet etsin, yaralılara da acil şifalar nasip etsin. Milletimizin başı sağ olsun" dedi.

GÜRPINARLI KADINLAR DEPREMZEDELER İÇİN YEMEK MESAİSİNDE

Van’ın Gürpınar ilçesinde belediye bağlı Norduz Sofrasında bir araya gelen kadınlar, depremzedeler için kumanya hazırlıyor. Aile Destek Merkezinde görevli kadınlar çalışanlarla birlikte hazırladıkları yemekleri tek tek paketleyerek depremden etkilenen bölgelere gönderiyor. İlk etapta 10 bin adet hazırlanan kumanyalar depremzedelere ulaştırmak üzere paketlendi. Gürpınar Kaymakamı Fatih Kayabaşı ve Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, çalışmaları inceleyerek kadınlardan bilgi aldı.

KAYABAŞI: YARDIMLAR DEPREM BÖLGESİNE SEVK EDİLİYOR

Gürpınar Kaymakamı Fatih Kayabaşı devlet ve millet kaynaşmasıyla yaraların sarılması için gayret ettiklerini söyledi. Kayabaşı, “Ülkemizin yaşadığı deprem hadisesinden dolayı Gürpınar ilçesi olarak büyük bir yardım seferberliği başlattık. İlçemizde belediyemize bağlı olan Norduz Sofrasında 10 bin kumanyayı deprem bölgesine göndermek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun yanı sıra ayni yardımlar topluyoruz ve bunları deprem bölgesine sevk ediyoruz. Burada kadınlarımızın gayretiyle devlet ve millet kaynaşmasıyla yoğun bir çalışma söz konusu.” Dedi.

TANIIŞ: 10 BİN KİŞİLİK YEMEK HAZIRLIYORUZ

Belediye Başkanı Tanış ise ilçede büyük bir yardımlaşma ve dayanışma seferberliği başlattıklarını söyledi. Tanış, “Kaymakamlığımız ve Belediyemiz bünyesinde deprem bölgesinin yaralarını sarmaya gayret ediyoruz. Norduz Soframızda ilçemizin farklı mahallelerinde bulunan Aile Destek Merkezlerimizde görevli kadınlar ve çalışanlarımız şuan büyük bir gayretle kumanyaları hazırlıyor. Deprem bölgesine hızlı, güvenli ve pratik şekilde gönderebileceğimiz bir yemek hazırlıyoruz. İnşallah bu yemekleri akşam deprem bölgesine ulaştırmayı hedefliyoruz. Birinci etapta 10 bin kişilik hazırlıyoruz ve bu her gün devam edecek. Şu ana kadar kamyonlarla gerek gıda gerekse kışlık malzemeleri bölgeye sevk ettik. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız eşgüdüm halinde çalışmalarını sürdürüyor.” Diye konuştu.

EDREMİT BELEDİYESİ İKİNCİ GÜN 6 TIR İHTİYAÇ MALZEMESİ GÖNDERDİ

Van’ın Edremit Belediyesi deprem bölgelerine yardım seferberliğini sürdürürken, bugün ise 2 tır yakıt olmak üzere toplamda 6 tır ihtiyaç malzemesi ve 22 personel ile seyyar mutfak malzemesi gönderdi. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından olaya müdahale etmek için ilk olarak Arama Kurtarma Ekibi (EDAK) ve çok sayıda iş makinesi takviyesi gönderen Edremit Belediyesi yardımlarına bir yenisini daha ekledi. Van Valiliği’nin koordinesinde Malatya’da görevlendirilmek üzere Edremit Belediyesi’nce 2’si yakıt olmak üzere toplamda 6 tır ihtiyaç malzemesi ve 22 personel ile seyyar mutfak malzemesi hazırlayarak yardımların bölgeye ulaştırılması için yola çıkardı.

“BU SIKINTIYI HEP BİRLİKTE AŞACAĞIZ”

Malzemelerin bulunduğu ikinci tırı Malatya’ya uğurlayan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, ikinci yardım tırını da deprem bölgesine gönderilmesinden duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Malzemelerin temini noktasında katkıda bulunanlara teşekkür eden Başkan Say, “Yardımını esirgemeyen tüm halkımıza teşekkür ediyorum. Depremin büyüklüğü ve etkisi göz önünde bulundurulduğu vakit bu noktada halen bir çok yardıma ihtiyaç duyulmaktadır. Bu anlamda özellikle malzemeler noktasında nelere ihtiyaç duyulduğunu sosyal medya hesaplarımızdan paylaştık. Ben tekrar duyarlılık gösteren tüm halkımıza teşekkür ediyorum. Hep birlikte inşallah bu sıkıntıyı aşacağız. Vangölü Gıda Toptancıları Sitesi esnafımıza da ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

DEPREM BÖLGESİNE 6 TIR İHTİYAÇ MALZEMESİ

Yakıt tırları önceden deprem bölgesine gönderilirken, temel gıda ve ihtiyaç malzemesi yüklü 2 tır ise bölgeye uğurlandı. Akşam saatlerine kadar toplamda 6 tırı bulacak olan yardımlarda şuana kadar 4 tır gönderildi. Vatandaşlara yardımlarını belirlenen noktalara teslim etmeleri konusunda ise çağrıda bulunan Edremit Belediyesi, yardımların Şabaniye Mahallesi Şabaniye Parkı, Erenkent Mahallesi Aile Toplum Merkezi ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bırakabilecekleri vurgulandı.

İPEKYOLU BELEDİYESİ DE DESTEKLERİNİ SÜRDÜRÜYOR!

Depremin ardından Van genelinde oluşturulan noktalara vatandaşlar ısıtıcı, battaniye, giyim eşyası gibi malzemeleri teslim etti. Daha sonra İpekyolu Belediyesi öncülüğünde toplanan yardımlar deprem bölgesine doğru yola çıkarıldı. Yardımlarla ilgili açıklamada bulunan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, “Van’dan hemşehrilerimiz büyük bir teveccüh gösteriyor. Şu anda Atatürk Anadolu Lisesinin spor salonuna yardımlar yağıyor. Biz de gönüllülerimizle, belediye ekiplerimizle, STK’larımızla birlikte gelen yardımları tırlarımıza yerleştiriyoruz. Şu anda iki tır ve bir kamyonumuzu yükledik. Ekmek, su, bebek malzemeleri, ısıtıcı, battaniye, bere, eldiven gibi ne varsa depremzede vatandaşlarımıza gönderiyoruz. Bu yardımları Malatya'ya gönderiyoruz. Zamana karşı yarışıyoruz. Bu noktada tüm hemşehrilerimizi duyarlı olmaya ve yardım etmeye davet ediyoruz. Oradaki hemşehrilerimize ulaşmamız gerekiyor. Onları kurtarmamız gerekiyor. Artık yaralarımızı sarma zamanı” dedi. Vatandaşlar ise depremzedelere yardımcı olma noktasında giyecek ve ısıtıcı gönderdiklerini ifade ederek, kendilerine acil şifalar dilediler.

VANESOB’DAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB), depremzedeler için dayanışma çağrısı yaptı. Birlikten yapılan açıklamada, ““Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve ülkemizin 10 ilini etkileyen depremlerde ne yazık ki binlerce can kaybımız ve yine binlerce yaralımız olmuştur. Şimdi ülkemiz insanı için tek yürek olma zamanıdır. Şimdi yaraları sarma zamanıdır. Devlet-millet kaynaşma ve dayanışma gösterme zamandır. Yüreğimiz yanıyor ve ülke olarak yastayız. Van depreminde Türkiye nasıl tek yürek olup bizlere yardım ettiyse, şimdi de on şehrimiz için tek yürek olma zamanıdır. Devletimizin desteği ve milletimizin büyük dayanışması ile deprem bölgelerindeki insanlarımıza yardım elimizi uzatalım. Her zaman olduğu gibi bu felakette de kadirşinas Van halkı yine merhametini göstermiştir ve Van’dan deprem bölgelerine yardımlar ulaştırılmıştır. Bu dayanışmamızı sürdürmek bizlerin en insani görevidir. Başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere herkes elinden geldiği kadar yardımda bulunmalıdır. Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak bizlerden yardım bekleyen depremzedeleri yalnız bırakmayacağız. Büyük yıkımların yaşandığı depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Allah bizleri her türlü felaketten korusun” denildi.

VAN PEYNİRCİLER ÇARŞISI ESNAFINDAN DEPREMZEDELERE YARDIM ELİ

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve Türkiye’yi derinden üzen deprem felaketi nedeniyle Van Peynirciler Çarşısı esnafı da depremzedeler için yardım kampanyası başlattı. Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 10 ilde yıkımla birlikte binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan deprem tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Deprem felaketinden etkilenen vatandaşlar için bir yardım kampanyası başlatan Van Peynirciler Çarşısı esnafı, lavaş ekmeğinden otlu peynirine, helvadan tereyağına ve bala kadar her türlü gıda ürünlerinin yer aldığı malzemeleri depremzedelere ulaştırmak için kampanya başlattı. Agit Kayahan isimli esnaf, topladıkları malzemeleri bir araya getirdiklerini belirterek, “Depremi bizde yaşadık. Ne kadar zorluklar içerisinde kaldık, bunu çok iyi biliyoruz. Onun için bir nebze bizim de katkımız olsun diyerek gıda yardımı başlattık” dedi.

DEMİRYOLU ÇALIŞANLARINDAN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM

Van’ın Özalp ilçesindeki demiryolu çalışanları, deprem felaketinin ardından bölgeye gönderilmek üzere hazırladıkları yardım kolilerini yetkililere teslim ettiler. Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Özalp ilçesindeki demiryolu çalışanları harekete geçti. Kendi aralarında topladıkları parala deprem bölgesine gönderilmek üzere bebek maması, çocuk bezi, battaniye, kışlık bot ve giyim malzemesi alan demiryolu çalışanları, hazırladıkları yardım kolilerini ise yetkililere teslim ettiler. Kaymakamlık ve belediye aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine kolilerin ulaştırılacağını ifade eden Şef Engin Ahi, "Demiryolu Özalp İstasyon Şefliği olarak çalışanlarımızla karınca kararınca almış olduğumuz malzemeleri Özalp Kaymakamlığı ve belediyesinin başlatmış olduğu yardım kampanyası bünyesinde görevlilere teslim ettik. Depremi yaşadığımız için bu acıyı en iyi biz biliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim