ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ÖMER AYKAÇ

Deprem riski yüksek olan iller arasında yer alan ve sık sık depremler yaşayan bir kent olan Van için, Van Büyükşehir Belediyesi devasa bir proje hazırladı. Hem son dönemlerdeki imar sıkıntılarını bitirmek, şehri sıkışıklıktan kurtarmak hem de güvenli bir şehir kurmak için kolları sıvayan belediye “Van Mavi Şehir’de Yaşam Başlıyor” sloganıyla hayata geçireceği projelenin detaylarını hazırlayarak kamu ile paylaştı. Van Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda düzenlenen lansman toplantısında projenin detyalarını gazetecilere projeyle ilgili detayları Belediye Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel paylaşırken, 4 bin dönümden oluşan alanda kurulacak yaşamı ve bu yaşam alanın detaylarını paylaştı.

DEVASA BİR ALANDA YENİ BİR YAŞAM ALANI KURULACAK

Proje kapsamında Edremitilçesi Yenicami ve Eskicami Mahalle sınırlarında 420 hektarlık bir alanda bir yapılaşma başlayacak. Büyük çoğunluğu kamuya ait alanlar ihale ile satılacak. Altyapısı, imarı hazır olan alanlarda en fazla 2 kat olacak şekilde yerleşim inşa edilecek. Hem kentsel dönüşüm hem de gelişime uygun alanlarda arsaların da piyasadan uygun bir şekilde satılacağı ifade edildi. Vanmavisehir.com adında bir web sitesi de oluşturulan proje kapsamında, “Sağlam zemin, eşsiz manzara, rahat ulaşım, doğal yaşam, müstakil yapılar ve sorunsuz altyapı” şeklindeki avantajlar sunulurken aynı zamanda halihazırda hemen ihaleye çıkarılan alanlarla ilgili de ihale bedelleri ve bilgileri paylaşıldı.

‘VAN MAVİ ŞEHİR’ PROJESİ TANITILDI!

Projeyle ilgili kentteki gazetecilere bilgi veren Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, “Uzun zamandır üzerinde çalışmış olduğumuz ve nihayetinde erme noktasına gelen bir projemizi kıymetli Van halkımızla paylaşmak istiyoruz. Projemiz kentsel dönüşüm ve gelişime yönelik bir projedir. Çok ağır bir deprem yaşadık. Devlet ve millet olarak el birliği içerisinde bu felaketin altından kalkma yönünde çok güçlü bir iradeyle hareket ediyoruz. Biz de Van Büyükşehir Belediyesi olarak bu süreç içerisinde üstümüze düşeni ziyadesiyle yapma gayreti içerisinde olduk, olmaya da devam ediyoruz. Rabbim bir daha bu tür felaketleri yaşatmasın” dedi.

VAN GÖLÜ’NE NAZIR ALANDA YENİ VAN KURULUYOR!

Çelikel, projeden söz ederek, “Van’da deprem bölgesinde. Deprem gerçekliğini en iyi bilen illerden birisiyiz. Van, depremi 2011 yılında acı ve ağır bir şekilde tecrübe etti. Bu doğrultuda Van Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizde daha yaşanılabilir alanlar oluşturabilmek, insanımızın kendini güvende hissedebileceği, insanımızın rahat bir şekilde hayatını sürdürebileceği alanlar oluşturma yükümlülüğü içerisinde Edremit ilçesinde kentsel dönüşüm ve kentsel gelişim alanımızla ilgili ‘Van Mavi Şehir Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Proje, hem gökyüzünün hem de Van Gölü’nün maviliğinden alıyor ismini” diye aktardı.

4 BİN DÖNÜMLÜK ALANDA MAVİ VE YEŞİL ŞEHİR…

Alanın zemin dayanıklılığı açısından kentin en güçlü bölgelerinden olduğunu dile getiren Çelikel, “Çalışmış olduğumuz alanda herhangi bir yapı veya yerleşim bulunmuyor. Daha öncesinde yapılaşma olmamış. Yerleşim olmayan bir yer üzerinde bu projemizi hayata geçirmek istiyoruz. Bu alan yapılan jeolojik etütlerde, depreme yönelik yapılan incelemelerde Van’ın zemin dayanıklılığı, sağlamlılığı olarak en güçlü bölgelerden birisidir. Özellikle bu alanda çalışıyor olmamızın sebeplerinden biri de bu oldu. Burada bir şehir planlaması yaparken öncelikli olarak can güvenliğini esas alacak şekilde, sağlam bir zemin üzerine oturtmak istedik. 4 bin dönümlük bir alandan söz ediyoruz. Bunun içerisinde yaklaşık bin 300 dönümü Van Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Diğer sosyal alanlarımız var. TOKİ idaresine ait olan yerlerimiz mevcut. Şahıs mülkiyetlerimiz var” ifadelerini kullandı.

Van YYÜ’de gala konseri büyük beğeni aldı! Van YYÜ’de gala konseri büyük beğeni aldı!

ÇELİKEL: VAN’IN ZEMİN DAYANIKLILIĞI AÇISINDAN EN GÜÇLÜ BÖLGELERDEN BİRİSİ

Projenin amacına da değinen Çelikel şunları söyledi: “Projemizi bu süreç içerisinde kıymetli görüyoruz çünkü deprem sonrasında birçok hemşehrilerimizin kendilerine yer arayışı içerisinde olduğunu gördük. Biraz daha kendilerine müstakil yapılaşma sağlayacak arayışlar içerisinde olduğunu gördük. Bu konuda bizlere de talepler ulaştı. Bu talebe bir karşılık olacağı inancındayız. Projemizin bulunduğu nokta itibarıyla ilerleyen süreç içerisinde şehrimizin üst tarafından geçecek olan Çevre Yolu’nun devamı niteliğindeki yolun hemen kenarından geçeceği için şehre ulaşımı da çok hızlı ve kolay bir şekilde sağlanabilecek bir konumu da bulunuyor.”

MAKSİMUM 2 KATLI YAPILAR İNŞA EDİLECEK

Çelikel, alanda yapılacak konutların en fazla 2 katlı olacağını belirterek, “Biz bu alanda kurulacak olan şehirde çok katlı yapıya müsaade etmeyeceğiz. Planlamamız maksimum 2 katlı yapıların olabileceği şekilde bir yapılaşmayı öngörüyoruz. Bu yapılaşmanın da Van’ın merkezinde yer alan eski bahçeli evlerin yapısına da uygun olduğuna inanıyoruz. Şehrimizin birçok noktasında bu yapılaşma Van’ın kendi geçmişinden geldiği özüyle de uyumlu bir yapılaşma. Dolayısıyla buna uygun bir şekilde, çok fazla yüksekliği olmayan bir şehir planlaması içerisinde olmak istiyoruz” dedi.

“VAN’IN KENDİ GEÇMİŞİNDEN GELDİĞİ ÖZÜYLE DE UYUMLU BİR YAPILAŞMA”

Arsaların büyüklüklerinden söz eden Çelikel, “Arsa büyüklükleri değişik ölçeklerdedir. 5 dönümden 30-40 dönümlere kadar arsalarımız var. Herkes kendi bütçesine uygun olabilecek şekilde buradan faydalanabilir. Vatandaşlarımız kendi aralarında birleşerek, kooperatifleşerek alımları gerçekleştirebilirler. Günün sonunda bizim muradımız burada güzel müstakil ve toplu yapılaşmaların olmadır. Bunu amaçlıyoruz” diye aktardı.

“ARSALAR PİYASAYA GÖRE UYGUN FİYATTA”

Çelikel, fiyat konusunu da belirterek, “Burada bulunan arsalarımızla ilgili yasal süreçlerin hepsi tamamlanmış olup ruhsata hazır haldeki yerlerimizdir. Buralarla ilgili bütün imar çalışması, düzenlemeler, onaylar alınmış olup hepsi tamamlanmış durumda. Hemen gelinip, istifade edilip inşaata başlanılacak durumda yerlerimiz. Fiyatla ilgili yasal bir mevzuat var bunu belirlememiz gerekiyor. Bununla ilgili arkadaşlar çalışmalarını sürdürüyorlar. Piyasada konuşulan rakama göre arsalar uygun fiyatadır” ifadelerini kullandı.

ÇELİKEL: PROJENİN ALTYAPISIYLA İLGİLİ ÇALIŞMALARA BAŞLADIK

Projenin altyapı çalışmalarının başladığını aktaran Çelikel, “Projenin altyapısıyla ilgili çalışmalara başladık. Araçlarımız bulunan yerlerdeki ada parsel şeklindeki arazi parçalarının içerisinde yol ile ilgili çalışmalara başladılar. VASKİ altyapıyla ilgili proje çalışmalarına başladı. İnşallah kısa süre içerisinde burada bir şehir oluşturmak istiyoruz. Van’a hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Ayrıca proje ile ilgili tüm detaylara www.vanmavisehir.com internet adresinden ulaşılabiliyor.

Editör: TE Bilisim