ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN

Önce ‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin devreye alınan, ardından da gölün kirlilikten arındırılması için dip çamuru temizliği başlatılan Van Gölü’nde yüz binlerce ton çamur çıkarıldı. Buna rağmen temizlik aralıksız sürüyor, tedbirler alınmaya devam ediyor.

Son yıllarda temizliği ve korunması kadar iklim krizi ve kuraklık nedeniyle küçülmesi de tartışılan Van Gölü, kentin en önemli gündemi olmaya devam ediyor. Yıllarca Van ve çevre il ve ilçelerdeki yerleşimler tarafından büyük bir kirliliğe maruz kalan Van Gölü, geçtiğimiz yıllarda devreye alınan İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ile bir nebze de olsa korunurken bir taraftan da dip çamuru temizliği ile kurtarılmaya çalışılıyor. Ciddi bir temizlik seferberliği olmasına ve yüz binlerce metreküp balçık ve çamur temizliğine rağmen hala kirlilik ile boğuşan Van Gölü bir taraftan da iklim krizine direnmeye çalışıyor. Hem kuraklığa hem de kirliliğe direnmeye çalışan Van Gölü için Büyükşehir Belediyesi eliyle girişimler sürerken kirlilik ile mücadele de katı atık konusunda da çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda 6 ilçede daha katı atık tesisi kurulması için çalışmalar başlatıldı.

VAN GÖLÜ’NDE ÇAMUR VE BALÇIK ÇIKAR ÇIKAR BİTMİYOR!

Dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölünü kirlilikten kurtarmak ve gelecek nesillere daha temiz bir şekilde bırakmak için Van Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan balçık ve dip çamuru temizliği çalışmaları sürüyor. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığının koordinasyonunda aylardır titizlikle sürdürülen temizlik çalışmasında bugüne kadar yaklaşık 730 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı. Onlarca kamyon ve ekskavatörle yürütülen dip çamuru temizliği son sürat devam ediyor. 2021 yılının eylül ayında başlayan dip çamur temizliği 87 iş makinesi ve 120 personelle devam ederken, ekipler dip çamur temizliğinin bitmesi için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Dip çamur temizliği ile ilgili konuşan Van Valisi Ozan Balcı, 6 ilçede katı atık tesisi kurulacağını açıkladı.

YÜZ BİNLERCE TON ÇAMUR ÇIKTI!

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katıldığı törenle 180 milyon TL bütçeli 'İleri Biyolojik Arıtma Tesisi hizmete açıldı. Arıtma tesisinin devreye girmesiyle göl yıllardır atık sular nedeniyle oluşan kirlilikten kurtulurken, arıtma tesisinden geri kalan kirli su doğrudan Van Gölü’ne veriliyordu. Bu da gölün kirlenmesine neden oluyordu. Van Büyükşehir Belediyesi; 2021 yılında Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyonunda göldeki mevcut kirliliğin giderilmesi için harekete geçti. 'Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı' kapsamında proje hazırlayan belediye, daha önce atık suların arıtılmadan göle akıtılması nedeniyle zeminde oluşan balçığın temizlenmesi için çalışmalar yaptı. Bu kapsamda başlayan çalışmalar hâlâ devam ederken, şu ana kadar 730 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı.

GÖL ÇEVRESİNED HAYVANSAL FAALİYETLER DE AZALTILDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının “Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı” çerçevesinde yürütülen çalışmalarda Van Gölü’nde şu ana kadar 730 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı. Dünyanın en büyük sodalı gölü olan ve adını NASA fotoğraf yarışmasıyla dünyaya duyuran Van Gölü; turkuaz rengi görüntüsü, mavi bayraklı plajları ve sahilleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Van Gölü'nde kötü koku ve görüntüye sebep olan dip çamurunu temizleme çalışmaları, Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı çerçevesinde, arıtma tesisinin devreye alınmasının ve hayvansal faaliyetten kaynaklanan kirliliğin azaltılmasının ardından başlatıldı.

BİR NOKTADA ÇALIŞMALAR BİTTİ, SIRA DİĞER ALANLARDA

Van Büyükşehir Belediyesince 87 iş makinesi ve 120 personelle yapılan çalışmalarda bugüne kadar 730 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı. Tuşba’nın İskele Mahallesi sahilinde başlatılan 1. etaptaki çalışmalar tamamlanırken; Van YYÜ ve İskele 15 Temmuz Parkı arasında 2. etap ile İpekyolu ilçesi Yaşar Kemal Parkı sahil kısmında başlatılan 3. etap çalışmaları ise devam ediyor. Dip çamur temizliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Van Gölü’nde yoğun olarak dip çamur temizliğinin yapıldığını belirtti. Van Gölü’nün dünya harikası bir göl olduğunu ifade eden Vali Balcı, “Van Gölü’nü atalarımızdan miras olarak aldık ve gelecek kuşaklara en güzel şekilde bırakmak, en temel görevimizdir. Çevre koruma bilincimiz çok yüksek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız bu konuda bize çok büyük destek veriyor. Şu an 87 iş makinesiyle 2 noktada çalışmamız devam ediyor. Dip çamuru temizliğinde bir noktayı bitirdik. Bu çalışma bittiğinde Van Gölü daha temiz olacaktır” dedi.

BALCI: GÖLÜN KİRLENMEMESİ İÇİN 6 İLÇEMİZDE DE KATI ATIK TESİSLERİ KORUYORUZ

Van Gölü’nün aynı zamanda balıkların yaşam alanı olduğunu hatırlatan Balcı, “Van Gölü başlı başına bir değerdir. Bizler bu çalışmayla bir anlamda doğal ve ekonomik değerine katkı sağlamış oluyoruz. Gelecek kuşaklara daha temiz bir Van Gölü bırakmış olacağız. Bunun yanında gölün kirlenmemesi için 6 ilçemizde de katı atık tesisleri koruyoruz. Bu tesisler akarsuların ve derelerin kirlenmesini engelleyeceği için Van Gölü’nü kirletmeyecekler. Dünyanın ve ülkemizin bir değeri olan Van Gölü’nü korumalıyız. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, bunu himaye ediyor ve güzel taraflarından biri de budur. Kendisine şükran duygularımızı bir kez daha ifade ediyoruz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim