ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- FATMA POLATCAN

Yıllardır her dönem farklı sıkıntılarla gündeme gelen Van Ferit Melen Havalimanında son yıllarda yaşanan sorunların ardı arkası kesilmiyor. Uzunca yıllar kapasite genişletme çalışmalarının sürdüğü, ardından da uçak sayısının azlığı nedeniyle tartışılan havalimanı ile ilgili havalimanı içerisinde yaşanan sorunlar da dikkat çekiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde 630 bin 725 kişinin tercih Van Ferit Melen Havalimanı’nda Van’a yakışmayan manzaralar yaşanırken son dönemlerde bu olumsuzluklar sosyal medyaya da yansıyor. Bu anlamda konuya en çok tepki gösteren isimlerden birisi Vanlı iş insanı Feridun Irak, havalimanının kötü bir durumu için “Van’a yakışmıyor” yorumu yaptı. Vanlı turizmci Murat Beyaz ise uçak seferlerindeki azlığa dikkat çekti.

VAN FERİT MELEN HAVALİMANI, EN ÇOK YOLCU ALAN HAVALİMANLARINDAN BİRİSİ AMA…

Kentin nüfusu 1 milyonu aşsa da nüfus olarak kendisinden daha küçük olan illere göre birçok alanda geri planda kalıyor. Van’da daha önceleri 20’nin altına düşmeyen sefer sayıları son yıllarda düşerek, vatandaşı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Nüfus oranı açısından Van’dan küçük olan Trabzon’da Mart ayında iç ve dış hatlardan olmak üzere toplam 3 bin 991 uçak sefer yaparken, Van ise 2 bin 950 uçak seferinde kaldı. Öte yandan diğer illere oranla bilet fiyatlarının çok yüksek olması, kentte yaşayan vatandaşların yanı sıra turistleri de olumsuz etkiliyor.

IRAK: KÖTÜ İŞLETİLİYOR!

Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Van Ticaret Borsası Eski Başkanı Feridun Irak, havalimanının kötü işetildiğine dikkat çekti. Irak, yaşanan sorunları anlatarak sözlerine başladı: “Van Ferit Melen Havaalanı’ndan bir yere yolculuk yaparken eziyet çekiyoruz. Bunun nedeni ise halka düzgün hizmet verme anlayışından uzak işletme anlayışıdır. Sadece Türkiye’de değil dünyada bile bizim havalimanımızdan daha kötü işletilen bir havaalanı yoktur. Hizmet binasına girişte iki tane x-ray cihazı var ama birini açıyorlar. Kuyruk dışarıya kadar uzadığı halde bile ikincisini açmıyorlar. Oysaki diğer havaalanlarında bir cihazda en fazla 10 kişi bekliyor. Temizlik hijyen hiç yok. Geçen gün yaptığım sosyal medya paylaşımına gelen bir yorumda tuvaletlerin çok kötü durumda olduğunu yazmıştı. Başka havaalanlarında temizliğe ve hijyene çok dikkat edildiğini yolculuk yapan herkes bilir.”

“BU MANZARALAR İLE BAŞKA HAVAALANINDA KARŞILAŞMAZSINIZ”

Havalimanı içerisinde yaşanan soruna değinen Irak, “Ayrıca son derece utanç verici bir uygulamaya iki defa şahit oldum. Uçağa alınmak için son işlemi yapıyorlar. Elinizdeki bileti kesip ön kapı ya da arka kapıdan uçağa girin tavsiyesinde bulunuyorlar. Tamam, uçağa gideceksiniz ancak aprona açılan kapıyı açmıyorlar. Bu defa iki kapının arasındaki daracık koridora sıkışıp kalıyorsunuz. Meğer henüz uçağın temizliği bitmemiş. Siz uçağın temizliğinin bitmesini o daracık alanda bu pandemide omuz omuza balık istifi gibi bekliyorsunuz. Son işleminiz yapılmış geride çıkamıyorsunuz. Uçağın temizliği bittikten sonra açılan kapıdan koyun sürüsü gibi aprona çıkıyorsunuz. Son derece utanç verici bu durumla başka havaalanında karşılaşmazsınız. Çünkü o havaalanını işletenler yolcularına saygılı liyakatli kimselerdir” dedi.

SEFER SAYILARI DA AYRI BİR SORUN

Irak, uçak seferlerinin yetersiz olmasına da dikkat çekerek, “Vatandaş bu kötü muamelelerle muhatap olurken soruna çözüme getirmesi gerekenler başta milletvekilleri olmak üzere VIP seyahat ettikleri için kendileri bu sorunları yaşamamaktalar. Vatandaş bu sorunları yaşarken kendileri VIP salonunda oturdukları koltuklarda çaylarını kahvelerini yudumluyorlar. Talihsiz Van halkı olarak bir başka sorunda THY ve ANADOLU JET ile yaşıyoruz. Van’a yapılan sefer sayısının yetersizliğinden dolayı günler hatta bazen haftalar sonrasına uçaklarda yer bulamıyorsunuz. Ankara’ya bizde çok yakın olan ve nüfusu bizden daha az olan Trabzon’a haftada 93 sefer yapılırken bize haftada 39 sefer yapılmaktadır. Son duyumlarıma göre bu sayı artacağı yerde daha da düşmüş. Nüfusu nerdeyse bizim nüfusumuzun yarısı kadar olan Erzurum’a bizim kadar bazen bizden fazla sefer yapılıyor” şeklinde konuştu.

YILLARDIR ÇÖZÜME KAVUŞMUYOR...

Halkın haksız uygulamayla karşı karşıya kaldığını belirten Irak, sözlerini şöyle tamamladı: “Yani demem o ki; siyasetçisi etkili olan lobisi kuvvetli olan liyakatli işletmecileri olan illerin halkı iyi hizmet alırken, biz de siyasetçiler yetkililer kendilerine iyi hizmet alırken, talihsiz kentin talihsiz halkı kötü haksız aşağılayan uygulamalarla karşı karşıya kalmaktadır. Umudum yok amma velakin bir kez daha başta siyasetçiler olmak üzere ilgililere ve yetkililere duyurmuş olalım.”

TURİZMCİLER DE SEFER SAYISINDAN ŞİKAYETÇİ!

Uçak seferlerinin yetersiz kaldığını belirten Turizmci Murat Beyaz, şunları kaydetti: “Bayramlarda ve tatillerde bir hafta 10 gün önceden insanlar bilet bulamıyor. Buldukları biletler ise çok yüksek fiyatlara satıldığı için vatandaşlar ciddi anlamda mağdur oluyor. Bu da kronikleşmiş sorunlardan biri oldu. Van en temel sorunlarından biri olan yetersiz uçak seferleri ve yüksek bilet fiyatlarıyla hayatımızın dönüm noktasında yer alıyor. Bu konuları da yıllardır konuşuyoruz. Çözüme kavuşmasını istediğimiz bir konudur. Ancak bu sorunların çözümü için bir arpa yol almadık. Aksine geriye doğru bir gidiş var. Sefer sayılarının artırılmasını beklerken, sefer sayıları gittikçe azaldı.”

“HER TARAF SORUN DOLU”

Van’daki yetkililerin ve siyaset kurumunun biraz elini taşının altını koyması gerektiğini vurgulayan Beyaz, “Bu şehri temsil eden herkesin bu konuları gündemde tutması gerekiyor. Bu sorunlarda görüşmelerle çözülebilir. Eğer bu görüşmeler sağlanmazsa önümüzdeki yıllarda bu sorunlar olduğu gibi devam edecek. Bu problemler bizim sektörü aşıyor. O yüzden bu kentin milletvekilleri bunu çözecek kabiliyetteler, zaten öyle olmaları lazım. Önümüzde bayram var ancak bayrama yakın tarihlerde uçaklarda yer yok. Van 1 milyon nüfusluk bir şehir. Seferler de az olunca memleketine gelmek isteyen insanlar farklı illerden Van’a gelemiyor. Ek seferlerle ilgili bir açıklama da söz konusu değil. Kısa vadede olmazsa bile uzun vadede bu sorunların çözülmesi elzemdir. Van, artık iyi şeylerle gündeme gelsin. Her tarafımız sorun ve sürekli sorunları konuşuyoruz.” diye ekledi.

Editör: TE Bilisim