ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-UĞURCAN DEMİR

Son dönemlerde ihracat-ithalatı sıkça konuşan Van hem turizmden hem de ihracattan kazanmak istiyor. Her ne kadar 2023 hedefini tutturmasa da yeni dönemde Kapıköy’den daha çok kazanmak isteyen kentte düşük ihracata rağmen bazı sektörler gelecek adına önemli işaret veriyor. Geçtiğimiz günlerde Şehrivan’ın da gündeme getirdiği mücevher ihracatında rekoru yakalayan Van, bir sektörde daha iyi bir ihracat yaparak şaşırttı. TİM’in verilerine göre, iklimlendirme sanayi yüzde 349,9 artış ile Van’da ihracatı artan 2’nci sektör oldu.

Türkiye’de iklimlendirme sektörü, hem hızla gelişen iç Pazar talebini karşılıyor hem de uluslararası pazarlara artan ihracatı ile ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Makina imalat sektörünün en önemli ihracat kalemlerinden birisini oluşturan iklimlendirme sektörü, 2022 yılını bir önceki yıla göre yüzde 7,9 artışla 6 milyar 680 milyon dolarlık ihracat büyüklüğü ile kapattı. Sektörün ihracatı tüm zamanların en yüksek büyüklüğüne ulaşırken ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 93,5 olarak gerçekleşti.

İKLİMLEMDİRME İHRACATINDA ARTIŞ CİDDİ SEVİYEDE

İklimlendirme sanayi ihracatı ülkede iyi bir ivme yakalarken, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük illerinden olan Van’da da bu sektörün ihracatında şaşırtıcı bir yükseliş oldu. Kent her ne kadar 2022 yılında hedeflediği ihracat rakamını elde edemese de iklimlendirme sanayi ihracatında yüzde 100’ün üstünde bir artışa imza attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre, 2022 yılında Van’da iklimlendirme sektörü, yüzde 349,9 artış göstererek kentte ihracatı en çok artan 2’nci sektör oldu. Van’ın iklimlendirme sanayi ihracatında elde ettiği başarıyla ilgili Şehrivan’ın görüşlerini aldığı Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİP) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Faruk Altınal, kentin bu sektörde en çok İran’a ihracat yaptığını dile getirdi.

VAN’DA İKLİMLENDİRME SANAYİ İHRACATINDA YÜZDE 300 ARTIŞ!

Altınal, Van’ın 2022 yılında bu sektörde elde ettiği başarıyı anlatarak şunları söyledi: “İklimlendirme sektörünün kapsamı; ısıtma, soğutma, havalandırma, hava şartlandırma (klima) sistem ve ekipmanlarıdır. Bu sektörün içerisinde soba da var, kalorifer peteği de var, doğalgaz sobaları var. Binalarda kullanılan havalandırma sistemleri bu sektörün içerisinde yer alır. 2022 yılında Van’da en çok artış gösteren 2’nci sektör iklimlendirme sanayidir. Bizim Van’da çok önemli ihracatçılarımız var. Van’da üretip başka ülkelere gönderiyorlar. Biz bu sektörde en çok komşu ülke olan İran’a ihracat yapıyoruz. Bu da ikili ilişkilerden kaynaklanıyor.”

VAN’DAN EN ÇOK İRAN’A İHRACAT YAPILIYOR…

Van’da bu sektörde üretim yapan başarılı firmaların olduğunu dile getiren Altınal, “Organize sanayide bu yönde bir yatırım var. Bu sektörün ürünlerini üreten firmalar var. Bundan dolayı da dışarıda bir pazar da bulunca ihracat olmuş ve artış göstermiş. Fakat daha çok ihracat yapmamız lazım. Van’da sanayi sorununun çözüme kavuşması lazım. İhracata pozitif ayrımcılık yapılması lazım. Biz en çok komşumuza satıyoruz dedik. Kapıköy Sınır Kapısı’nı kullanamıyoruz. Ona rağmen bunu yapmışsak bu bir başarıdır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

VAN BU FIRSATI İYİ KULLANMALI…

Altınal, Van’da 2022 yılında ihracatın düşmesinin nedenini açıklayarak, “Van’da 2022 yılında ihracatın düşmesinin nedeni Kapıköy Sınır Kapısı’ndan yeteri kadar faydalanmamamız. Kapıköy’den yeteri kadar faydalanmayınca diğer sınır kapılarından bunu yapma ihtimalimiz kalmadı. Kapıköy Sınır Kapısı kapalı olunca İran’daki alıcılar Vanlı mükelleflere çok da ihtiyaç duymuyor. Ondan dolayı bizim ihracat rakamlarımız düştü” diye konuştu.

ALTINAL: VAN’DA BU ALANDA YATIRIM VAR

Altınal, nakliye masraflarına rağmen Van’da birçok sektörde artış olmasının bir başarı olduğunu belirterek, “Limana olan uzaklığımız da var. Mersin limanında insanlar dünya ülkelerinin yüzde 50-60’na ulaşabiliyorsa biz sadece İran’a ulaşıyoruz ama o da kapalı. Dolayısıyla bir ürünü buradan Mersin’e gönderip oradan başka ülkelere göndermek, Mersin’de üreten bir firmaya göre rekabet üstünlüğü var orada. Burada nakliye ve bugünkü ekonomik durumdan dolayı ciddi nakliye rakamları oluyor. Buna rağmen de biz ihracat gerçekleştirebiliyorsak bu da bir başarıdır” diye aktardı.

“KAPIKÖY SINIR KAPISI’NDAN FAYDALANAMIYORUZ”

Altınal, Van Gölü çevresinde demiryolu hattı yapılabileceğinin altını çizerek, “Dünyada tren vagonlarının su üstünde yüzdüğü tek yer Van. Türkiye’nin en büyük feribotları var Van Gölü’nde. Bu feribotların inşasına yapılmış olan masrafla Van Gölü’nün çevresinde 2 tane demiryolu hattı yapılabilirdi. Feribotlarla taşınan ürünlere ve taşınan yüklere ekstra bir ücret yansıyor. Tahran’dan bir vagon yüklediğiniz zaman Mersin’e kadar olan nakliyesi 2 bin dolarsa bin dolar da feribot için alınıyor. Ekstra bir nakliye masrafı” diye konuştu.

ALTINAL: İHRACAT YAPAN FİRMALARA DESTEK VERİLMELİ

Van’ın ihracatının arttırılması için neler yapılması gerektiğini söyleyen Altınal, “Bugün ihracat yaptığımız 6’ncı ülke Amerika Birleşik Devletleri. Nakliye ücretlerine rağmen bunu yapabilmek bu bir başarıdır. İhracat rakamlarını arttırmak, bu firma sayılarını arttırmak, üretime dair ihracatı arttırmak istiyorsak buradaki sanayi kuruluşlarına, üreten firmalara pozitif ayrımcılık yapmamız lazım. 6’ncı Bölge Teşviklerinin arttırılması lazım. Burada çalışan insanlara rekabet üstünlüğü sağlanarak ihracat rakamları arttırılabilir” ifadelerini kullandı.

İKLİMLENDİRME SANAYİ SEKTÖRÜNÜN TANIMI…

İklimlendirme, konfor, hijyen ve özel proses ihtiyaçlarının karşılanması için çevre şartlarının ısıl prosesler ve sistemler kullanılarak kontrol altına alınması ve insanlığın hizmetine sunulması bilimi olarak ifade edilebilir. Bu tanım dikkate alındığında, iklimlendirme sektörünün kapsamı; ısıtma, soğutma, havalandırma, hava şartlandırma (klima) sistem ve ekipmanlarını içermektedir. Bu kapsamda sektörün uluslararası kabul görmüş HVAC-R çerçevesi korunurken özellikle tesisat yalıtımı başta olmak üzere pompa, vana, birleştirme elemanı ve benzeri sektörlerle de çok yakın çalıştığı ve aynı kategorilerde değerlendirilmesi gerektiğine de vurgu yapılmaktadır.

TÜRKİYE’DE İKLİMLENDİRME PAZARI GİTTİKÇE BÜYÜYOR…

Bir taraftan yükselen kişi başına düşen milli geliri ile Türkiye iklimlendirme pazarı gittikçe büyürken bir yandan da Türkiye’de üretilen İklimlendirme Sektörü ürünleri, dış piyasada büyük bir atılım içerisine girmiştir. Dünya çapında firmalarla rekabet edebilecek teknolojik seviyeye ulaşan sektör, gelecekte dünyada liderliğe oynayacak bir oyuncu olabilme potansiyeli taşımaktadır ve bu potansiyelini gerçekleştirmek için büyük çaba sarf etmektedir.

Sahip olduğu potansiyel ile gün geçtikçe hem ihracatını hem de iç piyasa satışlarını artıran

Türk İklimlendirme sektörü, oldukça etkin çalışan sivil toplum kuruluşlarına sahiptir. Bu sayede sektörün ortak hareket edebilme kabiliyeti gün geçtikçe artmaktadır.

Editör: TE Bilisim