ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-UĞURCAN DEMİR

Tam 13 yıl önce City Van ismiyle duyurulan temeli atılan ve 10 yıl gibi bir süre devam eden sıkıntı dolu süreçten sonra kapılarını açan Van Park AVM, ciddi beklentiler yaratan açılışa rağmen büyük sorunlar cereyan edince 2019 yılında tekrar kapandı. Büyük maliyetlerle inşa edilen ve onlarca esnafın ticari olarak ciddi kayıplar yaşatan Van Park AVM, yaklaşık 5 yıldır kapalı kaldıktan sonra geçtiğimiz yıl içerisinde bir kez daha tartışılan bir konu oldu. 75’i Van Büyükşehir Belediyesi’ne, 75’i de özel firmaya ait olan dükkanlar ile ilgili belediye ile mülk sahipleri iş birliği ile süreç yeniden başladı.

YENİ FİRMA YENİ İSİM

İnşa süreci ile birlikte mağazalar profesyonel bir şirket tarafından yönetilmek üzere GLA Gayrimenkul Yönetim Kiralama ve Danışmanlık A.Ş.’ye kiralandı. İnşa ve yönetim süreci aylar süren çalışmalar sonra tamamlanan AVM dün düzenlenen tanıtım toplantısıyla paylaşıldı. Cumhuriyet Caddesi Kent Meydanında bulunan AVM’nin VAN MALL AVM ismiyle geri döndüğü duyuruldu. 155 dükkânı kiralayan ve merkezi Ankara’da bulunan GLA Gayrimenkul Yönetim Kiralama ve Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Üyelerinin de katılım sağladığı toplantıya yüzlerce yatırımcı katılım sağlayarak AVM’nin yeni süreci ile ilgili bilgiler verdi.

“ALIŞVERİŞİN GÜLEN YÜZÜ” SLOGANI İLE GERİ DÖNÜYOR

Doğu’nun cazibe merkezi Van’da yeni bir yatırım merkezi doğuyor. Alışverişin gülen yüzü Van Mall çok yakında açılıyor. Van Mall AVM, sadece Van’ın değil bölgenin en seçkin projesi olmaya hazırlanıyor. Van Mall, Türkiye’de en genç nüfusa sahip illerden olan Van’da yeni bir dönem başlatmayı hedefliyor. Van’ın en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi’nde yer alan Van Mall, modadan yeme-içmeye, spordan teknolojiye en fazla ürün seçeneğine sahip karma alışveriş merkezi olmayı hedefliyor. Van Mall AVM, onlarca ulusal ve uluslararası alternatif markayı çatısı altında toplayarak güçlü marka karmasının yanında fark oluşturacak sınırsız eğlence memnuniyeti ile hizmet sunan bir alışveriş merkezi olmaya hazırlanıyor.

“VAN’IN TİCARİ ANLAMDA EN KIYMETLİ AYI MART AYIDIR”

Toplantıda konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, kentin ticari potansiyeli ile ilgili bazı bilgileri paylaştıktan sonra yeni AVM ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi; “Bizim en genç 1 Mart’ta bu yapıyı artık faaliyete almamız, ticarete açmamız gerektiğine inanıyorum. Çünkü Van’ımızın ticari anlamda en kıymetli ayı Mart ayıdır. Bu ayı ıskalamamamız gerekiyor. İran’da o dönem Nevruz Bayramı etkinliklerine denk geldiği için ciddi bir akış oluyor. Bir aylık süre içerisinde resmi rakamlara göre geçtiğimiz yıl 50 bin, ama Hakkâri tarafından gelenlerle beraber takribi 70-80 bin civarında İranlı turistin giriş yaptığını ve çok ciddi harcamalar gerçekleştiriyorlar. Geçen yıl o kısa süre içerisinde sadece kredi kartıyla yapılan alışveriş miktarı, yaklaşık olarak 800 milyon liradır. Tabi cari rakamlara vurursak, nakit harcamaları da dışında tutuyoruz, bu kısa süre içerisinde 1 milyar TL’nin üzerinde bir girdinin, ticaretin döndüğü bir zaman aralığından bahsediyoruz. Bankalar Birliği verilerinden aldığımız bilgilere göre 5,5 milyon civarında kredi kartı işlemi gerçekleştiriliyor” dedi.

ÇELİKEL: MART AYI VAN İÇİN ÖNEMLİ

Çelikel, Mart ayında düzenlenen etkinliklerden söz ederek şunları söyledi: “Mart ayında Van esnafı çok ciddi bir faaliyet, etkinlik içerisinde yer alıyor. Bu ayda biz de yerel yönetimler olarak, Sayın Valimizin riyasetinde Van Büyükşehir Belediyesi olarak, yerel yönetimler olarak, Van Ticaret ve Sanayi Odası’yla, esnaflarla, bütün destek veren belediyelerimizle, iştiraklerimizle Van Shopping Fest düzenliyoruz. Biraz önce verdiğimiz rakamlar 2022 yılının Shopping Fest verileriydi. 15 gün boyunca festival kapsamında bin 200 esnafımız bu etkinliğe iştirak etti. Belli indirimler yaparak, organizasyonlar düzenlediler. Bizler de konserler düzenledik, sokak etkinlikleri yaptık. Birçok faaliyette bulunduk. Çünkü o ay gerçekten Van’ımızın ticareti açısından kıymetli.”

HEDEF MART’TAN ÖNCE AVM’Yİ AÇMAK!

Van Mall AVM’nin, Mart ayından önce muhakkak açılması gerektiğini ve kentin bunu ıskalamaması gerektiğini dile getiren Çelikel, “Burada bulunan kıymetli iş insanlarımızdan da Mart’ı ıskalamamamız gerektiğinden mütevellit acele etmemiz ve bir an önce orayı açmamız, vaziyet almamız konusunda katkılarınızı bekliyoruz. Kıymetli şehrimiz çevre şehirler içerisinde hakikaten çok ciddi bir cazibe noktasındadır. Buralara çevre illerden çok ciddi derecede bir akış var. Bu ticaretimize de yansıyor. Van’ımız bizim adımıza kıymetli bir şehir. Memleketimizin önemli bir noktasıdır. Van’da gerçekten kıymetli bir fırsat var. O kıymete hep birlikte ortak olmanızı isteriz. Biz gerek Valilik olarak, gerek Büyükşehir Belediyesi olarak buranın en iyi şekilde işleyebilmesi adına elimizde ne imkan varsa, sonuna kadar seferber edeceğimizi de ifade etmek istiyoruz” dedi.

GLA YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÇELİK: VAN’I GEÇ BİLE KEŞFETTİK!

Tanıtım toplantısında konuşan GLA Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Çelik, “Van’a geldiğimizde, gezdiğimizde burayı geç keşfettiğimizi gördük. Van’ın potansiyelini görünce hayran olduk. Bu potansiyel bizi cezbetmiş durumda. Alışveriş merkezinde çok önemli kriterler var. Kriterlerden bir tanesi de lokasyon. Lokasyon biz de en önemli konulardan biri. Bu AVM’de de lokasyon en önemli şey. Biz Van Büyükşehir Belediyesi’nin ihale alım süreci ile buraya gelmiş bulunuyoruz. Amacımız burada hiç olmayan markaları getirmek. Beraber iş ortaklığı şeklinde bu projeyi en iyi noktaya getireceğiz” ifadelerini kullandı.

VAN MALL AVM, BÖLGENİN EN SEÇKİN PROJESİ OLMAYA HAZIRLANIYOR

Tanıtım toplantısında konuşan GLA Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Müşaviri Avukat Duygu Ortaköylü, “Doğu Bölgemizin cazibe merkezlerinden olan Van’da yeni projemiz olan Van Mall’ı size tanıtmak için buradayız. Bizler için potansiyeli yüksek cazibe merkezlerinden biri Van. Doğu’nun da en büyük illerinden birisi Van. Biz de burada yakın zamanda AVM’nin kapılarını açıp sizlerle birlikte tüm Van’a ve bölge halkına, yurt dışına hizmet vermek istiyoruz. Kısa süre içerisinde GLA Yönetim olarak Türkiye’nin farklı bölgelerinde temelini attığımız, iş ortaklığı yaptığımız, yönetimini gerçekleştirdiğimiz pek çok projemiz arasından şimdi yeni olarak Van Mall’ı katıyoruz” dedi.

“VAN’DA SON YILLARDA YAPILAN YATIRIMLAR MİLYON DOLARLARI BULUYOR”

Ortaköylü, “Ülkemizin en doğusunda bulunan cazibe merkezinden olan Van’da son yıllarda yapılan yatırımlar milyon dolarları buluyor. Bu proje de onlardan bir tanesi ve biz de bu projede GLA Yönetim olarak yer almaktan gurur duyuyoruz. Bugün de bu gururu beraber paylaşalım istedik” diye aktardı. AVM’nin hedeflerinden söz eden Ortaköylü, “Van Mall, sadece Van için değil bölge halkı için, İran için de çok seçkin bir proje olmaya aday. Bunda GLA Yönetimin olması da en öne sürükleyen sebeplerden bir tanesi. İran’ın ülkemize sınır olması, turizm potansiyelinin çok yüksek olmasından dolayı yerli ve yabancı yatırımcılara da açık bir proje olacak. Yatırım kelimesi ülkemizde son yıllarda Van şehrinin adıyla çok anılmaya başladı. Bu da bize Van’ın cazibe merkezi olacağı anlamına geliyor. Kente kazandırılan projelerle büyüyen bir ivme kazanırken biz de bunun içinde olup hem ülkemize hem bölgemize hem de Van’a yenilikler getirmek istiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim