ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-MEHMET ALİ EKİNCİ

Van’da 2010 yılından beri kapalı olan Âşıklar Kültür Evi hizmete açıldı. Âşıklık geleneğinin yaşatılması amacıyla kurulan Van Âşıklar Kültür Evi ile ilgili Şehrivan’a konuşan Van Yazar ve Şairler Derneği (YAŞAD) Başkanı Prof. Dr. Zeki Taştan, kültür evinin önemine değindi. Kısa bir süre önce kurulan Van Yazar ve Şairler Derneği (YAŞAD), çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Kurulduğu günden bu yana kentin gündeminden düşmeyen YAŞAD ile ilgili Şehrivan’a konuşan Prof. Dr. Zeki Taştan Van Âşıklar Kültür Evi’nin açılış sebebini ve önemini de anlattı.

TAŞTAN: VAN, BÜYÜK BİR ŞEHİR VE BU KENTİN ÇOK CANLI DİNAMİKLERİ VAR

Taştan, Van’da yazar ve şairlere yönelik dernek açılması fikrinin nerden çıktığını dile getirerek, “Van, büyük bir şehir ve bu kentin çok canlı dinamikleri var. Gün geçtikçe de büyüyor. Böyle bir kentte tüm işleri sadece yapısal değişiklerle çözmek imkânsızdır. Bu şehrin kültür, sanat ve edebiyat dinamiklerine de ihtiyacı var. Daha önce bu anlamda bazı kültür platformları bulunuyordu. Hem bu ayrılıkları ortadan kaldırmak hem de güç birlikteliği yapmak adına bir derneğe ihtiyacımız olduğunu düşündük ve bir araya geldik. Bir kent sadece alt yapı hizmetleri, binalar, yollar, tarlalardan ibaret değildir. Kentin bir de ruhu vardır? Bu ruh da o kente değer katan şair, yazar, sanatçı, ressam, ebruzen gibi değerlerin elinden çizilir. Onlar olmadığı takdirde kenti yaşatmak ve geleceğe taşımak imkânsızdır. Hatta dünya tarihinde birçok devlet, şehir, kasabalar yok olmuş ancak şairler, sanatçılar yaşamaya devam etmiştir. Ercişli Emrah’ın hâlâ yaşaması gibi” dedi.

“İNSANSIZ ŞEHİR VE ŞEHİRSİZ İNSAN DÜŞÜNÜLEMEZ”

Derneğin “İnsanı yaşat ki şehir yaşansın” sloganının açıklamasını da yapan Taştan, “Şehri var eden ve onunla var olan da insandır. İnsansız şehir ve şehirsiz insan düşünülemez. Bu medeniyetin de bir gereğidir. Medeniyeti güzelleştiren, yaşatan ve geleceğe taşıyan da insandır. İnsan, yani ressam, şair, edebiyatçı, şehre ruh katar, güzelleştirir ve geleceğe taşır” ifadelerini kullandı.

TAŞTAN: VAN’IN GÜZELLİKLERİYLE ÇOĞALMAYA GELDİK

Dernekte sadece yazar ve şairlerin olmadığını belirten Taştan, “Grubumuzun etkileşim alanı oldukça geniştir. Ressama da, şaire de, tiyatrocuya da kapımız açık. Asıl amacımız sanat ve kültür adına yüreği atan herkesle bir olmaya ve Van’ın bu güzellikleriyle çoğalmaya geldik” diye aktardı.

“VAN’DAKİ POTANSİYELİ HAREKETE GEÇİRMEK GEREKİR”

Taştan, çalışmalarından söz ederek şunları aktardı: “Van’da büyük bir potansiyelin olduğundan bahsettim. Bu potansiyeli harekete geçirmek gerekir. Bu anlamda ilk etapta bir TV bir de radyo programımız, konferans dizilerimiz başladı. Bostaniçi Aile Merkezinde Prof. Dr. Zeki Duman ve Doç. Dr. Zöhre Kaya iki konferans verdi. Şehrivan TV’de ve Tutku FM’de programlarımız başladı.”

TAŞAN: ÂŞIK ÇAĞLARÎ VE DERTLİ KÂZIM’I DİNLEME ŞEREFİNE NAİL OLDUK

Van’da, Âşıklar Kültür Evi’nin açılış nedenini açıklayan Taştan, “2010’dan beri kapalı olan Van âşıklar evinini açmak da bize nasip oldu. Bildiğiniz üzere daha önceki mekân 2010’da kapanmak zorunda kaldı. Sefer Yuka Ağabeyi bu yöndeki gayretlerini destekleme kararı aldık. Geçtiğimiz gün de Van Kültür ve Âşıklar Evi’nin açılışını yaptık. Van’ın çok kıymetli ozanları Âşık Çağlarî ve Dertli Kâzım’ı dinleme şerefine nail olduk. Bu güzel gayretten dolayı mekân sahibini kutlamak ve kendilerine mutlaka destek olmak gerekir” dedi.

“GAYEMİZ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN DE BU ATMOSFERDE BİR TUZUNUN OLMASI”

Taştan, hedeflerini anlatarak, “Van’da kültür ve sanat konusunda bir sinerji var. Van Valisi Dr. Ozan Balcı’nın başlattığı kültür ve sanat hamlesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde 40. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen sayısız programlar, belediyelerin ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bu anlamda yaptığı katkılar da bunun bir göstergesi. Bizim gayemiz de sivil toplum örgütlerinin de bu atmosferde bir tuzunun olması. Van Edebiyat Mahfili bu anlamda güzel işler yapıyor. Biz de bu alanda katkı sunmak ve yaratılan coşkuyu zenginleştirmek istiyoruz. İlde bir sinerji yarattığımıza inanıyoruz. Ancak sizin yüzünüz olmadan bu sinerjiyi yaymak zor. Pazar günü TRT Erzurum Radyosuna Van YAŞAD’ın konu olması, yaptığımız işin güzelliği ve doğruluğu anlamında bize ilham verdi. Sizlerden de istirhamımız bu şehri birlikte yaşatmak ve geleceğe taşımak, birlikte çoğalmak” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim