ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

6 Şubat’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen iki yıkıcı depremler için ülke genelinde yardım seferberliği devam ediyor. Daha önce 2011 yılında yaşanan Van depreminden etkilenen Vanlılar da aynı felaketin yaşandığı bölgeye battaniyeden kışlık kıyafete, hijyen ürünlerinden ısıtıcıya kadar birçok temel ihtiyaç malzemesini depremzedelere ulaştırmak üzere teslim noktalarına götürüldü. Van’da tam anlamıyla bir seferberlik hali oluşurken aradan geçen bir haftayı aşkın sürede Van’dan deprem bölgesine yardım ve destek yağdı. İlçe belediyeleri bu seferberliğin önemli bir parçası olurken İpekyolu Belediyesi de kentte gelen depremzedeler için Atatürk Anadolu Lisesi deprem koordinasyon merkezinde ‘sosyal market’ kurdu. Depremzedeler bu markette gıda, meyve, ekmek, kıyafet, hijyen ürünleri, çocuk bezi ve mama gibi birçok ürünü ücretsiz temin edildiği markette depremin ilk gününden bu yana 3 bin 500 aileye de ayni yardım desteği sunuldu.

ATATÜRK LİSESİ TAM BİR ‘DAYANIŞMA’ MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ

İpekyolu ve diğer belediyeler eliyle yapılan yardım ve dayanışma sürerken, belediye tarafından Atatürk Anadolu Lisesi’nde kurulan market ve yardım merkezinde aileler tüm ihtiyaçlarını bulabiliyor. Vanlılar’ın da depremin ilk anından bu yana yardımlar taşıdığı, bir dakika bile boş bırakmadığı merkezde her ihtiyaca karşılık gelen ürün ve malzemeler ile depremzedelerin ihtiyaçlarının eksiksiz giderilmesi konusunda büyük bir çaba veriliyor.

İPEKYOLU BELEDİYESİ, DEPREMDELERE AİLELERE EL UZATIYOR!

Atatürk Anadolu Lisesi’nde kurulan sosyal market hakkında Şehrivan’a bilgi veren genel koordinatör Mehmet Biçer, şunlar söyledi: “Depremin ilk gününden bu güne kadar çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Van’ın deprem bölgesindeki yardım seferberliği bugünde devam ediyor. Depremin ilk 3 günü lisenin deposunda toplanan yardımları deprem bölgesine gönderdik. Burada tüm görevli ve gönüllü arkadaşlar canla başla çalıştı. Okullumuzda hemen depremden sonra bir sosyal market kurduk ve koordine olduk. Depremden etkilenen insanlar için burada onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

YARDIM VE DESTEKLERDEN FAYDALANAN VATANDAŞLARIN SAYISI ARTIYOR

“İpekyolu’nda bugüne kadar yaklaşık 3 bin 500 kişiye gıda, temizlik malzemesi, çocuk, bebek giyimi ve daha birçok yardımda bulunduk. Bunun yanında İpekyolu Sosyal Dayanışma Vakfı’nda maddi desteklerimiz sürüyor. Maddi destek olarak da başvurulan aile sayımız artıyor ve yaklaşık 750 aileye de yardımlarımız ulaştı. Vatandaşlarımız tarafından gelen yardımları depomuzda stokluyoruz ve ihtiyaç duyulduğu zaman depremzede kardeşlerimizle paylaşıyoruz.”

DEPREMZEDELER KURULAN MARKET İLE İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORLAR

Belediye çalışanları ile gönüllülerin görev yaptığı markete gelen bir çocuk annesi Züleyha Alpaslan, deprem nedeniyle evinde hasarın oluştuğunu söyledi. Ailesiyle Gaziantep'ten Van'a geldiğini belirten Alpaslan, şunları kaydetti: "Binamız dört katlıydı. İkinci katta oturuyorduk. Çok şiddetli bir deprem yaşadık. Kıyamet kopuyor zannettik. Hiçbir şey düşünemiyorsunuz o anda. 'Bina başımıza ne zaman yıkılacak' diye bekledik. Kabus gibiydi. Hava çok soğuktu. Çok kötü zaman geçirdik. Yaşadığımıza şükrediyoruz. Şu an göçük altında olanlar var. Onlar için üzülüyoruz, ağlıyoruz. Barınacak yerimiz olmadığı için buraya geldik. Van halkı çok anlayışlı. Bizi çok iyi ağırlıyorlar. Belediyenin açtığı marketten ihtiyaçlarımızı gideriyoruz. Desteklerini bizlerden esirgemeyen herkesten Allah razı olsun."

"CANIMIZIN KURTULDUĞUNA ŞÜKREDİYORUZ"
Ailesiyle Adıyaman'dan gelen iki çocuk babası Mevlüt Halil Karcı, yıkıcı bir deprem yaşadıklarını ifade etti. Depremin ardından tüm vatandaşların tek yürek olduğunu anlatan Karcı, "Dört katlı binanın üst katında depreme yakalandık. Uykudayken sallanmaya başladık. Eşim 'kaçalım' dedi. Kaçacak yerimiz yoktu. Sarsıntı durana kadar dua ettik. Aşağı indik. Ayağımızda çorabımız dahi yoktu. Sırılsıklam olduk. Çok sayıda eş dostumuzu kaybettik. Allah ölenlere rahmet eylesin. Bir nebze de olsa şanslıydık. Canımızın kurtulduğuna şükrediyoruz. Kendimizi ancak buraya attık. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Bu zor günleri inşallah atlatacağız. Gösterdikleri duyarlılıktan dolayı tüm Van halkına teşekkür ederim. Geldiğimiz günden bu yana bizi yalnız bırakmadılar. Her konuda destek oluyorlar. Allah razı olsun." diye konuştu.

“BİZİM İÇİN HERKES SEFERBER OLMUŞ DURUMDA”

Tüm Van halkına teşekkür eden Hasan Özmenteş, Diyarbakır’dan geldiğini belirterek, “Türkiye zor günler yaşıyor. 10 ili etkileyen deprem on binlerce insanımızın ölümüne neden oldu. Bizde canımızı zor kurtardık ve 3 gün boyunca oralarda arama-kurtarma ekiplerine yardımcı oluyorduk. Daha sonra da artık psikolojik gücümüzün kalmadığını fark edince Van’a gelmek zorunda kaldık. Bir şehrimiz var ama artık bir evimiz yok. Bir müddet Van’da misafir kalacağız. Ülkede ciddi bir yardımlaşmanın olduğuna şahit olduk. Vanlılar da bize evlerini açtılar ve bizi çok güzel ağırlıyorlar. Kurumlar başta olmak üzere herkes bize ciddi anlamda yardımcı oluyor. Bizim için herkes seferber olmuş durumda. Burada da sosyal market kurulmuş ve ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Allah herkesten razı olsun.” ifadelerini kullandı.

“ALLAH BİR DAHA GÖSTERMESİN”

Deprem etkisini atlatamadığını ifade eden Yunus Yılça, “Deprem faciası çok kötü bir durum. Hiçbir yer kendi memleketiniz ve kendi eviniz gibi olamaz. Bütün ailenizi ve yakınızı bir gece ansızının kaybediyorsunuz. Bu yaşayanlar ne durumda olduğumuzu biliyorlar. Adıyaman’ı terk edip Van’a geldik. Sağ olsunlar bize yardımcı oluyorlar. Herkes bize yardımcı olmak için seferber oluyor. Bize yalnız olmadığımızı bir kez daha hissediyorlar. Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Acımız var ama ülke olarak saracağız. Sarmak zorundayız. Biz 4 kişilik bir aile olarak geldik ve diğer ailelerimizden daha da haber alamadık. Deprem anında nasıl çıktığımızı ve nasıl sağ kaldığımız halen de anlamış değilim. Üstünden bir hafta geçti ama halen de şokun etkisinden kurtulmadık. Allah bir daha göstermesin.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim