ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN

Meydana gelen depremlerin ardından 10 ildeki hasar tespitleri sürerken, can kayıpları da her geçen gün daha da artıyor. Bir taraftan ölümlerin bir taraftan da yıkımların sarsıntısı yaşanırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise Kahramanmaraş dahil 13 ilde hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Bu yapılarla birlikte olası deprem bölgeleri ile ilgili uyarılar da peş peşe gelmeye devam ederken en büyük endişeyi yaşayan illerden birisi Van oldu. Japon bir bilim adamının da olası deprem bölgelerinin başında gösterdiği Van’da da yapılaşma ve yapı stoku yeniden tartışma konusu olurken, Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek kentin bu anlamdaki sıkıntılarını bir kez daha dile getirdi. Depremde yıkılan, deprem sonrası sayısı azalan ağır hasarlı bina sayısının hala oldukça fazla olduğunu vurgulayan Özdek, kentte çok sayıda ağır hasarlı binaların olduğunu ve bu binaların bir an önce yıkılması gerektiğini dile getirdi.

ÖZDEK’TEN “TEDBİR ALINMALI” AÇIKLAMASI

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu dile getirerek, “Türkiye coğrafyasına baktığımız zaman 4'te 3'ü deprem bölgesidir. Türkiye deprem ülkesidir. Deprem baz alınarak binaların yapılması lazım. Bundan sonra da yapay mimarinin ne kadar doğru olduğunu depremde gördük ve şahit olduk. Bundan sonra dikey mimariden vazgeçmeli. Bizler de deprem dolayısıyla üzüntü içerisindeyiz. Bundan sonra can kayıplarının önüne geçmek için depreme dayanıklı binalar yapılmalı ve deprem düşünülerek adımlar atılmalı. Türkiye genelinde binalar en fazla 4 katlı olmalıdır. Fazlasının doğru olmadığını düşünüyorum. İnsanlarımız ciddi tedbirler almalıdır. Vatandaşlarımız oluşabilecek can kayıplarının önüne geçmek için tedbirler almalıdır. Türkiye'nin depreme hazırlıklı olması lazım” dedi.

DEPREMDEN BU YANA YIKILMAYAN BİNALAR VAR…

Van’daki ağır hasarlı binalara dikkat çeken Özdek, “Van'da yaşanan depremden sonra birçok bina ağır hasar aldı ama yıkımı daha olmadı. Ağır hasarlı olup da içinde insanların oturduğu binalar var. Bu ağır hasarlı binaların bir an önce yıkılması gerekmektedir. Bu konuda ciddi adımların atılması lazım. Van'da şu an on binlerce ağır hasarlı bina var. Bunların içinde insanlar yaşıyor, çalışıyor. Yarın öbür gün olacak en ufak depremde bu binaların çökmeyeceğine kimse garanti veremez” ifadelerini kullandı.

ÖZDEK: VAN’DA EN FAZLA 4 KATLI BİNALAR İNŞA EDİLMELİ

Özdek, Van’da en fazla 4 katlı bina inşa edilmesi gerektiğini belirterek, “Van'da 7 kata kadar binaların yapılması müsaadesi var. Bu düşündürücüdür. Türkiye'de 25-30 katlı binalar vardır. Bu da düşündürücüdür. Van’da en fazla 4 katlı binalar yapılmalıdır. Türkiye depreme hazırlıklı bir ülke değil. Depremlerde yaşadık bunu. Deprem ülkesi ama binalar buna göre yapılmıyor. Bunun da bedellerini ödedik halk olarak. Bu bedellerin ödenmemesi için bu saatten sonra yetkilerin bu konuda ciddi kararlar alarak imar planlarının değişmesi lazım. Bu kayıpların yaşanmaması için eylem planlarının ivedilikle hayata geçirilmesi lazım” diye konuştu.

“VAN, BÜYÜK BİR DEPREMDEN ETKİLENİR”

Büyük bir deprem olması halinde Van’da ağır hasarlı binaların bundan etkileneceğini dile getiren Özdek şunları kaydetti: “Büyük bir deprem olursa Van bundan ağır etkilenir. Çünkü ağır hasarlı binalar şu anda yara almış durumda. Bu binaların içinde insanların yaşaması bir cinayettir. Zaten ağır hasarlı binalar tespit edildi ama insanların hâlâ buralarda yaşaması bir eksikliktir. Eğer ağır hasarlı binaların içinde hâlâ insanlar kalıyorsa bu çok büyük ihmaldir. Can kayıplarının yaşanmaması için o binaların yıkılması için adımlar atılmalı. Van'da büyük bir deprem yaşanırsa ağır hasarlı binaların bir tanesinin ayakta kalmayacağını hepimiz çok iyi biliyoruz. O binalarda ağır can kayıplarının olacağını da çok iyi biliyoruz. Bunu bile bile insanları kaderlerine mahkum etmek asla kabul edilemez. Doğru değildir bu. Bu vebaldir.”

ÖZDEK: VAN'DA YAKLAŞIK YÜZDE 6-7 AĞIR HASARLI BİNALARIN OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUM

Van’da yüzde 6-7 ağır hasarlı bina olduğunu öngördüğünü belirten Özdek, “İnsanlarımız geçmişten günümüze kadar depremin yıkıcı olduğunu benimsemiş değiliz. Depremle yaşamamız gerektiğini öğrenmemiz lazım. Türkiye deprem bölgesidir. Fay hatlarının ülkede bu kadar yoğun olması ve ağır hasarlara neden olması doğru kararlar alınmasını gerektirir. Mevcut yapıların depreme dayanıklı olduğunu düşünmüyorum. Van'da yaklaşık yüzde 6-7 ağır hasarlı binaların olduğunu tahmin ediyorum. Bu sadece bir tahmindir. Ağır hasarlı binaların Van'da çok olduğunu biliyoruz. Genelde de bunlar çarşı merkezinde, kalabalık bölgelerde olan binalar” diye aktardı.

“KONUYA CİDDİ YAKLAŞILMALI”

Özdek, kentteki metruk binalara dikkat çekerek, “Çok sayıda metruk bina var Van'da. Hz. Ömer Camisi bile risk teşkil ediyor. Kolonlarının çürükmüş öğrendik bunu geçen gün. Hz. Ömer Camisinin yıkılıp yeniden yapılması lazım. Orada da ağır hasar var. Bunun gibi nice bina var. Merkezde 2011 depreminden bu yana ağır hasarlı binaların sayısının çok fazla olduğunu biliyoruz. Bunların ivedilikle yıkılması lazım. O binaların yıkılması gerektiğini vurguluyorum. Bizler Türkiye'nin depreme hazırlıklı olması gerektiğini düşünüyorum. Bu konunun ciddi olduğunu ve bu konuya ciddiyetle yaklaşılması gerektiğini biliyoruz. Ama maalesef sağlıklı adımlar atılmıyor” dedi.

Editör: TE Bilisim