ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Geçtiğimiz aylarda startı verilen 365 VAN Gelişim ve Kalkınma Planı projesi için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Van Valiliği öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi iş birliğinde yürütülen ve 5 ana kategori (spor, eğitim, istihdam, sosyal hizmetler, turizm) 15 farklı başlıkta hazırlanan çalışma kentin gelişimi ve kalkınması için büyük önem taşıyor. Yürütülen projeler kapsamında çalışmalar devam ederken, Uygulama Otelinde de bu planın bir parçası olan “Bilişim Van” programı düzenlendi. Van’ın yazılım merkezi olması amacıyla geliştirilen bu projesinin ilk adımları atılırken, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ozan Balcı da Van’ın gelişime ve değişime ayak uydurması gerektiğini söyledi.

VAN’DA BİRÇOK PROJE HAYATA GEÇECEK!

Programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ozan Balcı, “365 VAN Gelişim ve Kalkınma Planı diye bir program yürütüyoruz. Bunun içerisinde ise yazılım, bilişim vb. konularda Van’ı merkez yapma hayalimiz vardı. Türkiye bölgede bir güneş gibi parlarken, Van’da gelişime, değişime ayak uydurmalı. Bunları yaptığımızda da geleceğe tohum serpiyoruz. Her alanda güzel işler yapıyoruz. Eğitim alanında güzel projeler yürütüyoruz. Azim ve çabayla Van’ı akademik anlamda iyi bir yere getirebiliriz. Çocuklarımızın gelişimine katkı sunacak birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Kitap, anaokulu, etüt merkezleri gibi önemli projelerle eğitime destek veriyoruz. Eğitim bir numaralı işimiz ve bunun için seferber olduk” Şeklinde konuştu.

KOYUN VE İSTİHDAM PROJELERİ DEVAM EDİYOR

Koyun ve istihdam projelerinden söz eden Balcı, şunları kaydetti: “Bin 200 kişi bu projeden yararlandı. Hedefimiz ise 10 bin kişiye ulaşmak. Hem ekonomi hem de hayvancılığın canlanması konusunda önemli bir proje. 3 milyon civarında bir koyumuz var ve bu projeyle birlikte birkaç yıl sonra Van’ın hayvan varlığı 7 milyona ulaşacak. Çiftçilerimiz için de tarım sulama göleti yapıyoruz ve buda hem tarım hem de hayvancılık için çok önemlidir. Bunun yanında 6 tane fabrikamız bitti ve 9 tane fabrikamızı daha ihale ediyoruz. Bir yıl içerisinde 10-15 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor. İşsizlik sorununu çözmek adına güzel adımlar atılıyor.”

“TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR PROJE OLACAK”

İş yüklerinin fazla olduğunu dile getiren Balcı, “Şehri bu projelerle bir nevi geleceğe hazırlıyoruz. Bunlar da hepimizin yaptığı işlerdir. Sadece bir alanda değil her alanda projelerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. Belediyenin kaynaklarını vatandaşlarımıza harcıyoruz. Bunlar bizler için çok kıymetli işler. Eğitim, sağlık, turizm ve diğer birçok proje bittiğinde Van geleceğe hazırlanmış olacak. Bu anlamda da gençlik daha önemli ve bu yazılım projesini de çok önemsiyoruz. 4-5 aydır bu projeye ciddi anlamda kafa yorduk. Bu projede Türkiye’ye örnek bir proje olacak”

ŞEVLİ: VAN TALİHSİZLİKLER YAŞAMIŞ BİR ŞEHİR

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli ise, "Okumak ve düşünmek çok önemli aynı zamanda bunları uygulamak daha da önemlidir. Van Valiliği öncülüğünde düşündüğümüz projeleri neticelendirme aşamasına geldik. Van talihsizlikler yaşamış bir şehir. Van, 1915 ve 18 yılları arasında tamamen yıkılmış ve uzun zaman bir nüfuslanma problemi ile karşı karşıya kalmıştır. Bir şehrin gelişmesi için o şehirde yaşayan halkın eğitim seviyelerinin iyi bir noktada olması gerekiyor. Van'ın ekonomisi, eğitimi ve kalkınma noktası her zaman konuşuluyor ama son 30 yılda çözüm odaklı bir proje göremiyoruz. Son zamanlarda ise şehrin uyum ve birlikteliği için şehrin lokomotifi olan üniversitemizi de tüm süreçlere dahil etmek istiyoruz. Bu kentin çocukları okuma alışkanlıkları edinmesi gerekiyor ve bu anlamda kitap projesini çok önemsiyoruz. Van'ı gelecek hazırlamak istiyorsak öncelikle daha küçük yaştan çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmamız lazım.” Şeklinde konuştu.

“40 TANE ÇOK İYİ YAZILIMCI YETİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Van’ın genç nüfusundan söz eden Şevli, “Kentin nitelikli eğitime ihtiyacı var. Gençlerimizi daha iyi noktalara getirmemiz lazım. Bilişim Van projesi de kent için bir vizyondur. Bu anlamda 40 tane çok iyi yazılımcı yetiştirmeyi hedefliyoruz. Girişim konusunda ise birçok etkinlik düzenledik. Önce çocuklarımızı bu bilişim ve girişim sektörleri için hazır hale getirmemiz lazım. Matematik ve bilgisayar anlamında yeterince altyapısı güçlü olmayan gençleri gözlemliyoruz. Bunu da çözmek için matematik ve bilgisayar projesini yapıyoruz. Bu ciddi anlamda önemli bir proje ve bu havada kalacak bir proje değildir. Çocuklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Van parlatılması gereken bir elmastır ve yeter ki işimizi düzgün yapalım.” Şeklinde konuştu.

USLU: GÜÇ BİRLİĞİ OLUŞTURULDU

Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu da şunları vurguladı: “Valimizin öncülüğünde başlatılan 365 VAN Gelişim ve Kalkınma Planı, iş birliğiyle ortaya çıkarılmış bir projedir. Bu plan kapsamında spor, eğitim, istihdam, sosyal hizmetler ve turizm ana başlıkları adı altında, 15 farklı projeyi kendi bağrında barındırıyor. Paydaşlarla birlikte kentimizin gelişimini ve kalkınması adına sorumluluk alarak, ilimizde 365 gün boyunca kesintisiz bir çalışma yürütmek hususunda mutabık kalındı ve bir güç birliği oluşturularak kentimiz için harekete geçildi. Bu plan kapsamında ise birçok hedef belirledik.”

“VAN’I DİJİTAL KALKINMANIN VE BİLİŞİMİN MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ”

Uslu, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Tüm öğrenci ve gençlerimizin gelişimi, sosyal, kültürel, bilimsel ve sanatsal faaliyetleri destekleyerek içlerinde taşıdıkları güçlü potansiyeli ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Van’ı dijital kalkınmanın ve bilişimin merkezi haline getireceğiz. Tüm vatandaşlarımıza toplumsal gelişme konusunda farkındalık kazandırmak ve bölgedeki yerli halkın sosyal yaşamını kültürel değerlerimize uygun bir şekilde canlandırmayı planlıyoruz. Bunların yanında bölgemizin sahip olduğu beyin gücünü ve yatırım potansiyelini tanımak, turizm potansiyelini artırarak gelir artışını tetiklemek, yerel kaynakların değerlendirilme ve halkın bu proje sahip olması sağlanacak. Yeni bir ivme içinde bu projeler hem önem taşıyor hem de gerçekleşmesi gerekiyor.”

KALKINMA PLANINDA BİRÇOK PROJE YER ALIYOR!

Uslu, kalkınma planında yer alan projeleri şöyle sıraladı: “Van aile akademisi, Bilişim Van, Tediks Van, Anadolu buluşmaları, Van Ekonomi Zirvesi, Turizm Zirvesi, Tarım Zirvesi, Van Peynir Evi ve üretim tesisi, Van Gölü Su Altı etkinliği gibi birçok proje yer alıyor. Bu kapsamda Vanlı öğrencilerimizi erken yaşta ilgi alanları ve yeteneklerine göre hobi eğitim desteklerine katılarak uygulamalı eğitim modeli ile kendilerini geliştirmeleri ve fayda üretme misyonunu kazabilmelerini sağlayacağız. Öğrenci ve öğretmen arasındaki ilişkilerin kuvvetlenmesi, potansiyellerin faydalı alanlarda kullanılması hedeflenmektedir. Bu çalışma sonucunda 593 öğrenci ile 39 öğretmen eşliğinde yapılacak ve bu proje 7 farklı kategoride çalışmalar yürütülecek.”

Editör: TE Bilisim