ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-UĞURCAN DEMİR

Van’ın girişimci kadın sayısı ve üretim yapmak üzere bu yola giren kadınların sayısı her geçen yıl artıyor. Kadınlar, Van’ın bir dönemler başkent olduğu tarım üzerine özellikle son zamanlarda önemli yatırımlar yapmaya başladı. Kentin kendine has tarımsal ürünleri üzerinden bir markalaşma atağı başlarken girişimcilerin ulusal projelerdeki görünürlüğü de artmaya başladı. Hayvancılık, ormancılık, bitkisel konularda çiftçilerin kendilerini geliştirmesi ve pazarlama faaliyetinde bulunduğu tarımsal kooperatiflerin biri de yakın zamanda Van’da açıldı.

8 KADIN GÜÇ BİRLEŞTİRDİ, ÜRETEN BİR KOOPERATİF KURULDU

Yaklaşık 8 kadının (şimdilerde 20) bir araya kurduğu Ahtamara Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Van’da kurulan ilk tarımsal kadın kooperatifi olarak üretime başladı. Geçen yıl bu zamanlarda açılan kooperatif, şimdilerde 20 kadına ekonomik ve sosyal yönden katkı sağlayan bir kuruluşa dönerken kuruluşunun üzerinden 1 yıl geçen Ahtamara Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üretimde de ümit verdi. Kadınların birçok alanda seri üretimi devam ederken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşarak kooperatifleri hakkında bilgi veren Başkanı Aycan Bayezit, üretimlerine dair detayları paylaşırken “Van’da tarımsal kooperatife kadın eli değdi” ifadelerini kullandı.

KADINLAR, VAN’DA KOOPERATİFLEŞMEYE GİDİYOR…

Ahtamara Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aycan Bayezit, kooperatiften söz ederek şunları söyledi: “Kooperatifimiz, Birleşmiş Milletler tarım örgütü (Fao), Avrupa Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ortak desteklidir. Önce uygulamalı çiftçi okuluna geçtik. Normalde yaptığımız işlerin biraz daha uygulamalı olarak kendi tarlalarımızda eğitimini aldık. 1 yıl kadar süren bu eğitimlerin sonunda arkadaşlarımızla bir araya gelerek bir kooperatif kurma kararı aldık çünkü ürettiğimiz ürünler piyasa değerinin altında satılıyordu. İyi bir pazar alanımız yoktu. Bunun için kooperatif kurup ürünlerimizi satmak istedik. Kadınlar olarak kendi paramızı kazanmak istedik. 25 Kasım 2021’de kurulduk. 8 kadınla başladık ama 12 kadın daha aramıza katıldı.”

VAN’IN LEZZETLERİ BAHÇEDEN SOFRAYA GELİYOR!

Bayezit, kooperatifi kurma sürecinde zorlandıklarını dile getirerek, “Üretim yapacağımız binayı ayarlamak, satış mağazasını ayarlamak, ürünlerin paketlenmesi, logosu vs. bunları ayarlamak çok da kolay olmadı. Belirli bir süre geçtikten sonra üretime başladık. Kendi köyümüzde olan eski bir kooperatif binasını ayarlayarak oraya geçtik ve üretime başladık. Kendi ektiğimiz sebzelerin turşusunu yaptık. Ürettiğimiz fasulyeler var kooperatifimizde. Ürünlerin neredeyse çoğunu kendimiz üretiyoruz. Van’ın ürünlerini bahçeden sofraya getiriyoruz. Ürünlerimiz doğal. Ürünlerde kadın emeği var. Van’da tarımsal kooperatife kadın eli değdi” ifadelerini kullandı.

BAYEZİT: ÜRÜNLERDE KADIN EMEĞİ VAR

Bayezit, kooperatifteki ürünleri kendileri ürettiklerini belirterek, “Kooperatifimiz, Van’da ilk tarımsal kalkınma kadın kooperatifi olma özelliğini taşıyor. Zaten kooperatiftekilerin hepsi tarımla ilgileniyor. Nisan’da tohumlarımızı toprakla buluşturuyoruz, ta ki Ekim ayına kadar. Tarlalarda çalışıyoruz, üretimi yapıyoruz. Hasadı yapıyoruz. Ürünlerimizi paketleyip satıyoruz” diye konuştu.

KOOPERATİFİN GELECEK ZAMAN İÇİN PROJELERİ DE VAR…

Gelecek zamanda neler yapacaklarını anlatan Bayezit, “Gevaş’ta çok güzel lavantalar oluyor. Ektik ve bunu gördük. Lavantayı devam ettireceğiz. Valiliğin bize getirmiş olduğu bir çilek projesi var. Gevaş’ta 12 dönümlük bir arazi bulup orada ekim yapmayı düşünüyoruz gelecek yıl için. Bizim ada iskelesinde satış mağazamız var. Geçen gün açıldı. Orada satışlarımız oluyor” diye aktardı.

BAYEZİT: KADINLAR, HER ALANDA VAR VE VAR OLMAYA DEVAM EDECEK

Bayezit, ‘Kadınlar, her alanda var ve var olmaya devam edecek’ diyerek şunları aktardı: “Bu yola girerken çok zorlandık, hala zorlanıyoruz. Bu bölgede kadınları bir araya getirmek, böyle bir iş yapabilmek çok zor. Kadınlar hayatın her alanında olmak istiyor. Kadınlar, sosyalleşip kendi ayakları üzerinde durabilmek için geldiler ve bir arada güzel işler yapıyoruz. Şehir dışına çıkıyoruz. Sosyalleşiyoruz. Kadınlar bir iş yapmak istediklerinde korkmasınlar. Devam ettirsinler. Zorluklar çıkacaktır karşılarına ama pes etmesinler. Kadınlar, her alanda var ve var olmaya devam edecek.”

DESTEK BEKLİYORLAR…

Destek talebinde bulunan Bayezit, “Van’ın ilk tarımsal kadın kooperatifiyiz. Türkiye’nin birçok yerinde kooperatiflerle danıştık. Biliyoruz. Van’da ilkiz. Bu anlamda Van’ın bize manevi anlamda destek çıkmasını istiyoruz. Önemsenmek istiyoruz. Bir araya geldik, çok zorluk yaşadık ama güzel şeyler yapıyoruz. İşin içinde kadın emeği var. Van’ın başkenti olduğu tarıma kadın eli değdi. Biz bunu başardık. Ekonomik özgürlüğümüzü kazandık. Bütün Van halkından destek istiyoruz. Destek olanlara da çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim